Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal
Bij een groot magazijnproject voor thyssenkrupp Materials Nederland heeft aalbers|farina veel tijd besteed aan het realiseren van een zo kort mogelijke handlingstijd voor het plaatmateriaal. In de hoofdvestiging van deze service groothandel in staal, RVS en aluminium in Veghel is nu een automatisch platenmagazijn Spider operationeel. Dit bestaat uit zes torens met in totaal 312 posities, goed voor de opslag van bijna 800 ton materiaal.
Het automatische platenmagazijn Spider bij thyssenkrupp Materials Nederland in Veghel bestaat uit zes torens met in totaal 312 posities, goed voor de opslag van bijna 800 ton materiaal.
Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan staal, RVS en aluminium producten. Vaak bestaat de order van één klant uit meerdere materiaalsoorten en -dikten. Er worden voor al deze orders tientallen picks per uur gedaan. Het was voor thyssenkrupp daarom van groot belang om verschillende platen uit een order sneller bij elkaar te kunnen brengen. Hierom was de handlingsnelheid van het nieuwe magazijnsysteem voor plaatmateriaal een belangrijk aandachtpunt. “Daarin hebben we veel met de klant meegedacht”, vertelt Gijsbert Aalbers, project engineer bij aalbers|farina. “Wat zijn de takttijden en hoe kunnen we die versnellen?”
Grote opslagcapaciteit
Aalbers|farina heeft al eens een wat kleiner automatisch magazijnsysteem geleverd bij de vestiging van thyssenkrupp in Zwijndrecht. Dit systeem functioneert naar volle tevredenheid. Zodoende kwam de service groothandel ook bij de specialist in slimme opslagsystemen voor plaatmateriaal en langgoed in Renswoude terecht voor een systeem voor de uitgifte van grote hoeveelheden plaatmateriaal in Veghel. thyssenkrupp beschikt tevens over vergelijkbare geautomatiseerde uitgiftesystemen bij haar vestigingen in Duitsland.
Deze zijn geïnstalleerd door andere leveranciers. thyssenkrupp Materials Nederland koos voor de vestiging in Veghel echter voor een aalbers|farina systeem vanwege de mogelijkheden voor een grotere opslagcapaciteit. “Dat was voor hun de belangrijkste reden om bij ons aan te kloppen”, weet Gijsbert. “Doordat wij veel meer kunnen laden, kunnen wij met zes torens een opslagcapaciteit realiseren waarvoor andere aanbieders misschien wel tien of twaalf torens nodig hebben.”
Diverse systemen voor opslag
Aalbers|farina bouwt verschillende systemen voor de opslag van plaatmateriaal. Het is een aantal jaren geleden allemaal begonnen met de Logic voor de opslag van plaatmateriaal met afmetingen van 3000x1500mm en 4000x2000mm. Dat is nu de standaardversie. Hier zijn ondertussen aan toegevoegd het plug & play instapmodel Compact (met 25 lades voor plaatmateriaal tot 3000x1500mm) en het model Cross, voor de opslag van langere platen tot wel 12.000x3000mm.
Het vierde model is de Spider, voor de opslag van grote hoeveelheden plaatmateriaal in één systeem. Dit model biedt gebruikers de mogelijkheid om met één lift een onbeperkt aantal opslagtorens te bedienen en is op elk moment modulair uit te breiden met nieuwe torens. Spider kent een systeemhoogte tot 8.550 mm, lades met elk 2.500 kg laadvermogen, volautomatische bediening, een eenvoudige zoekfunctie inclusief reststukregistratie en is leverbaar voor plaatmateriaal tot 3000×1500 mm of 4000×2.000 mm.
Ideaal voor grote hoeveelheden
De Spider was het aangewezen systeem voor thyssenkrupp, dat koos voor 6 torens van 8,5 meter, goed voor maar liefst 312 posities en bijna 800 ton staal. “Dit systeem is ideaal voor grote hoeveelheden”, vertelt Gijsbert. “Als je naar 300 posities moet, kun je dat in principe ook bereiken met monotorens. Maar dit is kostentechnisch beter, én je hebt alles in één systeem.”
Samen hebben aalbers|farina en thyssenkrupp de handlingsnelheid onder de loep genomen om ervoor te zorgen dat de operators zo veel mogelijk picks per uur kunnen doen. Die snelheid zit niet zo zeer in het systeem zelf maar vooral in de handling erna. De lift kan aan de voorzijde van het systeem terecht bij twee locaties voor het in- en uitvoeren materiaal. De locatie aan de rechterzijde is ingericht voor zowel het in- als uitvoeren van materiaal. Die aan de linkerzijde is uitsluitend voor het uitvoeren van materiaal. Dit omdat thyssenkrupp verwacht per week 8 uur nodig te hebben voor alleen het laden van materiaal. De rest van de tijd kunnen beide stations continu tegelijk voor het picken worden ingezet.
Boven de uitvoer is een kraanbaan aangebracht ter ondersteuning van de operators. Alles is er op gericht dat de operators zoveel mogelijk kunnen doen terwijl de lift tegelijkertijd bezig is plaatmateriaal uit het opslagsysteem te halen: platen op pallets leggen, karton tussen de platen leggen, extra pallets pakken, pallets op elkaar stapelen om er compacte orders van te maken.
En natuurlijk is het aansturen van het systeem voor hen ook zo eenvoudig mogelijk gemaakt. aalbers|farina heeft de besturing van het opslagsysteem geïntegreerd in de software van thyssenkrupp. Er worden picklijsten geprint die de operators kunnen inscannen zodat de lift feilloos weet wat hij moet pakken en in welke volgorde. Met als resultaat dat het hele proces snel en efficiënt verloopt.