Koningspaar met technologische industrie naar Zuid-Duitsland
Bijna honderd Nederlandse bedrijven uit de technologische industrie nemen van 3 tot en met 6 juni deel aan de economische missie naar Zuid-Duitsland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in Duitsland voor een kennismakingsbezoek, zullen een deel van deze missie meemaken.
Onderdeel van de missie is de eerste IndustrieTafel, die wordt voorgezeten door FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. Het koningspaar zal deze IndustrieTafel bijwonen. De FME-voorzitter zegt hierover: “Duitsland is voor Nederland verreweg het belangrijkste handelsland. Ik ben dan ook blij dat het nieuwe koningspaar zich al zo snel juist bij onze Oosterburen inzet voor het bevorderen van de economische betrekkingen.”
Tijdens de missie is er onder andere aandacht voor de sectoren energie, life sciences & health (medische hightech), automotive en lucht- en ruimtevaart. Dezentjé: “Technologieën uit deze sectoren bieden innovatieve oplossingen voor mondiale maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energiebesparing, klimaatverandering, mobiliteit en (kosten van) gezondheidszorg. Bovendien sluiten zowel de Duitse en Nederlandse bedrijvigheid als de producten die we maken op elkaar aan. Dit zorgt voor een goede handelsrelatie en biedt interessante aanknopingspunten voor technologische samenwerking. En daar is het deze missie allemaal om te doen.”
Energie
Het Smart Grids & Energie programma van deze missie is mede georganiseerd door FME. Dezentjé: “Met de transitie van conventionele naar duurzame energie in Duitsland zal de structuur van de energievoorziening de komende jaren sterk veranderen. Kleine en decentrale energieopwekking neemt toe. Dit zorgt voor grote uitdagingen voor de netbeheerders.” Informatie- en communicatietechnologie speelt een belangrijke rol bij het uitbalanceren van het net. Optimalisering van de elektriciteitsvoorziening van het opwekken van stroom, opslag, transport, verdeling en uiteindelijk een efficiënt gebruik staan hierbij centraal. Om tot toekomstbestendige netwerken te komen is in Duitsland een zestal modelregio’s benoemd. Tijdens de missie wordt een aantal van de modelregio’s bezocht. Ook komen Nederlandse bedrijven in contact met belangrijke energiebedrijven, netbeheerders en kennisinstellingen.
Life Sciences & Health
Verder is de Task Force Health Care medeorganisator van het Life Sciences & Health-programma. Dezentjé: “Duitsland is het epicentrum van de medische technologie en heeft wereldwijd een uitmuntend imago vanwege de hoogwaardige en innovatieve technologieën voor de zorg.” Veel producenten, vaak wereldmarktleiders en multinationals, zijn gevestigd in Duitsland met een totale productiewaarde van zo’n € 20 miljard.
Ondanks een iets afwijkend zorgsysteem staan Duitsland en Nederland voor dezelfde gezondheidszorguitdagingen als vergrijzing, toename van chronisch zieken, obesitas, tekort aan zorgpersoneel en oplopende kosten. De bedrijven in de LSH-delegatie zullen onder meer bezoeken brengen aan vooraanstaande medische producenten, via individuele matchmaking in contact komen met relevante handelspartners en participeren in diverse fora.
Luchtvaart
De Netherlands Aerospace Group (NAG) is binnen de economische missie verantwoordelijk voor het luchtvaartprogramma. Duitsland is een grote speler binnen de luchtvaartindustrie. In de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg zijn veel bedrijven en kennisinstellingen die zich richten op luchtvaartindustrie, ruimtevaart, satelliettechnologie en security technologie. Het luchtvaartprogramma omvat bedrijfsbezoeken, innovatieseminars en een matchmakingsessie voor zestien bedrijven uit de Nederlandse luchtvaartindustrie.