Investeringen in breed inzetbare machines geven Dumaco solide basis voor elke klant
Als vooraanstaand metaalbewerker in de Benelux, met negen vestigingen verspreid over Nederland, voert de Dumaco Groep natuurlijk elk jaar een stevig investeringsprogramma uit. Dit jaar sprongen vooral de komst van een nieuwe buislaser en een 5-assige freesmachine eruit. Voor 2025 staan er met een grote portaalfreesmachine en een paneelbuigmachine opvallende investeringen op de rol. Volgens CEO Edwin Voermans loopt er een duidelijke rode draad door alle moderniseringen en uitbreidingen in het machinepark: “We investeren in breed inzetbare machines, waardoor we zeer flexibel blijven om de producten te maken voor de marktsegmenten die we willen bedienen.”
Dumaco zoekt het vooral in nieuwe technieken om kostprijstechnisch interessant te zijn en blijven voor haar klanten. De nieuwe Adige LT7 buislaser die sinds kort bij Dumaco in Oss operationeel is, is daarvan een mooi voorbeeld.
Dumaco focust op een aantal topsegmenten: machinebouw, infrastructuur, energie, transport, semiconductor, medical en home & living. De groep voorziet de klanten in deze markten van een grote productiecapaciteit en veel kennis en vakmanschap om hen volledig te ontzorgen. Samen bieden de locaties een breed aanbod van alle mogelijke vormen van plaatbewerking, en sinds de toevoeging van de vestigingen in Cuijk (hoognauwkeurig precisie-verspanen) en Venlo (hoognauwkeurig grootverspanen) kan Dumaco ook op het gebied van draaien en frezen inmiddels elke uitdaging aan. “We kunnen iedere klant optimaal bedienen met maatwerk en bij grote seriematige opdrachten schalen we makkelijk op door meerdere vestingen in te schakelen”, zegt Voermans. “Dat resulteert in een hoge leverbetrouwbaarheid, die een gezonde basis vormt voor duurzame klantrelaties.” Ondanks een mindere markt heeft de metaalbewerker evenveel kunnen produceren en hetzelfde aantal kilo’s kunnen verwerken als vorig jaar. Juist en mede dankzij hun brede klantenkring in de top van de markt. Dit vormt een solide basis voor elke klant en maakt Dumaco een stabiele partner in uitdagende tijden.
Kostprijs onder druk
Innovatief zijn en investeren in nieuwe productietechnieken maakt het ook mogelijk om de kostprijs van producten te drukken. “De kostprijs is momenteel een ‘key-element’ in de markt”, weet Erik van Gerwen, salesmanager Dumaco Groep. “Want die staat gigantisch onder druk, in combinatie met prijsverhogingen die bijvoorbeeld voortvloeien uit de nieuwe cao’s. Wij zoeken het vooral in nieuwe technieken om kostprijstechnisch interessant te zijn en blijven voor onze klanten. Meegaan in nieuwe technieken, betekent dat je sneller kunt produceren door bijvoorbeeld korte omsteltijden, en ook dat je onbemand kunt produceren.”
De nieuwe Adige LT7 buislaser die sinds kort bij Dumaco in Oss operationeel is, is daarvan een mooi voorbeeld. De productiesnelheid bij deze machine ligt een stuk hoger dan bij de oude. Deze investering stelt Dumaco in staat nauwkeuriger en efficiënter te werken en buizen op maat te leveren. De nieuwe machine is uitgerust met een zogeheten lepel. Dit is een opvangsysteem voor snijresten waardoor buisproducten vanaf Ø40 mm en tot een lengte van 1200 mm kunnen worden gesneden zonder dat de buis aan de binnenkant vervuilt. Ook zijn de data en software gekoppeld met het ERP-systeem, waardoor er hele goede feedback vanuit de machine komt voor calculatie en nacalculatie.
5-Assige krachtpatser
Op de locatie Hardinxveld-Giessendam is de productiecapaciteit uitgebreid met een nieuwe TAD 35 freesmachine van Bimatec Soraluce. Dit is een 5-assige alleskunner, die de doorlooptijden in de verspaning verkort en meer ruimte creëert in de productieplanning. “Dankzij deze nieuwe freesmachine optimaliseren we onze productieprocessen en kunnen we onze klanten efficiënter bedienen. Dit resulteert in kortere levertijden en een verbeterde service voor onze klanten”, aldus Van Gerwen.
Voermans vult aan: “We willen up-to-date zijn. Deze investeringen stellen ons in staat mee te groeien met de vraag in de markt.” De topman van Dumaco wijst er ook op dat de nieuwe machines milieuvriendelijker zijn op meerdere facetten, iets waaraan klanten steeds meer waarde hechten en wat door nieuwe Europese regelgeving op het gebied van duurzaamheid steeds belangrijker wordt. “Hierbij kun je denken aan minder energieverbruik en hogere productiesnelheden waardoor er simpelweg minder bewerkingstijd nodig is.” Daarnaast zijn nieuwe machines ook ergonomisch geoptimaliseerd waardoor er voor de medewerkers fijner en beter mee te werken is. Hun taken worden verlicht of verdwijnen zelfs helemaal.
Paneelbuiger
Dat is ook het geval bij de investeringen die voor het komende jaar in de pen zitten. Bij Dumaco Kampen komt er een Prima Power Ebe 3326 Express Bender. Deze servo-elektrische paneelbuigmachine is een buigoplossing die is ontworpen voor maximale productiviteit, kwaliteit en herhaalbaarheid. De buigbewerking is volledig geautomatiseerd, van het laden van platte gesneden of geponste delen tot het lossen van het eindproduct. De machine wordt offline geprogrammeerd en is geschikt voor het produceren van 1, 5 of zelfs 100 stuks. De steltijden zijn nihil waardoor de seriegrootte niet meer van belang is bij repeterende producten. Volgens Van Gerwen is deze paneelbuiger ideaal voor bijvoorbeeld de laadpalenindustrie, een branche waarin Dumaco al erg groot is. “We kunnen dat soort producten straks onbemand produceren. Dan ga je echt stappen maken.” De salesmanager wijst ook op winkelinrichting en magazijninstellingen. “Dit kunnen nieuwe segmenten van de markt voor ons zijn. Vaak gaat het daar om grote series waarbij de productiesnelheid erg van belang is. De productiesnelheid van de paneelbuiger is zeer hoog, wat perfect is voor groot seriematig werk.”
Portaalfreesmachine
Net zoals bij de paneelbuiger in Kampen het geval is, staat ook bij de locatie Venlo een investering op stapel, die veel betekent voor het man-arm produceren. De grote portaalfreesmachine die Bimatec Soraluce hier gaat installeren, stelt Dumaco in staat om grotere projecten aan te nemen. Met deze machine kan nog meer man-arm worden geproduceerd omdat er grote of meerdere producten opgespannen kunnen worden. Hierdoor kan de machine in de nacht grotendeels of helemaal doorlopen. Bovendien komt deze op zich al nauwkeurige machine in een geklimatiseerde ruimte te staan, waardoor zeer hoge nauwkeurigheden kunnen worden gehaald. De bouw en plaatsing zullen wel enkele maanden in beslag nemen, dus de verwachting is dat eind 2025 daadwerkelijk productie kan worden gedraaid.
Alle nieuwe machines hebben op zich al genoeg kenmerken, waarmee Dumaco zich onderscheidt. Het is daarnaast met name ook de combinatie van al deze technieken in één metaalbewerkingsbedrijf, die ze uniek maakt. “Naast onze investeringen in het machinepark steken we veel energie in het goed opleiden van onze medewerkers en het optimaliseren van de organisatie en de informatievoorziening naar de machines. Want door ook daar aandacht aan te besteden halen we het maximale rendement uit onze high-end machines in het belang van de klant”, besluit Voermans.