Krachtige, alles-in-één software voor metaalbedrijven
ECI Software Solutions heeft haar focus op de metaalindustrie verder aangescherpt. Met ruim 1100 metaalbedrijven als klant is dit een belangrijke markt voor ECI. Als softwareleverancier ontwikkelt en levert zij software op het gebied van ERP, CAD/CAM, Financieel, Ketenintegratie, Business Intelligence, Gereedschaps- en Kwaliteitsbeheer. ECI heeft hiermee alles in huis om metaalbedrijven volledig te ondersteunen bij de digitalisering en optimalisatie van processen.
Het digitaliseren van metaalbedrijven, maar ook bedrijven binnen de maakindustrie als geheel staat hoog op de agenda van ECI.
ECI is ontstaan vanuit de samenwerking tussen gerenommeerde softwareleveranciers van de producten Bemet (voorheen Plan-de-CAMpagne), Ridder iQ, Proteus, Trimergo en Inventive. Door het bundelen van kennis en capaciteit is ECI in staat producten sneller te ontwikkelen. Daarmee stapt ECI af van de gedachte dat één ERP-oplossing alle bedrijven in de metaalindustrie kan ondersteunen. “De uitspraak dat wij krachtige, alles-in-één software leveren lijkt dat tegen te spreken, maar dat is zeker niet het geval.
Doordat wij meerdere ERP-producten, CAD/CAM-producten en meer in huis hebben, zijn we daadwerkelijk in staat om een productonafhankelijk advies te geven. Afhankelijk of een bedrijf actief is in bijvoorbeeld verspaning, plaatwerk, oppervlaktebehandeling of matrijzen en gereedschappen, maar ook of ze enkelstuks, batches of series produceren zien wij verschillende behoeften ontstaan tussen bedrijven. Naar aanleiding van de gesprekken die we hierover voeren bieden we een oplossing aan waar alles in zit. Of wanneer bedrijven stapsgewijs willen digitaliseren een stappenplan waarmee zij kunnen doorgroeien”, aldus Marijn Willemse – Product Marketing Manager.
Medio 2020 heeft ECI zich gevestigd in een modern pand in Leusden. “We wilden de beschikking hebben over alle faciliteiten waar klanten om vragen vandaag de dag. Events, trainingen, webinars, podcasts en video’s, ons nieuwe kantoor biedt alles om klanten een betere service te bieden dan de traditionele dienstverlening die ze gewend zijn”, vertelt Marijn. “Naast de nodige faciliteiten was het huisvesten van alle collega’s op één locatie ook een belangrijke drijfveer. We werken nu met meer dan 50 software-ontwikkelaars samen aan de ontwikkeling van onze producten. Voor elk segment en elke toepassing bieden we software die ‘best fit’ is.
Daarnaast zijn we in staat om gezamenlijk veel sneller nieuwe producten te ontwikkelen en aanbieden die aansluiten bij de behoefte van vandaag. Een mooi voorbeeld is Gatewise, software voor ketenintegratie waarmee bedrijven hun orderproces optimaliseren en versnellen”, vertelt Jaap de Jager – Manager Development.
Hét platform voor ketenintegratie
Vaak grote, kapitaalkrachtige bedrijven gaan voorop in de digitalisering en optimalisatie van bedrijfsprocessen. ECI wil kleinere bedrijven ook voorzien van krachtige software. Daarom biedt zij klanten het gebruik van Gatewise kosteloos aan, voor wanneer zij niet het volume hebben van grotere bedrijven, maar wel baat hebben bij het innovatieve platform. Gatewise helpt bedrijven om fouten in de logistieke keten te reduceren en kortere doorlooptijden te realiseren.
Gatewise verbindt klanten en leveranciers in de maakindustrie in een overkoepelend platform voor ketenintegratie. Het platform automatiseert de berichtenstroom tussen bedrijven, waardoor de handmatige invoer van data komt te vervallen en gegevens snel en betrouwbaar worden vastgelegd. Door verschillende ERP- en bestelsystemen via Gatewise met elkaar te verbinden, kunnen afnemers en toeleveranciers veel efficiënter werken. “Bedrijven in de metaalindustrie kopen ontzettend veel producten en materialen in. Tot op heden werden al deze inkoopregels handmatig ingeklopt. Dit vergt veel tijd en is foutgevoelig. Gatewise neemt dit allemaal uit handen”, zegt De Jager.
Om de communicatie tussen de verschillende pakketten goed te laten verlopen, maakt ECI gebruik van het gestandaardiseerde SCSN-berichtenformaat. SCSN (Smart Connected Supplier Network) is een datastandaard die het uitwisselen van informatie in de toeleverketen efficiënter maakt en internationaal is opgezet. Zo communiceert een bedrijf in Bosnië bijvoorbeeld via Gatewise met Nederlandse bedrijven. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in Gatewise en kostenefficiënter willen gaan werken, kunnen zich tijdens de METAVAK laten informeren over het ketenplatform.
Software in de cloud
Het digitaliseren van metaalbedrijven, maar ook bedrijven binnen de maakindustrie als geheel staat hoog op de agenda van ECI. De softwareleverancier merkt op dat uit een recent onderzoek blijkt dat internationaal gezien we in Europa én ook in Nederland achterlopen op het gebied van digitalisering. Ondanks dat veel bedrijven al gebruikmaken van ERP-software, laat het gros nog veel andere mogelijkheden om te digitaliseren liggen. “Hierbij is digitaliseren overigens niet het doel, maar het middel om maximaal te optimaliseren”, aldus Willemse. Nederland is een kennisland en dat zie je ook terug in de metaalindustrie, op dat gebied hebben we dus een voorsprong.
Echter is personeel schaars en duur, waardoor de industrie de stap moet maken naar gedigitaliseerde en geautomatiseerde bedrijfsprocessen. Alleen zo kan het de sterke concurrentiepositie behouden. We brengen met ECI allerlei producten op de markt waarmee maakbedrijven hun digitaliserings- en automatiseringsgraad kunnen verbeteren”, vertelt De Jager. Een belangrijk aspect voor ECI is het aanbieden van SAAS-oplossingen (Software as a Service). Door gebruik te maken van cloud-software kunnen bedrijven altijd en overal bij hun data, ongeacht het type device en besturingssysteem. “We zien dat bedrijven elk jaar tot wel 50% meer data opslaan. De mogelijkheden binnen onze software-applicaties worden uitgebreider, we ontwikkelen sneller en bieden continu nieuwe functionaliteiten aan in nieuwe releases”, vertelt De Jager.
Om bedrijven nog beter te kunnen bedienen biedt ECI-producten aan als SAAS in de cloud. Naast Bemet, Proteus en Inventive wordt ook Ridder iQ dit jaar nog toegevoegd aan de cloud ERP-producten van ECI. Het voordeel van SAAS in de cloud is dat klanten altijd werken met de meest recente software en alleen betalen voor de software die ze ook daadwerkelijk gebruiken. “Door onze ERP-producten in een cloudomgeving aan te bieden, zijn onze klanten altijd verzekerd van de nieuwste software, een optimale cybersecurity, server-back-ups en goed werkende koppelingen met andere systemen zoals CAD/CAM en boekhoudpakketten. Met SAAS in de cloud ontzorgen we onze klanten dus maximaal”, vertelt De Jager.
Cybersecurity heeft prioriteit
ECI ziet het ERP-pakket als de basis van een gedigitaliseerde fabriek. Door alle andere systemen daar aan te koppelen, kan bedrijfsdata uitgewisseld worden voor een geautomatiseerd en inzichtelijk bedrijfsproces. Zo ontstaat de alles-in-één oplossing waarmee bedrijven toekomstbestendig zijn. De uitdaging hierbij is om alle systemen, ook die van derden, te koppelen met het ERP-pakket in de cloud. ECI werkt samen met partners om dit mogelijk te maken.
Om de veiligheid van de data in de cloud te waarborgen, legt ECI de nadruk op cybersecurity. Een eigen beveiligingsafdeling in de Verenigde Staten test producten continu op basis van cybersecurity. Dit geldt ook voor koppelingen met externe systemen. De Jager: “Het voordeel van een grote organisatie is dat alle kennis in huis is of kan worden ingekocht. Zeker op het gebied van cybersecurity wordt alles uit de kast gehaald. En dat is nodig. Het ERP-pakket is het hart van het bedrijf. Je kan je niet voorstellen wat er gebeurt als dit niet meer toegankelijk is. Door producten naar de cloud te brengen kan ECI de veiligheid waarborgen en is de klant altijd zeker van een back-up.”
ECI Software Solutions
Stand J130
Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156