Kessel vergroot mogelijkheden met Doosan multi tasking centrum

Bij Kessel Machinefabriek in Veghel is kort voor de jaarwisseling een Doosan multi tasking centrum Puma SMX 2600S in gebruik genomen. De nieuwe aanwinst heeft twee vergelijkbare oudere machines vervangen, die nog dagelijks werden gebruikt. De Doosan biedt Kessel echter veel meer mogelijkheden, is sneller en nauwkeuriger en heeft een groter gereedschappenmagazijn (ruimte voor 80 gereedschappen).

 

Kessel MF (ongeveer 25 medewerkers) is een pure toeleverancier, die snelle levertijden hanteert. Het bedrijf produceert zowel eenvoudige halffabricaten als complexe producten. De seriegroottes variëren van 10 tot 250 stuks in formaten vanaf een golfbal tot en met afmetingen van 500x500x500 mm. Deze onderdelen worden geleverd aan een breed klantenbestand “We richten ons met name op de productie van fijnmechanische componenten”, zegt technisch directeur en mede-eigenaar Roland van Zuylen. “Deze worden geleverd aan de machine- en apparatenbouw, elektronica-, chemische, grafische, farmaceutische, voedingsmiddelen- en semiconductorindustrie.” Deze brede klantenkring is een bewuste keuze; als het in ene sector wat minder gaat, is er altijd wel een andere sector waar het juist heel goed gaat. Maar momenteel gaat het eigenlijk overal goed. Het is razend druk bij Kessel MF en de nieuwe machine is dan ook meer dan welkom.

Vierde Doosan machine
In de productieruimte van Kessel MF staan verschillende machinemerken. De eerste machine van de Koreaanse fabrikant Doosan Machine Tools is in 2016 aangeschaft. Dat was een Lynx 220 draaibank, die van meet af aan uitstekend beviel. Het nieuwe multi tasking centrum dat nu is aangeschaft, is dan ook al de vierde Doosan machine die importeur Dormac CNC Solutions bij Kessel heeft geïnstalleerd. “We schatten de prijs-kwaliteit verhouding van deze machines heel goed in en ze hebben goede referenties”, verklaart Roland van Zuylen. “Daarbij zijn we heel tevreden over Dormac. Hun service is goed, ze staan altijd voor je klaar. Dat is voor ons erg belangrijk.”

Draaien en frezen
De Doosan Puma SMX serie is geschikt voor het produceren van werkstukken waarbij zowel (volwaardige) draai- als freesbewerkingen nodig zijn. Doordat deze werkstukken op één machine kunnen worden geproduceerd, wordt de productietijd verkort, het aantal werkplekken beperkt en de kans op uitval verkleind. De Puma SMX machines combineren productiviteit en ergonomie. Dit betekent optimale productie, zowel tijdens het verspanen als tijdens de noodzakelijke neventijden. De SMX 2600S (motorvermogen 26 kW) die bij Kessel MF is geïnstalleerd heeft een freesspindel met 12.000 rpm en 124 Nm koppel en een draaispindel met 4.000 rpm, een Ø 82 mm doorlaat en 700 Nm koppel. De subspil (toerental 4.000 rpm) waarmee de machine is uitgerust, is volledig gelijkwaardig aan de hoofdspindel.

kessssel dormac

Afmetingen
Belangrijk aspecten waardoor Kessel Machinefabriek zich liet leiden bij de keuze voor deze machine waren de afmetingen die hij moest kunnen bewerken en de grootte van het gereedschappenmagazijn van 80 gereedschappen. De maximale draaidiameter boven is 660 mm, de maximale draailengte 1540 mm. De slag in de Y-as is 300 mm. Van Zuylen: “We maken er van alles op, vanaf rond 60 tot en met rond 300 mm, als het maar combinaties zijn van draai- en freeswerk.” De Puma SMX serie is in 2014 bekroond met een ‘Red Dot award’ voor design en ergonomie. Deze onderscheiding werd toegekend doordat de machine als geheel werd beoordeeld als een prettige werkplek. Hij is goed toegankelijk, alle bedieningsonderdelen en de gereedschapswisselaar zitten aan de voorzijde. De ergonomie is goed dankzij de in hoogte verstelbare besturing, de positie van de klauwplaat en de verlichting. Doordat deze machine is voorzien van een gereedschapswisselaar (zonder turret) kunnen korte omsteltijden worden gerealiseerd en is het mogelijk om zelfs enkelstuks en kleine series te automatiseren.

Automatiseren met robot
Dat automatiseren gaat bij Kessel MF nog voor de zomer plaatsvinden. “We willen de machine eerst leren kennen en als het dan draait zetten we er een automatisering aan. Dat moet wel”, legt Van Zuylen uit. “Wil je de investering in dit soort nieuwe machines terugverdienen, dan moeten ze minimaal 14 uur per dag lopen.”

kesssel dormac

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Wat is vijfassig frezen?

18-12 Hoewel het al jaren binnen de verspanende maakindustrie wordt toegepast, blijft vijfassig verspanen een…

Verspanen

5-Asser met automatisering tilt UP Traplift naar grotere hoogte

18-12 DeVi-Group is gespecialiseerd in productontwikkeling. Het innovatieve bedrijf heeft al diverse producten op de…

Verspanen

Feestelijk én informatief Open Huis jubilaris Dormac

18-11 Eigenlijk was het een kleine beurs, waar de Dormac-divisies en hun belangrijkste partners zich…

Verspanen

Dormac viert 70-jarig jubileum op Open Huis

04-11 Dormac is ontstaan in 1954, toen het bedrijf in Enschede startte onder de naam…

Automatisering

Dormac presenteert Doosan cobot met 30 kilo laadvermogen

03-06 Dormac omschrijft de P3020 als een baanbrekende palletising cobot, een nieuwe mijlpaal in het…

Verspanen

‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing

20-11 “Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Verspanen

Efficiënt verspanen in een gezonde werkomgeving

02-10 De PUMA DNT serie is voorzien van de geavanceerde Fanuc i Plus-besturing met een…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs