Jansen Poedercoating houdt gasrekening binnen de perken met infrarood oven

Voor Peter Jansen van Jansen Poedercoating in Almelo is het heel simpel: iets is goed of iets is niet goed. Een tussenweg is er niet. De infrarood poedercoatoven die hij nu al weer bijna 8 jaar in gebruik heeft, verdient voor hem zonder meer het predicaat ‘goed’. “De oven werkt nog precies zo als toen AVA Luchttechniek hem hier installeerde. Er is geen slijtage en ook qua gasgebruik is alles nog steeds prima.”

In de laagfrequent poedercoatoven verwarmen gasbranders een aantal spiralen tot ruim 200 graden Celsius. Bij deze temperatuur produceren de buizen infraroodstraling. (Foto: Mike Rikken)

Dat gasverbruik is wel een ding, met de torenhoge prijzen van tegenwoordig. Ook Jansen heeft de maandelijkse gasrekening flink zien stijgen. “Maar ik ben blij dat we voor deze infrarood oven hebben gekozen. Met een conventionele heteluchtoven zou de energierekening nog veel hoger zijn.”

Grote voordelen infrarood

Peter Jansen zit al zijn hele werkzame leven in de oppervlaktebehandeling. Hij is begonnen als autospuiter, maar stapte over naar industrieel spuiten in dienst van een werkgever; eerst natlakken, later poedercoaten. Bij die werkgever maakte hij kennis met een infrarood oven. “Dat was toen vrij bijzonder”, vertelt Jansen. “Een infrarood oven heeft twee grote voordelen. Ten eerste een laag gasverbruik omdat je met relatief lage temperaturen het poeder kunt doorverharden. Ten tweede kun je alle kleuren bij elkaar in de oven doen.” Dat laatste is belangrijk voor Jansen Poedercoating, want het bedrijf behandelt veel kleine series en enkelstuks producten. Dagelijks komen tal van verschillende producten, materialen en kleuren voorbij.

Toen Jansen in 2007 besloot voor zichzelf te beginnen, was zijn droom dan ook gelijk een infrarood oven. Maar de Almeloër is een ondernemer van de oude stempel: voorzichtig beginnen, eerst geld verdienen en dan verder investeren. Dus begon hij met een tweedehands luchtrecirculatie-oven. Bij AVA Luchttechniek, bijna een buurman op Bedrijvenpark Twente, kocht hij een poederwand. AVA was tevens een van zijn eerste klanten.

Gezamenlijke ontwikkeling

Het ging Jansen Poedercoating van meet af aan voor de wind. Drie jaar na de start kon Jansen al verhuizen naar zijn huidige pand. Hier kon hij ook zijn wens voor een infrarood oven concreet maken. De oven bij zijn oude werkgever was geleverd door een Belgische fabrikant. Maar daar had Jansen niet zo’n goed gevoel bij en ook de prijs stond hem niet aan. Daarom klopte hij aan bij AVA Luchttechniek om samen een laagfrequent infrarood oven te ontwikkelen. Qua kennis vulden de twee bedrijven elkaar goed aan. AVA weet alles luchttechniek, Jansen weet precies wat nodig is om efficiënt en kwalitatief goed te poedercoaten en hoe een infrarood oven eruit ziet. Samen hebben ze de oven in anderhalf jaar ontwikkeld, opgebouwd bij AVA en uitgebreid getest. Jansen heeft hierbij belangrijke input gegeven: “Je moet een constante temperatuur hebben en boven- en onderin de oven moet dezelfde temperatuur heersen. Er mag wel 10 graden verschil zijn, maar geen 50 graden. Om die reden heeft de oven een geïsoleerde vloer gekregen, anders krijg je dat nooit voor elkaar. Ook is de oven omwille van de optimale warmte aan de binnenzijde bekleed met spiegelplaten.”

Verschillende kleuren tegelijk

Zo ontstond een oven, waarin gasbranders een aantal spiralen in de oven verwarmen tot ruim 200 graden Celsius. Bij deze temperatuur produceren de buizen infraroodstraling. Deze verwarmt de lucht niet rechtstreeks, maar de warmte wordt opgenomen door de objecten die in de oven zijn geplaatst. Dit bevordert het uithardingsproces, doordat de poeder beter uitvloeit over het materiaaloppervlak. Hierdoor wordt een optimale hechting en dus een beter eindresultaat verkregen. De oven werkt met stilstaande lucht. Er is geen geforceerde luchtcirculatie nodig, waardoor verschillende kleuren gelijktijdig in de oven kunnen worden verwerkt. Er is geen gevaar dat kleuren zich vermengen. Daarnaast is geen sprake van stofwerveling, wat bijkomende verontreiniging voorkomt.

Toen de oven helemaal voldeed, is hij verhuisd naar Jansen Poedercoating. De oven is helemaal dicht, Jansen wilde geen doorloopoven. “Ik wilde ook wat groter werk kunnen poedercoaten. Mijn oude oven was 3,5 meter lang, de infrarood oven is 5x3x3,5 meter.” AVA heeft de installatie compleet geleverd met railsysteem en kantelframes. De voorbewerking bij Jansen Poedercoating is altijd zandstralen. Dat gebeurt in een cabine, die eveneens door AVA is gebouwd.

Kleine series

De hele installatie is ideaal voor Jansen. Het bedrijf is helemaal ingericht op kleine series, met veel verschillende producten per dag. De kracht is kwaliteit bieden, snel leveren, inspringen op wensen van de klant en gemaakte afspraken nakomen. Jansen Poedercoating werkt 90-95 procent werk voor bedrijven, die met allerlei producten komen: van machineonderdelen en plaatwerkdelen tot trapspijlen, verwarmingselementen, vlaggenmasthouders en taatsdeuren.

Geen onderhoud

De oven functioneert al jaren uitstekend. Hij wordt jaarlijks periodiek geïnspecteerd door een erkend installateur, eens per 4 jaar wordt er een CIOS-keuring uitgevoerd. “We hebben er nog totaal geen problemen mee gehad. Onderhoud heb je eigenlijk niet. Hooguit raakt er eens een ontstekingspen defect. Maar die heb ik op voorraad liggen en kan ik zelf vervangen.”

De samenwerking met AVA Luchttechniek heeft voor Jansen Poedercoating geresulteerd in een top-oven, terwijl AVA er een interessant nieuw product aan heeft overgehouden, waarvan er inmiddels tientallen zijn verkocht. Peter Jansen blijft AVA volgen en weet dat ze bezig zijn de oven verder te ontwikkelen. Zo wordt onderzocht of deze ook kan worden verwarmd met elektrische branders. Maar dat is volgens de poedercoatexpert nog niet zo eenvoudig: “Goed poedercoaten staat of valt met temperatuur. De poeder moet echt goed doorharden. Ik zeg altijd: je kunt een product beter 10 minuten te lang in de oven hangen dan 1 minuut te kort.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Na modernisering heeft CP Phenolics ineens een heel andere oven

22-05 Als poedercoater onderscheidt CP Phenolics zich door kleine series, een goede kwaliteit en vooral…

Oppervlaktetechniek

AI maakt poedercoaten duurzamer

20-12 De eerste technologie in de sector, genaamd Flightpath, optimaliseert de instellingen van de apparatuur…

Oppervlaktetechniek

Slegers benut capaciteit nieuwe poedercoatoven optimaal

22-11 Slegers is een echt familiebedrijf. Sinds 2020 zijn de broers Ton en Riny eigenaar.…

Oppervlaktetechniek

Thermicoat heeft veel baat bij omgebouwde oven

08-05 De ombouw betekende wel een behoorlijke investering, maar die is volgens Bosman de moeite…

MetaalNieuws Extra IM

De gasrekening verlagen voor je bedrijfspand?

21-10 In de metaalindustrie gaat er veel energie verloren voor het creëren en behouden van…

Oppervlaktetechniek

Poedercoaten in razend tempo

11-05 Deze meting onderstreepte namelijk dat er dankzij het stilstaande-luchtprincipe vrijwel geen warmteverlies optreedt als…

Oppervlaktetechniek

Groeiende populariteit infrarood poedercoatovens

14-02 Het ontwikkelen, bouwen en installeren van complete poedercoatsystemen is uitgegroeid tot een belangrijke activiteit…

Oppervlaktetechniek

Oppervlaktebehandelaars: hogere prijzen en langere leveringstijden

10-11 De afgelopen maanden krijgt de brancheorganisatie steeds vaker van haar leden te horen dat…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs