Innovatieve spuitgietmatrijzen uit de 3D-printer
De Offenburg University of Applied Sciences is een onderzoeksproject gestart om spuitgietmatrijzen 3D te kunnen printen. Prototypes worden momenteel geproduceerd in een speciaal gemaakte spuitgietmatrijs van staal of aluminium of met een 3D-printer. Het eerste proces is erg tijdrovend en duur terwijl 3D-geprinte prototypes qua eigenschappen vaak significant verschillen van gegoten onderdelen. Het doel van het onderzoeksproject is dan ook het ontwikkelen en testen van een methode waarbij de spuitgietmatrijs en niet het prototype wordt geproduceerd met een 3D-printer.
De foto laat links een additief vervaardigde spuitgietmatrijs zien, in het midden het is het spuitgietproces zichtbaar en rechts het gegoten prototype
Met deze zogenaamde additieve matrijzen kunnen prototypes worden gemaakt waarvan de eigenschappen veel dichter bij het latere seriedeel liggen dan een prototype uit de 3D-printer. Dit geeft een duidelijke meerwaarde voor validatie- en verificatietaken in het ontwikkelingsproces. De methode kan vroeg in het productontwikkelingsproces worden gebruikt, waardoor de eisen en behoeften van de klant beter en sneller kunnen worden geïntegreerd in de productontwikkeling.
Samen met de onderzoekspartner Braunform uit Bahlingen am Kaiserstuhl (D), een producent van precisie matrijzen, worden nu praktijktesten uitgevoerd als onderdeel van het onderzoeksproject om procesparameters en eigenschappen van de additief vervaardigde matrijzen te onderzoeken. De eigenschappen verschillen namelijk aanzienlijk ten opzichte van conventioneel vervaardigde matrijzen van staal of aluminium. Daarnaast worden er matrijs- en processimulaties uitgevoerd en worden economische toepassingen op het gebied van spuitgieten bepaald. Daarnaast bedenken de partners ontwerprichtlijnen voor de ontwikkeling van 3D-geprinte spuitgietmatrijzen. Als de implementatie slaagt, ontstaan ​​er verregaande nieuwe mogelijkheden voor productontwikkelaars en spuitgietgebruikers. Het onderzoeksproject zal zeker tot medio 2022 lopen.