‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

Ketenintegratie is een hot item in de maakindustrie. Het kan veel opleveren in termen van efficiëntie, kostenbesparing en concurrentievoordeel. Dumaco gaat er heel ver mee. De groep, die verspreid over het land inmiddels negen vestigingen telt, wil zich onderscheiden als één partner die de hele toeleverketen voor de klant organiseert, hem volledig ontzorgt en makkelijk kan opschalen in productiecapaciteit. “Ketenintegratie is vooral afspraken nakomen, maar ook een beetje plezier maken en met elkaar lachen. Als het op die manier gaat, kan zowel de toeleverancier als de uitbesteder er veel profijt van hebben.”

Jorg Blankers, operationeel directeur Dumaco Oss en Martijn Bol, operationeel directeur Dumaco Varsseveld. ‘We nemen het hele ketenbeheer van de klant over. Zo wordt zijn inkoopproces eenvoudiger.’

Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn collega Martijn Bol van Dumaco Varsseveld, heeft hij inmiddels veel ervaring met nauwe samenwerkingen – partnerschappen – met klanten. Ze zijn alle twee van mening dat hun bedrijven de traditionele toeleverancier-klant-relatie al lang voorbij zijn. Al zijn klanten die op die traditionele manier bediend willen worden door hun toeleverancier ook nog steeds van harte welkom.

Inkoopproces wordt eenvoudiger

Dumaco Varsseveld is ingericht om vooral klanten met repeterende orders optimaal te kunnen bedienen. De vestiging Oss werkt meer projectmatig en is sterk in high mix low volume orders, al probeert Blankers ook extra groei te realiseren door nadrukkelijk op zoek te gaan naar repeat-orders. Dat beide vestigingen ketenintegratie omarmen, geeft al aan dat er niet één standaardvorm is van een ketenintegratie-aanpak. De kern is wel hetzelfde: een intensieve samenwerking met één partner.

Bol legt uit: “Vroeger had de relatie tussen de uitbesteder en zijn toeleveranciers de vorm van een ster. In het midden zat de uitbesteder met allemaal toeleveranciers er om heen. Nu neemt Dumaco het hele ketenbeheer van de klant over, waarmee de toeleveranciers in een lijn komen. We hebben alle bewerkingen in eigen huis of organiseren ze voor hem, zoals de inkoop van draai- en freesdelen en de nabehandeling. Daarbij doen we de complete logistieke sturing. Zo wordt zijn inkoopproces veel eenvoudiger. Voor iedere klant is er een aanpak op maat. Met de klanten van Dumaco Varsseveld spreken we bijvoorbeeld vaak af dat er altijd voorraad klaar ligt.”

Bij ketenintegratie gaat het doorgaans om lange termijn verbintenissen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dat heeft aantoonbare voordelen. “Hierdoor kennen wij onze klanten heel goed”, zegt Blankers. “We weten precies welke kwaliteit ze vragen. En dat is prettig, want veel staat op tekening, maar veel ook niet. Als je de klant goed kent, weet je hoe je hier mee om moet gaan om de kant te geven wat hij wenst.”

Value engineering

Dumaco heeft alles in huis om naadloos als verlengstuk voor de productie van de klant te kunnen fungeren. Ook de re-engineering of value engineering om onderdelen en producten te maken en te assembleren die kwalitatief en prijstechnisch het beste zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is een nieuwe voederbak die Dumaco Oss samen met Lely heeft ontwikkeld. Dat was een technisch zeer complex traject, maar juist daarin schuilt de kracht van de Dumaco-bedrijven. “We hebben ook de lasmallen voor deze voederbakken gebouwd en gezorgd voor procescontrole. We werken met vaste nestingen en vaste pallets waarop we onderdelen neerleggen. Zo ondervang je fouten. Door heel procesmatig te werken, versterken we de betrouwbaarheid.”

Productievolume opschalen

De negen Dumaco-bedrijven hebben individueel allemaal hun eigen specialismen en samen een groot productievolume. Zo kan de groep makkelijk opschalen in capaciteit als dat nodig is. Dat kwam goed van pas bij een order van InterDam, dat voor twee offshore transformatorplatformen in een Amerikaans windmolenpark verantwoordelijk was voor de productie van de deuren en ramen.

Voor de natuurlijke ventilatie van de apparatuur op de platforms, zoals transformatoren en schakelkasten, worden roosters, ofwel louvres, gebruikt. Dat betekende voor Dumaco Oss, dat de order ontving, heel veel gecertificeerd RVS laswerk. Te veel laswerk eigenlijk, gezien de doorlooptijd van 15 weken. Gelukkig kon een deel worden neergelegd bij de collega’s in Woerden en Varsseveld, die ieder een derde deel van het laswerk voor hun rekening namen.

Betrokkenheid en toewijding

InterDam is sowieso een perfect voorbeeld van ketenintegratie in optima forma. De voornaamste voordelen van samenwerking met één partner zijn hier allemaal zichtbaar: uniforme kwaliteit, efficiënt capaciteitsbeheer, grote betrokkenheid en toewijding en snelle besluitvorming. Dumaco kon van tevoren lasdocumentatie aanleveren om aan te tonen dat het laswerk voldoet aan de regels die in de offshore gelden. Ook heeft het InterDam al in het voortraject geholpen met het zoeken naar maakbare oplossingen. Er werden slimme oplossingen bedacht om tijdens het maken niet heel erg op de maatvoering te moeten letten. Zo suggereerde Dumaco om aan één zijde van de lamel een soort trappetje te maken.

Hierdoor kunnen de lassers de lamel tegen de wand aanleggen en hoeven ze niet bij elke lamel opnieuw te meten voordat ze deze vastlassen. Met zo’n simpel sprongetje wordt veel tijd bespaard, en zit elke lamel ook altijd op dezelfde plek. Dat alles resulteerde in een mooi compliment van Interdam. “De medewerkers van Dumaco zijn echt onderdeel van het project en dat zie je niet overal”, zo kreeg Jorg Blankers te horen. Hij ziet dat zelf ook zo: “De manier van hoe we met de klant omgaan, zit in het DNA van ons team. Samen zorgen voor succes.”

Wederzijds succes

Bol en Blankers zijn het erover eens dat ketenintegratie de samenwerking naar een hoger niveau tilt, hetgeen cruciaal is in een steeds complexere en mondiale markt. Voor een organisatie als Dumaco is het daarbij een onmiskenbaar voordeel dat bij een dergelijke intensieve vorm van samenwerking niet langer de prijs (‘wie is de goedkoopste’) het allesbepalende criterium is. Blankers: “Alles draait om de vraag hoe je kunt samenwerken voor wederzijds succes. De prijs is en blijft belangrijk, maar ook andere dingen tellen. Zoals vertrouwen, zeker weten dat je op tijd geleverd krijgt en dat de producten aan al je verwachtingen voldoen. Kijk, vroeger pakten we alles aan en zeiden we: we zien wel of het lukt. Dat is nu totaal anders, want als je afspraken niet nakomt, ondermijnt dat de relatie met de klant enorm. Daarom: als we ja zeggen tegen een order, dan is het ook echt ja en kan de klant daarvan op aan.”

Digitalisering

Ketenintegratie is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met de digitalisering van de in- en verkoopprocessen. Hiermee is heel veel productiviteitswinst te behalen en eigenlijk is het nog maar net begonnen. Dumaco is al digitaal verbonden met diverse leveranciers. Bij MCB worden bijvoorbeeld via Gatewise automatisch orders ingeschoten. Ook de terugkoppeling van levertijden en prijzen gaat automatisch. Het maakt processen sneller, zorgt voor minder administratief werk en minder fouten.

Met enkele klanten is ook al sprake van digitale integratie. Dumaco Oss is hier wat verder mee dan Varsseveld. Dumaco Varsseveld haalt orders van portals van klanten af, maar er zit volgens Martijn Bol nog wel een slag tussen het ophalen en het overnemen van de informatie. Van de honderden klanten van Dumaco Oss schiet een handvol al geautomatiseerd orders in. “Pre-orders”, verduidelijkt Jorg Blankers. “Er moet bij ons nog wel iemand akkoord geven voordat ze door kunnen. Deze digitale integratie is vooral aantrekkelijk bij orders met veel (100+) orderregels. Want dan gaat het elimineren van dubbel werk echt tellen. Dumaco Oss zet er dan ook op in om juist klanten met dergelijke orders aan te laten haken. “Het is een proces dat nog jaren gaat duren. Iedereen wil wel, maar niet iedereen is er aan toe. Vaak heeft men er de ict-capaciteit niet voor en ook de drukte van alledag zorgt voor drempels.”

Intern zijn de Dumaco-bedrijven ook digitaal aan het integreren. Er loopt een test van Oss met Woerden om beitswerk automatisch binnen te schieten. Zo wordt de toch al goede onderlinge samenwerking verder versterkt. “Het is een groot voordeel in de markt dat de Dumaco-vestigingen als één groep opereren. Doordat we makkelijk praten en schakelen, kunnen we elkaars kracht heel snel inzetten voor iedere klant.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Jubilaris STODT excelleert in verspanen en meten

06-11 STODT (Stichting Technisch Onderwijs en Dienstverlening Twente) is in 1984 van start gegaan in…

Verspanen

Goede klik met Dumaco

06-11 Er was een klik met de mensen van Dumaco, hun visie sprak aan en…

Bedrijf en Economie

‘Arbeidsproductiviteit industrie moet in 10 jaar met 50% stijgen’

09-10 Volgens de  bank kan Nederland niet zonder de industrie. Maar er is een transformatie…

Toeleveren

Europese maakindustrie worstelt

17-09 De Europese regio worstelt met de nasleep van energiecrises, verstoringen in de toeleveringsketen en…

Toeleveren

Nederlandse maakbedrijven verzekerd van orders voor nieuwe onderzeeboten

11-09 In de verplichte industriële samenwerkingsovereenkomst (ICA) tussen de Nederlandse overheid en de werf Naval Group is…

Verspanen

Haimer neemt alle belemmeringen weg voor betrouwbaar produceren

15-07 Deze opening, die gepaard ging met een tweedaags open huis, markeert een mijlpaal in…

Bedrijf en Economie

Sterk wisselend beeld in MKB-maakindustrie

15-07 Gemiddeld genomen is de Stand van de MKB-maakindustrie (het saldo van alle positieve en…

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs