Interpolatiedraaien geeft Hillebrand Verspaning nieuwe mogelijkheden
Hillebrand Verspaning in Middelburg heeft recent een nieuwe kotterbank van TOS Varnsdorf in gebruik genomen. De bewerkingsmachine van het type WRD 150 geeft de toeleverancier dankzij de draaitafel met een maximale belasting van 30 ton de mogelijkheid om grote werkstukken efficiënter te bewerken. Daarnaast is Hillebrand in staat om met de nieuwe kotterbank grote werkstukken interpolair te draaien.
Hillebrand Verspaning is een toeleverancier gespecialiseerd in het grote werk. In de machinefabriek bewerken ze kwaliteitsproducten voor opdrachtgevers die actief zijn in veel verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de offshore- en baggerindustrie, grond-, weg- en waterbouw, maar ook de wind- en voedingsmiddelenindustrie. “We zijn ooit begonnen met het aanbieden van verspaningswerk voor de baggerindustrie. Al snel hebben we ons breder georiënteerd om meer spreiding te krijgen in de verschillende branches.
Op die manier kunnen we een industrie die het economisch even slechter heeft, opvangen met een andere industrie waar het goed gaat”, vertelt Marco Jacobse, directeur van Hillebrand. Sander Jacobse, mede-eigenaar van Hillebrand, vervolgt: “Op dit moment zie je bijvoorbeeld dat de offshore- en de baggerindustrie het moeilijk heeft. Echter floreert de voedingsmiddelen- en windmolenindustrie en daar plukken wij dan weer de vruchten van. Al met al groeit de vraag naar grote producten gestaag.”
Groot werk wordt steeds complexer
Zoals gezegd ziet Hillebrand de vraag naar groot werk al jaren toenemen. En dat werk wordt steeds complexer qua vorm en nauwkeurigheid. Reden genoeg dus voor het bedrijf om hun oude kotterbank te vervangen voor een nieuwe TOS Varnsdorf WRD 150. Met een bed van 9 meter in de X-as, een Y-as van 4.000 mm, een Z-as van 1.200 mm en een maximaal toelaatbare werkstukmassa van 100 ton, is de machine qua afmeting gelijkwaardig aan zijn voorganger. In het midden van het bed bevindt zich de optionele draaitafel die geschikt is voor werkstukmassa’s tot 30 ton. De draaitafel met een afmeting van 2.500 mm x 3.000 mm maakt het dankzij de extra as mogelijk om complexere werkstukken te bewerken.
Omdat de draaitafel ook 2.500 mm in de horizontale richting kan bewegen, lees van de machine af of naar de machine toe, ontstaan er nog meer mogelijkheden. Door de draaitafel verder van de machine te bewegen kunnen er werkstukken met een grotere diameter worden opgespannen. Daarnaast is het mogelijk om werkstukken aan de onderzijde te bewerken. De freeskop kan in dat soort gevallen in de ruimte bewegen die normaal wordt ingenomen door de draaitafel. Daarnaast is de draaitafel ook gewoon inzetbaar als onderdeel van het vlakke machinebed. “Tegenwoordig worden bijna alle kotterbanken in Nederland uitgerust met een draaitafel zodat ook complexer 3D-werk verricht kan worden. Dat is een trend die al jaren gaande is en wordt veroorzaakt door de mogelijkheden van moderne besturingen”, vertelt Arno van den Bisen, sales Manager bij Limas uit Neer.
brengt in samenwerking met Strojimport, die TOS Varnsdorf in Duitsland en Nederland vertegenwoordigt, de machines op de markt. “Dankzij de hedendaagse mogelijkheden van zowel de besturing als de bewerkingsmachine, wordt het heel goed mogelijk om ook grote werkstukken in 3D te bewerken. Een redelijk nieuwe bewerkingstechniek bij TOS, en daar maakt Hillebrand ook gebruik van, is het interpolatiedraaien. Bij het interpolatiedraaien wordt een draaigereedschap eenvoudig in de SK 50 houder geklemd. Door de rotatie van de spil en het interpoleren van de X- en Y-as blijft het draaigereedschap steeds in de juiste positie ten opzichte van het verspanende vlak. In feite wordt op deze manier een draaibewerking nagebootst”, verduidelijkt Günter Brod van Strojimport.
“Het interpolatiedraaien gebruiken we bij het aanbrengen van bijvoorbeeld pakkingsvlakken op werkstukken die te groot of onhandelbaar zijn voor een draaibank. Op de vorige machine konden we op een andere manier ongeveer hetzelfde resultaat bereiken, maar dat ging lang niet zo efficiënt als met de nieuwe kotterbank”, vertelt Jacobse.
Zelfde afmeting, meer functionaliteiten
Volgens Jacobse was de keus voor de TOS Varnsdorf snel gemaakt: “We zochten naar een vervanging die qua afmetingen overeenkwam met de oude kotterbank i.v.m. de beschikbare ruimte. De nieuwe kotterbank moest namelijk in de aanwezige put passen. Daarnaast hebben we hier meer machines staan van TOS en daar zijn we bekend mee. Tel daar de goede prijs-kwaliteitverhouding en de uitstekende service van Strojimport en Limas bij en de keus is snel gemaakt”.
De WRD 150 is uitgerust met een automatisch verstelbare, twee-assige indexeerbare HUI 50 freeskop. De kop heeft een vermogen van 32 kW, een koppel van 1.000 Nm en een maximaal toerental van 2.500 min-1. Verder is de kotterbank uitgerust met een kettingmagazijn met ruimte voor 40 gereedschappen met SK50-opname. Met deze voorraad kan Hillebrand zonder automatisering lang onbemand doorwerken. “Omdat we zulke grote onderdelen bewerken met soms bewerkingstijden van enkele dagen, is een automatisch gereedschapsmagazijn met voldoende gereedschapsposities een must-have om enigszins onbemand te kunnen werken.
Verder is deels door de afmetingen van de werkstukken, maar ook omdat we voornamelijk enkelstuks en hele kleine series produceren, een andere vorm van automatisering niet interessant.” Wel heeft het bedrijf geïnvesteerd in een Leica Absolute tracker AT403 om grote werkstukken in te meten. Dankzij de lasertracker is men in staat om werkstukken te meten zonder dat ze op de machine liggen. Het inmeten kan een paar uur duren en hiermee voorkomt Hillebrand dat de machine onnodig stil staat. Daarnaast helpt de lasertracker om werkstukken die qua omvang eigenlijk te groot zijn voor de kotterbank, toch aan één kant te kunnen bewerken door het werkstuk te draaien en uit te lijnen.
Verder is de WRD 150 uitgerust met een Heidenhain besturing en heeft Hillebrand gekozen voor een draadloos handwiel. Met name bij dit soort grote kotterbanken en type werkstukken is dat volgens de gebroeders Jacobse een kleine maar prettige optie.
Hillebrand
Hillebrand verspaning is in 2004 ontstaan als dochteronderneming van een metaalbewerkingsbedrijf. In 2006 is Hillebrand Verspaning verder gegaan als een volledig zelfstandige onderneming. Sindsdien is het familiebedrijf uitgegroeid tot een toeleveranciers van grote kwaliteitsproducten. Met een kleine overhead, een team van echte vakmensen en een modern machinepark is Hillebrand flexibel en in staat om snel te schakelen. “We zijn continu op zoek naar manieren om onze business uit te breiden. Zo onderzoeken we nu of het interessant is om ook kleiner werk te gaan produceren. De vraag naar groot werk groeit en dan is het mooi als je als toeleverancier ook meteen de kleine onderdelen mee kan pakken.”