Koninklijke Onderscheiding voor Henk Wiersma (Itter)
Henk Wiersma, oprichter, eigenaar en directeur van Itter in Hardenberg, heeft een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg reikte de onderscheiding uit tijdens de opening van het nieuwe bedrijfspand (‘de fabriek van de toekomst’) van Itter.
Wiersma ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn activiteiten als innovatief ondernemer, wiens filosofie over duurzaamheid en energieneutraal produceren in de maakindustrie uitstraalt tot ver buiten zijn eigen onderneming.
Henk Wiersma begon in 1976 in een oud schoolpand in Itterbeck – net over de Duitse grens – zijn bedrijf Itter, dat is gespecialiseerd in het bewerken van aluminium. Na enkele jaren verhuisde het bedrijf naar Hardenberg om vervolgens een forse groei door te maken met opdrachtgevers als Philips, Océ, Thales, Stork (Fokker) en VMI, die tot op de dag van vandaag trouw zijn gebleven aan hun solide toeleverancier.
Bestuurslid
Wiersma beschikt over een uitgebreid netwerk en is naast zijn werk actief in tal van maatschappelijke organisaties. Zo is hij bestuurslid van Rotary Hardenberg en voorzitter van de Stichting Tuinen Mien Ruys en van de Stichting Toeristisch Informatiepunt Hardenberg.
Op zijn eigen vakgebied is hij actief als bestuurslid van de Koninklijke Metaalunie-district Oost, de Stichting Beroepsopleidingen Noordoost Overijssel en de Kamer van Koophandel Oost-Nederland. Tot 2014 was Henk Wiersma gedurende vijftien jaar voorzitter van de Industriekoepel Hardenberg, van 2001 tot 2007 zat hij in het bestuur van de Stichting Parkmanagement Bedrijvenpark Haardijk en had hij een jaar zitting in de SER Overijssel. Ook had Henk Wiersma zitting in het bestuur van MKB Overijssel en het Regionaal Techniek Centrum Hardenberg (RTC).
Innovatieambassadeur
De ideeën die Henk Wiersma opdoet vanuit zijn netwerken, werkt hij uit tot concrete duurzame toepassingen. In 2008 werd hij door de Provincie Overijssel benoemd tot innovatieambassadeur van Overijssel. Deze benoeming heeft hij mede te danken aan de bouw van zijn nieuwe ‘fabriek voor de toekomst’, waarin de bronnen die de natuur ter beschikking stelt worden gebruikt. Het ambassadeurschap houdt in dat er regelmatig informatie over duurzaamheid wordt uitgewisseld tussen overheid en bedrijfsleven.
De nieuwe fabriek, waarin wordt gestreefd naar 100% energieneutraal werken, is daarbij een voorbeeld. In het auditorium van de fabriek wil Henk Wiersma zijn filosofie over de maakindustrie doorgeven aan belangstellenden. Deze filosofie is gebaseerd op het besef dat grondstoffen een keer op raken en dat een omslag gemaakt moet worden. Nieuw technologieën om die omslag te maken moeten niet alleen zakelijk interessant zijn, maar worden ook uit ideële motieven geboren bij Henk Wiersma.
Solide werkgever
De duurzaamheidsfilosofie trekt Henk Wiersma ook door in zijn manier van leiding geven. Zijn werknemers hebben geen vaste werktijden en er is veel vrijheid; het volgens afspraak leveren bij de klant staat centraal, daaraan is het werkproces ondergeschikt. Momenteel werken er 30 mensen bij Itter – het bedrijf kent weinig verloop – in het nieuwe bedrijf worden er dat naar verwachting 35 tot 40.