Klanten enthousiast over productconfigurator Blozo
Blozo in Vlaardingen, specialist in het fijnere plaatwerk, beschikt over een productconfigurator, waarmee afnemers van parametrische producten beschikbare variaties kunnen invoeren, waarbij zij direct prijs- en maakbaarheidsinformatie krijgen.
Jannick Breunis (links) en Maurice Blonk zijn de geestelijk vaders van de Blozo Product Configurator.
In de machinebouw is accurate prijs- en productinformatie van componenten essentieel om offertes en voorstellen uit te kunnen brengen. Bij Blozo is het proces van aanvraag, afstemming, calculatie, mailen en wachten op antwoord, dankzij de Blozo Product Configurator nu teruggebracht van meer dan een dag naar minder dan 1 minuut.
Werkende oplossing
De eerste reacties zijn enthousiast, maar de toekomst heeft volgens geestelijk vaders Maurice Blonk en Jannick Breunis nog wel meer mogelijkheden in petto voor geautomatiseerde prijsopgave en orderverwerking. Zij doen graag uit de doeken waarom de productconfigurator ontwikkeld is en hoe het van jarenlange ideeën tot een werkende oplossing is gekomen. Maurice: “Het kost ons gewoon heel veel tijd om uit mailtjes, telefoontjes en losse informatie te halen wat iemand nou precies wil. Dat is ook niet in het belang van onze klanten als zij snel moeten reageren. Aan de andere kant wil je risico uitsluiten met de juiste informatie, want wij moeten strak en betrouwbaar leveren zodra iets een order wordt. Met de productconfigurator hebben wij dit helemaal ingekaderd. De klant wordt geholpen de juiste variaties en specificaties in te voeren.”
Process Engineer Jannick voegt toe: “Snel tot een prijs komen is essentieel, maar het systeem geeft ook direct aan als iets niet mogelijk is en biedt zelfs alternatieve opties. Dat scheelt heel veel heen en weer communiceren, zowel voor ons als de klant.”
Parametrische producten
De productconfigurator is opgezet met varianten van luchtroosters voor klanten van de Bears, een van de Blozo-teams. Jannick legt uit hoe het systeem werkt: “De klant kiest een bepaald type, dan komt er een ontwerp omhoog. Afhankelijk van de gekozen parameters verandert het beeld dan naar een vierkant, staand of liggend model. De applicatie checkt of het rooster maakbaar is en laat – als dit het geval is – direct de prijs zien. Als je een andere specificatie invoert, krijg je weer een nieuwe prijsberekening.”
Om dit te kunnen, is de productconfigurator gekoppeld aan externe informatiesystemen zodat je altijd actuele informatie krijgt. Als het een order wordt, gaat alles automatisch door naar de productievloer, inclusief CAD-tekening, stuklijsten enzovoorts. Maurice: “De bedoeling is om de catalogus verder uit te breiden. Uitzonderingen zal je altijd hebben, die worden op de traditionele manier verwerkt. De bulk die automatisch gaat zal echter steeds groter worden.”
De klant aan de knoppen
De kracht van de Blozo Product Configurator is dat het hele proces tot op de productievloer vanuit de klant aangestuurd wordt. Het functioneert als een kwaliteitszeef door foute of missende informatie te signaleren. “En het houdt alle informatie vindbaar bij elkaar voor de klant”, merkt Maurice op. “Dan is het niet meer afhankelijk van waar wat opgeslagen is door degene die met de inkooporder bezig was. Het systeem is 24/7 online bereikbaar voor statusinformatie en prijsopgaven. De efficiencyslag werkt vanuit onze systemen ook door naar het inkoop- en verkoopproces bij de klant.”
Snelheid maakt het verschil
Pierre Pichot van Windex, specialist in airconditioning voor utiliteitsbouw en klimaatbeheersing voor schepen, noemt de Blozo Product Configurator een verademing: “Wij moeten namelijk werken met de tijd dat een schip aan de wal ligt, dus snelheid is essentieel. De productconfigurator haalt onze planning een dag of meer naar voren. Dat biedt ons de nodige ruimte om projecten goed op te leveren.”
Bij Climalogic in Dordrecht stelt Paul Sap: “Ik vind het echt een win-win situatie. De klant belt ons, wij voeren de gegevens in en krijgen direct een offerte. Die kan ik met een druk op de knop in een opdracht omzetten waarbij alle informatie bij elkaar blijft. Dat werkt echt wel anders dan een Excelsheet heen en weer sturen.”