Iteq wil omzet verdubbelen in nieuwe bedrijfspand
Iteq heeft het oude onderkomen in Amersfoort verlaten en een fonkelnieuw bedrijfspand in Nijkerk in gebruik genomen. Directeur Theo Tolboom verwacht hier binnen 3 à 5 jaar de omzet te kunnen verdubbelen. “Als de markt zo door blijft gaan als nu het geval is, gaat dat heel snel.”
Iteq ontwikkelt en produceert complete producten. De toeleverancier, die de engineering en productie van industriële fijnmechanische plaatwerkproducten en constructies verzorgt, had op de oude locatie een schrijnend gebrek aan ruimte. “Met veel lapwerk hebben we de capaciteit steeds verder weten op te rekken. Maar dat kost een vermogen en uiteindelijk kon het gewoon niet langer.”
Groei in personeel
Daarom is vorig jaar in het naburige Nijkerk een nieuw bedrijfspand gebouwd, waar Iteq sinds begin dit jaar operationeel is. “We hebben veel nieuwe software en nieuwe machines en zijn dus nog aan het opstarten. Dat geeft best problemen, maar dat hoort erbij.”
Iteq heeft nu 60 procent meer ruimte, maar door optimale logistiek, verregaande automatisering en nieuwe machines is de lasercapaciteit verdubbeld. “Dat betekent wel dat we ook zullen moeten groeien in personeel. We hebben nu 75-80 fte’s, dat zullen er zo’n 20 à 30 procent meer worden. We hebben vooral mensen nodig met een hoog denk- en werkniveau. Operators maar ook werkvoorbereiders die de goede dingen bedenken voor een optimale workflow. Als je wilt automatiseren, gaat dat niet vanzelf. Aan de voorkant moet alles kloppen. In het offertestadium moet al worden bedacht hoe we de producten gaan produceren.”
Centraal magazijn
Over de inrichting van het nieuwe pand is goed nagedacht. Midden in de productieruimte staat het centrale magazijn. Via vijf snellooploopdeuren staat dit in verbinding met de verschillende bewerkingen die hier in de vorm van een hoefijzer omheen zijn geplaatst: de CNC-afdeling met een Amada platenmagazijn (700 palletplaatsen, waarvan er al 400 zijn gevuld), lasersnijmachines, kantbanken en draai- en freesbanken, de lasserij, de montage-afdeling, de schone montage en de engineering die is ondergebracht in het aparte bedrijf Iteq Engineering.
Iteq had twee CO2-lasers, daar is een fiberlaser aan toegevoegd. Deze derde laser zal vooral worden ingezet voor enkelstuks en kleine series, de beide CO2-lasers op de kleine tot middelgrote series. “De trein moet continu bewegen en dat kunnen we hiermee”, aldus Tolboom. “We hebben nu maximale flexibiliteit. We halen de job binnen en dan gaat ie snel door de productie: snijden, dezelfde dag zetten en de volgende dag frezen of walsen.”
Op- en afschakelen
Iteq is niet de enige plaatbewerker die investeert in vergroting van de productiecapaciteit. Maar Tolboom is niet bang voor overcapaciteit. “We kunnen nu met minder mensen dezelfde output genereren als in onze oude situatie. En met iets meer mensen – wat dus de bedoeling is – de dubbele output. Als je daarbij de prijzen overeind kunt houden, doe je het goed. Als er dan eens een keer een periode komt dat de machines 20-30 procent van de tijd stilstaan, heb je niet zo gauw zorgen. Het gaat er om dat je flexibel op- of af- kunt schakelen in aantal medewerkers, aangezien de loonkosten nog steeds onze grootste kostencomponent zijn. De machinekosten zijn dan minder van belang.”
Iteq neemt het pand eind mei/begin juni officieel in gebruik met een feestelijke opening en een open huis.