Komst buizenlaser illustreert vernieuwing bij Terlouw Techniek
Terlouw Techniek in Aalsmeer heeft een 2500 Watt Mazak Fabrigear 3D buizenlaser gekocht. Deze machine, die is geleverd door MoVer industrial laser systems, past in de vernieuwingsslag die Terlouw momenteel doormaakt.
Terlouw Techniek is het bedrijf van Leo Terlouw en zijn zoons Michel (31) en Stefan (30). Het is in de jaren zeventig opgericht door vader Leo, die voor een familielid begon met het ontwerpen en bouwen van een machine om bloemen in te pakken. Daarna volgden machines om bloemen te snijden en te ontbladeren en zo ontstond geleidelijk aan een echt bedrijf, dat nu tien medewerkers telt. Michel en Stefan Terlouw zijn ook al jaren volop actief. De rolverdeling is helder: Leo is de man die alles bedenkt en ontwerpt, Stefan neemt alle bedrijfsmatige zaken voor zijn rekening en Michel is verantwoordelijk voor de productie en de aflevering van alle producten.
Gevestigd in het hart van de Nederlandse bloemenindustrie is de tuinbouw nog steeds een belangrijke markt voor Terlouw. Maar onder druk van goedkope namaak producten uit China is er in de loop der jaren wel wat veranderd. Terlouw is zich meer gaan richten op innovatieve producten. Zo werden bijvoorbeeld vulautomaten ontwikkeld om kleinere en grote emmers door elkaar te kunnen vullen en snel te wisselen. Of een pneumatische bloemenknipper. Momenteel wordt gewerkt aan een elektrische bloemenknipper om mensen nog meer te ontlasten.
Toeleveren industrieel plaatwerk
Daarnaast is Terlouw ook steeds meer actief in andere afzetmarkten. Het machinepark dient nog steeds voor eigen gebruik, maar wordt ook ingezet voor de toelevering van industrieel plaatwerk, waarbij Terlouw ook in eigen huis kan poedercoaten en klein draai- en freeswerk verrichten.
In deze ontwikkeling past ook de investering in de buizenlaser. Na twee vlakbedlasers is dit al de derde machine die Terlouw Techniek bij MoVer heeft gekocht. In 2002 is al een 1000 Watt Mazak (bouwjaar 1989) geplaatst, die destijds direct door MoVer, het bedrijf van Harry Vernooy, is voorzien van nieuwe Precitec snijkop waardoor deze machine snel om te stellen is van staal (t/m 10mm) naar RVS (t/m 3mm). In 2013 volgde een 2000 Watt Mazak (bouwjaar 1993) welke t/m 15mm staal en 8mm RVS kan snijden. Ook deze machine is voorzien van nieuwe Precitec snijkop met wisselcassette voor snel omstellen van dunne naar dikkere plaatmaterialen. Boven de machines is een belader aangebracht waardoor platen eenvoudig en veilig kunnen worden opgelegd.
Lage gebruikskosten
En nu is dan de derde Mazak lasersnijmachine geplaatst. Gezien de goede ervaring met de beide 2D lasersnijmachines heeft Terlouw ook voor het buizen snijden gekozen voor Mazak, de Japanse machinebouwer die vooral bekend is van de hoogwaardige bewerkingscentra maar die ook in de lasertechniek zijn sporen heeft verdiend. Ook de lage onderhouds- en gebruikskosten van de Mazak CO2 laserbronnen waren voor Terlouw een belangrijke reden om te kiezen voor deze machine. “Daarbij is dit gewoon een prima machine (bouwjaar 2005), die ons qua prijs goed past”, aldus Stefan Terlouw. “We weten uit ervaring dat de service en onderhoud door MoVer uitstekend is. Harry Vernooy heeft veel kennis van lasers. Hij kan alles regelen.” Op de nieuwe laser kunnen buizen volledig 3D worden gesneden door middel van vijf aangestuurde assen. Met behulp CNC gestuurde be- en ontladingsunits kunnen ook zware buizen moeiteloos worden beladen en afgevoerd.
De machine, die eind maart operationeel zal zijn, geeft Terlouw Techniek nieuwe mogelijkheden. Met hetzelfde aantal mensen kan er efficiënter worden gewerkt. “We kunnen nu bijvoorbeeld palen snijden in plaats van dat we die moeten frezen en boren.”
Zo kunnen de toeleveractiviteiten worden uitgebreid. Terlouw maakt al producten als inpaktafels en rollenbanen voor de industrie en de pluimveesector. Stefan Terlouw denkt ook aan machinebouw in licentie.
“De focus ligt bij ons op vernieuwing”, vertelt hij. “We hebben ook geïnvesteerd in software voor de aansturing van machines, om de kantbank offline te programmeren en orders automatisch te importeren in het ERP-systeem. We willen de klanten zo goed mogelijk bedienen. Eigenlijk ontwikkelen we ons tot een ontzorgingsbedrijf dat op het gebied van metaalbewerking meerdere activiteiten onder één dak kan aanbieden.”