Wat hebben kaas en metalen gietstukken gemeen?

Op het eerste oog lijkt metalen gietwerk in niets op kaas. Toch hebben ze één ding gemeen: namelijk dat er insluitingen, zoals onbedoelde luchtbellen, kunnen ontstaan. Met 3D röntgen zijn deze al tijdens het productieproces op te sporen.

TNO heeft voor de kaasindustrie met succes een industriële 3D X-ray scanner ontwikkeld voor de kwaliteitsbepaling van kazen om onvolkomenheden en luchtbellen te lokaliseren. De opgedane kennis is recent toegepast bij een aantal metaalgieterijen voor analyse op met name inwendige defecten/onvolkomenheden bij gietstukken. Op 13 oktober zal TNO in samenwerking met de branchegroep MGB de resultaten van het project presenteren aan alle geïnteresseerde gieterijen in Nederland.

Producten, waaronder metalen gietstukken, worden veelal op uitwendige eigenschappen beoordeeld. Hierbij worden dus zaken die of net onder het oppervlak liggen of zich geheel in het inwendige liggen niet opgemerkt. Bij toepassing van producten met inwendige defecten/onvolkomenheden kunnen dus later bij de bewerking van deze producten problemen ontstaan. Dit kan zich uiten in niet deugdelijke constructies, of producten die na het bewerken visueel niet aan de eisen voldoen. Toepassing van 3D röntgen kan hiervoor een oplossing kunnen bieden. Met deze techniek is het namelijk mogelijk om in-line, dus tijdens het productieproces, het inwendige van producten te screenen op mogelijk aanwezige scheuren of luchtinsluitingen.

Voor alle gieterijen
Dankzij de inspanningen van TNO zijn röntgensystemen voor de tuinbouw- en voedingsmiddelensector al commercieel op de markt verkrijgbaar. Dit zijn onder andere de tulpenbollenscanner en de 3Dkaasscanner. In de afgelopen periode heeft TNO samen met een aantal MGB gieterijen, zoals Donk Industries uit Lopik en Wolders’ Metaalgieterij uit Steenbergen maar ook met Nefit Industrial uit Deventer, de opgedane expertise getoetst en toegepast in het gietproces bij de metaalgieterijen.

Presentatie 13 oktober
Deze kennis wordt nu beschikbaar gesteld aan de Nederlandse industrie. Op 13 oktober presenteert TNO de resultaten van het project. Deze presentatie vindt plaats in het Postillion Hotel in Deventer en is gratis toegankelijk is voor alle Nederlandse gieterijen. Na afloop van de Algemene Ledenvergadering van MGB zijn ook niet-leden vanaf 14.30 tot 17.00 uur welkom om deel te nemen aan het resterende programma. Na de presentatie volgt een introductie van Nefit Industrial, dat de deuren voor alle aanwezigen zal openen. Nefit Industrial is de industriële toeleverancier van seriegietwerk in wit smeedbaar gietijzer en verzorgt verspanende- en niet-verspanende bewerkingen aan het gietwerk en de assemblage van samengestelde producten.

Aanmelden bijeenkomst
Metaalgieters
die geïnteresseerd zijn in de resultaten van het onderzoekstraject, kunnen zich aanmelden via mgb@metaalunie.nl of contact opnemen met het secretariaat van MGB via 030-6053344.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

Automatisering

Aan de slag met digitale werkinstructies

08-07 In veel productieprocessen, waaronder assemblage, blijft de inzet van mensen nodig. Deze mensen moeten…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Bedrijf en Economie

TNO: R&D bepaalt toekomst NL maakindustrie

27-10 Uit een eerdere studie (april 2023) van TNO naar de Nederlandse industrie bleek al…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs