Koningin Máxima bezoekt Veluw Metal Creations
Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag een werkbezoek gebracht aan Veluw Metal Creations (VMC). Centraal tijdens het bezoek aan het metaalbedrijf in Nieuwkuijk stond een aantal thema’s waaronder duurzaamheid en de gevolgen van de coronacrisis voor de metaalsector.
Onder toeziend oog van Fried Kaanen toont Arie van Veluw vol trots enkele bewerkte producten aan Koningin Maxima
Het bezoek startte met een rondleiding door het bedrijf, waar eigenaar Arie van Veluw in de productiehal een aantal duurzame toepassingen toelichtte. Het productieproces en de productielocatie van VMC zijn efficiënt ingericht vanuit het perspectief van de 125 medewerkers. Er wordt gewerkt met intelligente software om het vrijkomen van restmateriaal en afval tijdens het productieproces tot een minimum te beperken.
De locatie is volledig voorzien van LED-verlichting en er wordt gebruik gemaakt van een natuurlijke wijze om het pand te koelen, waarbij nauwelijks energie wordt verbruikt. Op het dak van de fabriek zijn 7.612 zonnepanelen aangebracht met een piekvermogen van 2.359.720 watt.
Rondetafelgesprek
Na de rondleiding namen Koningin Máxima, algemeen directeur MKB-Nederland, Leendert-Jan Visser, lid Nederlands Comité Ondernemerschap, Meiny Prins en voorzitter van Koninklijke Metaalunie, Fried Kaanen, deel aan een rondetafelgesprek met een aantal ondernemers uit de metaalsector om te horen hoe zij investeren in vernieuwing en ondernemerschap. Naast Arie van Veluw en bedrijfsleider Leon Vermeulen van VMC waren dat Jos Spapens van Lightronics en Johan Vissers van JT Techniek. Natuurlijk kwamen hierbij de schaarse en peperdure grondstoffen aan bod. Arie van Veluw vertelde dat hij veel materiaal op voorraad heeft genomen om vooruit te kunnen, maar dat dit wel echt risicovol is. Als de markt instort moet VMC veel afwaarderen.
Aanbestedingen en personeel
Jos Spapens kaartte het aanbestedingsbeleid in Nederland aan. Ondernemers die duurzaam ondernemen vissen hierbij vaak achter het net omdat het bij aanbestedingen vrijwel altijd gaat om de laagste prijs. Gemeentes zouden volgens Spapens duurzaamheid moeten uitstralen en dat mee moeten nemen in hun aanbestedingen. Dat zou een positief effect hebben op lokaal ondernemerschap.
Johan Vissers ging in op de grote moeite die kleine lasbedrijven zoals JT Techniek hebben om goede vakmensen te vinden. Maar hij vertelde ook hoe hij dat creatief oplost door jonge BBL’ers en migranten in dienst te nemen. Bij JT techniek is zelfs een café-eigenaar, die door corona niets omhanden had, als zzp’er actief. Die overweegt nu – nu de coronamaatregelen steeds verder worden versoepeld – om voor het lasbedrijf te blijven werken en personeel in te schakelen voor zijn café.
Lees binnenkort een uitgebreid verslag van het bezoek van Koningin Máxima aan VMC in MetaalNieuws.