‘KI en gebrek aan jong talent grootste uitdagingen ooit voor productietechniek’
“Ik kan me niet herinneren dat we in de productiewetenschap ooit voor zulke grote uitdagingen hebben gestaan als nu.” Dat zei prof. Michael Zäh bij de aanvaarding van het presidentschap van de WGP, de Wetenschappelijke Vereniging voor Productietechniek in Duitsland.
Prof. Michael Zäh, de nieuwe president van de WGP, de Wetenschappelijke Vereniging voor Productietechniek in Duitsland: “De machines van morgen, en sommige machines van vandaag, zullen leren zichzelf te optimaliseren. Dit creëert compleet nieuwe kansen voor onze sector.”
Hij zal zich als WGP-president bijzonder gaan inzetten voor twee belangrijke gebieden die een aanzienlijke impact zullen hebben op de toekomst van de samenleving: Kunstmatige intelligentie en het gebrek aan jong talent.
Veranderingen in snel tempo
Toen de term Industrie 4.0 ruim tien jaar geleden werd geïntroduceerd, ging het over de digitalisering van de productie – die eigenlijk al lang aan de gang was, zij het in afgemeten stappen. “Tegenwoordig verandert kunstmatige intelligentie echter alles in een snel tempo. Het gaat niet langer alleen om digitalisering en automatisering. De machines van morgen, en sommige machines van vandaag, zullen leren zichzelf te optimaliseren. Dit creëert compleet nieuwe kansen voor onze sector”, zegt de nieuw gekozen president.
“Het is een proces dat onvoorstelbaar potentieel in fabrieken kan ontsluiten. Tegelijkertijd is het echter een enorme uitdaging voor ons omdat AI niet alleen de productie zal veranderen, maar onze hele samenleving, de manier waarop we werken en leven. Tijdens mijn voorzitterschap wil ik ervoor zorgen dat wij als productiewetenschappers hier de juiste stappen zetten. En binnen het WGP kan ik voortbouwen op tal van onderzoeksprojecten.”
Speciale gids voor MKB
De vereniging van vooraanstaande Duitse professoren in productietechnologie heeft het position paper ‘AI in Production’ gepubliceerd. Het is een gids speciaal voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB) die de mogelijkheden voor hun specifieke omstandigheden willen verkennen of AI in hun fabriek willen implementeren. Vooral het midden- en kleinbedrijf beschikt vaak niet over voldoende expertise in huis of financiële draagkracht voor externe dienstverleners.
Praktische ondersteuning
Om extra praktische ondersteuning te kunnen bieden, hebben WGP-instituten vorig jaar ook het ProKI-initiatief opgericht. In dit landelijke demonstratie- en overdrachtsnetwerk krijgen bedrijven gratis praktische ondersteuning en ondersteuning bij het invoeren van voorbeeldapplicaties. De implementatie van AI in de vormtechnologie is begin 2023 gestart, maar ook verbinden, snijden en coaten in de productie komen – afhankelijk van de focus van de deelnemende onderzoeksinstituten – aan bod.
Inspireer jong talent voor productie
Maar het zijn niet alleen nieuwe technologieën die de productie en daarmee het werk van mensen veranderen. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, waar veel bedrijven nu al zwaar onder lijden, zal blijven verergeren; de demografische veranderingen laten daar geen twijfel over bestaan. Volgens Michael Zäh is de ontwikkeling aan de universiteiten ook zorgelijk. “We moeten onze krachten bundelen om studenten te interesseren voor technische carrières en uiteindelijk toekomstige vakmensen op te leiden voor onze sector. Mijn ervaringen op scholen hebben mij geleerd dat hier veel potentieel zit. Veel kinderen en jongeren zijn zeker geïnteresseerd in zaken als robotica en duurzame productie. Maar techniek is doorgaans geen onderdeel van de reguliere lessen. Met onze knowhow willen we jonge mensen laten zien dat ze in technische beroepen en techniek een grote invloed hebben om de wereld een betere plek te maken.”