KS Profiel snijdt gaten in profielen op buislaser
KS Profiel in Moerdijk heeft geïnvesteerd in een buislaser, die is gekocht van Weber Laserservice. Zelf noemen ze het liever een profiellaser, want ze gaan met deze machine gaten snijden in de profielen die ze produceren. “Daar zit voor ons de uitdaging in. Er zijn niet veel bedrijven die de speciale profielen die hier zelf maken, kunnen nabewerken.”
KS Profiel maakt profielen in alle soorten en maten en diverse kwaliteiten. Deze gaan de hele wereld over, met name voor toepassing in warehouses en velden met zonnepanelen. Maar de profielenspecialist bedient ook tal van andere markten.
Profileerlijnen
Het basismateriaal voor deze profielen bestaat uit coils, die in groten getale besteld zijn en klaar liggen in Moerdijk. Dat moet ook wel, want KS Profiel groeit hard en verwerkt momenteel 6000 à 7000 ton staal per maand. Dat wordt eerst op de juiste maat geslit. Daarna gaat het op de profileerlijnen voor de volgende bewerkingen. Hier worden gatenpatronen in het staal geponst, waarna het in de in juiste vorm wordt gewalst en op lengte afgeknipt. Enkele lijnen zijn uitgerust met een laserlasstation om de profielen dicht te lassen indien nodig.
Extra gaten
Het komt regelmatig voor dat er daarna nog extra gaten in de profielen moeten worden gemaakt. Dat gebeurt dan niet in de lijn omdat er bijvoorbeeld geen ruimte is voor een extra gereedschapsunit in de ponsmachine. Of maken van extra gaten vertraagt de snelheid van de profileerlijn. Altijd wordt de zorgvuldige afweging gemaakt wat de meest efficiënte productie is. “Een gat ponsen gaat het snelst, maar het maken van een speciaal ponstempel kan zo maar tienduizenden euro’s kosten.
Gaten snijden met een buislaser gaat minder snel, maar het programmeren daarvan kost misschien een kwartiertje”, zegt Paul Veenhoff, coördinator Special Products bij KS Profiel. Hij runt deze afdeling samen met project manager Mischa Polak. Ze zorgen er voor dat klanten die dat willen compleet worden ontzorgd. Ze zorgen niet alleen voor de profielen, maar ook voor alle toebehoren zoals laspunten en verbindingsplaten, verzinkwerk en het coaten. En dus ook voor extra gaten in de profielen.
Helemaal gereviseerd
Voorheen werd dat uitbesteed, maar dat werd steeds meer. Dus is besloten om zelf een buislaser te installeren. Daarmee verzekert KS Profiel zich van meer flexibiliteit en een snellere handeling. Die buislaser is geleverd door Weber Laserservice. Het is een gebruikte LT8 van het Italiaanse fabricaat Adige met bundelbelading, waardoor grote partijen profielen makkelijk en snel kunnen worden geladen en bewerkt.
De machine is door Weber helemaal nagekeken en gereviseerd. “Dat was wel een voorwaarde”, aldus Veenhoff. “Ik heb de machine gezien voor en na de renovatie, dat hebben ze echt heel netjes gedaan. Deze machine geeft vertrouwen. We hebben het gevoel dat we een heel goede machine hebben gekocht.”
Minstens zo belangrijk: Veenhoff en Polak vertrouwen ook op de ondersteuning (scholing en service) van de mensen van Weber om de machine goed aan het snijden te krijgen. “Het is een complexe machine met allerlei functionaliteiten. Die onthoudt de operator niet allemaal na een basistraining. We verwachten daarom veel van Weber bij de begeleiding.”
Bijzondere vormen
KS Profiel snijdt op de nieuwe aanwinst geen gewoon vierkant, rechthoekig of rond kokermateriaal. De profielen die van de profileerlijnen komen, hebben doorgaans geen congruente maten; ze zijn niet symmetrisch. Het is de uitdaging om dat te snijden. Hiervoor moeten speciale programma’s worden gemaakt. Zo lang KS Profiel dat niet zelf goed onder de knie heeft, gebeurt dat nog bij Adige in Italië. “We willen natuurlijk niet het risico lopen dat de snijkop crasht. Maar op den duur gaan we dat wel zelf doen”, verklaart Veenhoff.
De machine is begin dit jaar geïnstalleerd. De eerste maanden gebruikt KS Profiel om hem goed te leren kennen en voor wat losse opdrachtjes. Veenhoff en Polak weten nu al dat de profiellaser vanaf mei ramvol zit. “We overwegen zelfs al er een tweeploegendienst op te zetten.” Ze hebben gekozen voor de aanschaf van een gebruikte machine van een topmerk om te ontdekken hoe dit in de praktijk gaat werken en om ervaring op te doen. Als dit bevalt – en eigenlijk twijfelen ze daar niet aan – zal KS Profiel nieuwe stappen zetten. Dan komt er mogelijk een nieuwe machine. Groter ook. De Adige LT8 kan profielen tot een lengte van 8,5 meter verwerken. Maar 12 meter is een heel gebruikelijke lengtemaat in de profielenmarkt. “Daar willen we dan naar toe.”