Doe inspiratie op op het Green PAC kennisplein
Wie zijn product wil verbeteren – bijvoorbeeld sneller, lichter en/of sterker maken – zou eens moeten kijken naar de toepassing van andere materialen en productietechnieken dan hij gewend is. Het Green PAC kennisplein op TIV biedt hiervoor alle gelegenheid. Hier zijn tal van voorbeelden te zien van innovatieve producten gemaakt van (groene) kunststoffen, vezels en composieten. Deze zijn samen met bedrijven of door jonge, startende ondernemers gerealiseerd.
Green PAC (PAC staat voor Polymer Application Centre) in Zwolle en Emmen is een initiatief van de hogescholen Windesheim en Stenden. Het open innovatiecentrum is 4 jaar geleden opgericht met als doel kennis vanuit de hogescholen naar de industrie te brengen. Maar ook om voor de studenten een brug te slaan naar het bedrijfsleven. Het accent ligt bij Green PAC op biopolymeren (materialen gebaseerd op biologische grondstoffen) en circulaire materialen (materiaal uit gerecyclede fossiele polymeren). Dat sluit uitstekend aan op de technische en de kunststoffen opleidingen van Windesheim en Stenden en de industriële activiteiten in de regio rond Zwolle en Emmen, waar kunststoffen van oudsher sterk zijn vertegenwoordigd.
Projecten met bedrijven
Green PAC volgt twee lijnen. Allereerst worden samen met bedrijven onderzoeksprojecten gedaan. “Belangrijk hierbij is dat we zulke projecten niet zelf bedenken, maar dat we starten op vragen vanuit het bedrijfsleven”, zegt Rob Voncken, directeur van Green PAC. “Want we willen alleen onderzoek doen naar zaken waarvoor een markt is.” Green PAC heeft inmiddels meer dan 25 projecten in samenwerking met het bedrijfsleven gerealiseerd, waarbij de kennis en kunde en testfaciliteiten van beide Hogescholen van cruciaal belang zijn.
Jonge ondernemers
De tweede lijn is iLab. Hier worden jonge, startende ondernemers, die een idee hebben voor een nieuw product, op weg geholpen om een succesvol bedrijf op te zetten. Ze kunnen een beroep doen op de kennis van de Hogescholen en worden gecoacht in alle zaken die met ondernemerschap hebben te maken. In Zwolle zijn al dertig van zulke startende ondernemingen actief. Voor het pas opgezette iLab in Emmen is de vijfde aanmelding al binnen.
Interessante voorbeelden
Zowel van de projecten met de bedrijven als van de iLab deelnemers zijn op het Green PAC kennisplein op TIV interessante voorbeelden te zien. Zoals het biocomposieten sandwich brugdek dat is ontwikkeld voor het dierenpark in Emmen. Volgens Geert Heideman, associate lector Kunststoftechnologie bij Windesheim, is dit tevens een mooi voorbeeld van de potentie die dergelijke ontwikkelingen hebben. “Want in de omgeving van Emmen is inmiddels ook een biocomposieten fietspad gerealiseerd. En met de provincie Fryslân is een contract getekend voor de bouw van de eerste biobased fietsbrug ter wereld. Ook toepassing van dit materiaal in vangrails is heel goed mogelijk.”
Een ander voorbeeld is een nieuw poedercoatproces om gerecycled materiaal (bijvoorbeeld van producten als koffiezetapparaten) een nieuwe kleur te geven. Ook zullen voorbeelden worden getoond van oeverbeschoeiingen en OSB-platen die zijn gemaakt van oude windmolenbladen en boten.
Ook zijn er enkele ondernemers vanuit iLab aanwezig. Dat is allereerst Dutch Fiets, producent van fietsen van recyclebaar kunststof. Stermoo toont de Zelfie, een lepel die de ontwikkeling van de fijne motoriek van de hand stimuleert. Cloud Garden ontwikkelt innovatieve oplossingen door de combinatie van natuur met smart technologie. Dat heeft onder meer geresulteerd in een slim luchtzuiveringssysteem. Cadac, projectpartner van Saxion Hogeschool, geeft ook een presentatie op het kennisplein, terwijl partnerbedrijf 4CCC iedere dag een presentatie geeft met haar eigen scanapparaat.
Laagdrempelige vorm van innoveren
Het kennisplein biedt daarnaast een gevarieerd programma. Er zijn lezingen, filmpjes, speeches, pitches en kleine workshops. “We hopen bezoekers te triggeren en op ideeën te brengen”, zegt Geert Heideman. “Green PAC is een laagdrempelige vorm van innoveren. De hogescholen kunnen daar met hun kennis heel veel aan bijdragen. Als je kunststof wilt toepassen in de machinebouw kunnen we bijvoorbeeld uitzoeken wat het meest geschikte materiaal is, een herontwerp maken, sterkteberekeningen doen en kijken wat de beste productietechniek is. Qua kosten is het allemaal goed te overzien omdat we co-financiering kunnen toepassen en de projecten eigenlijk altijd worden uitgevoerd met een consortium van meerdere bedrijven. Ook voor MKB-bedrijven is dit daarom goed te doen. Het is relatief laagdrempelig om er aan mee te doen en er kunnen heel verrassende dingen uit komen.”
High tech systemen en materialen
Ook TechForFuture, een initiatief dat zich richt op de toekomst van innovaties en groei op het gebied van Hightech Systemen en Materialen, is aanwezig op het Green PAC kennisplein. TechForFuture werkt samen met hightech bedrijven die hun kennis op High Tech Systemen en Materialen willen ontwikkelen en is een initiatief tussen Windesheim en Saxion Hogeschool. Het doel van TechForFuture is het creëren van kansen samen met hightech bedrijven. Met enthousiaste studenten, opgeleid om zelfstandig praktijkgericht onderzoek te doen in bedrijven, worden nieuwe technologieën ontdekt en ontwikkeld. Op het plein laten Windesheim en Saxion Hogeschool verschillende onderzoeken en projecten zien.
Stoomcursus 3D metaalprinten op 3DprintEU congres
Green PAC is ook volop actief met 3D printen. De organisatie is mede-initiatiefnemer van 3DPrintEU, hét event van Noord-Nederland op het gebied van 3D-printen en –scannen. Dit congres wordt nu voor de eerste keer tijdens TIV Hardenberg gehouden. En wel op woensdagochtend 20 september (beursdag 2).
Het 3D printen past helemaal bij de activiteiten van Green PAC en TFF. Met deze techniek, die momenteel zo in de aandacht staat, kunnen immers kunststoffen worden geprint, maar ook onderdelen (mallen) die voor de productie van kunststof producten nodig zijn. Enkele jaren geleden is dan ook samen met Saxion al eens een project gedaan op het gebied van 3D metaal printen. Daar ligt ook de link met TIV. Tijdens 3DPrintEU van dit jaar zal veel aandacht worden besteed aan metaal printen, maar worden de kunststoffen niet vergeten. Het hoofdthema is Industrial printing.
Programma
Deelnemers aan 3DprintEU kunnen op 20 september kiezen uit een gevarieerd programma van lezingen en workshops. Na de opening door Rob Voncken, directeur Green PAC, gaat Ruud van Abbema van Windesheim in op de stand van zaken met betrekking tot metaalprinten anno 2017. Wat zijn de kansen en uitdagingen voor het MKB?
Tevens vindt de lancering plaats van ‘A Practical Guide to 3D Printing’. Ontwikkelingen in materialen, printtechnieken, toepassingen, printers en aanbieders gaan razendsnel en het is moeilijk om alles bij te houden. Zowel de onervaren, beginnende gebruiker als de ervaren professional zoekt naar overzicht en benchmark-gegevens in de enorme kluwen aan innovaties. Daarvoor is nu een handzame instructie ‘A practical guide to 3D printing’ beschikbaar, gekoppeld aan de 3DprintWiki website waar ook sprekende voorbeelden te vinden zijn.
Verder komen aan bod het 3D printen van vezelversterkte onderdelen en het project TFF 3D metaal printen biz, bedoeld om nieuwe business met 3D metaal printen op te zetten. Hoe selecteer je de juiste producten? Welke kosten zijn het meest relevant? Ook de AM regels en software wordt besproken. Hoe ontwerp je voor metaal printen? Hoe bereid je productie voor? Welke software gebruik je wanneer? Kortom: een korte stoomcursus 3D metaal printen.
3DprintEU vindt plaats op woensdag 20 september van 9.30 tot 12.30 uur. De kosten voor deelname aan dit event bedragen 25 euro per persoon (excl. BTW). Dit is inclusief een afsluitende netwerklunch en toegang tot de beursvloer van TIV.
Vierkant voor Werk
Tijdens de lunch vindt de paneldiscussie Vierkant voor Werk plaats. Onder leiding van een tafelheer gaan Peter Snijders burgemeester van gemeente Hardenberg, Henk Brink gedeputeerde van de provincie Drenthe en Rob Voncken directeur Green PAC samen met een aantal regionale ondernemers in gesprek over de manier waarop de Vierkant voor Werk-regio gezamenlijk kan komen tot een regionale economische roadmap voor de komende tien jaar (2027).
Congres Circulaire economie
Na het 3DprintEU congres in de ochtend volgt ’s middags het congres Circulaire economie. Dit congres gaat over de kansen van de circulaire economie voor de maakindustrie. Zowel deskundigen als ondernemers vertellen hoe innovaties tot stand komen als bedrijven afstemmen op de circulaire economie. Wie ook het congres circulaire economie wil bezoeken, betaalt voor beide congressen in totaal € 40,-.
Vraag hier uw gratis tickets voor TIV Hardenberg!