KU Leuven en TU/e gaan semicon-samenwerking aan

KU Leuven en TU Eindhoven hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten op gebied van semicon (halfgeleidertechnologie), gericht op gezamenlijk onderwijs en onderzoek.

KU Leuven en TU Eindhoven willen met hun samenwerkingsovereenkomst de sterke kennis-ecosystemen op gebied van semicon rond Eindhoven (Brainport) en Leuven (Mindgate) met elkaar verbinden en versterken.

Het doel is de sterke kennis-ecosystemen op gebied van semicon rond Eindhoven (Brainport) en Leuven (Mindgate), met elkaar te verbinden en te versterken, in samenwerking met onder meer ASML en IMEC. De partijen dragen zo bij aan onder meer de European Chips Act en het Nederlandse versterkingsplan voor de microchipsector (‘Beethoven’).

Onderzoek en promovendi

In de overeenkomst spreken de twee universiteiten af om samen gezamenlijk gefinancierde promovendi op te gaan leiden tot semicon-topexperts. Deze promovendi gaan onderzoek doen op gebieden relevant voor de semicon, waaronder AI, mechatronica, software-ontwikkeling, materiaalwetenschap, plasmafysica, microchiptechnologie en optica. De universiteiten richten ook een zaaifonds op om nieuwe onderzoekspaden te verkennen, en gaan zoeken naar mogelijkheden om externe onderzoeksfinanciering aan te trekken.

Onderwijs

Daarnaast willen KU Leuven en de TU/e gezamenlijke masteropleidings-tracks op gaan zetten in gebieden als optica, photonics, quantum technology, semiconductor engineering en hightech-systems engineering, met uitwisseling tussen de twee instellingen van zowel studenten als onderzoekers. De samenwerking van KU Leuven, IMEC, TU/e en ASML zal hierbij zorgen voor extra aantrekkingskracht op masterstudenten. Ook gaan de twee universiteiten de mogelijkheden onderzoeken om een gezamenlijke bacheloropleiding te creëren.
Verder komt er een ‘Summer School’, exclusief voor jaarlijks honderd topstudenten wereldwijd in gebieden die relevant zijn voor de semicon. De Summer School zal worden georganiseerd samen met de industriële partners.

4 miljoen

De universiteiten gaan IMEC en ASML nauw betrekken in de samenwerking, en onderzoeken welke partijen nog meer kunnen aanhaken. De TU/e sloot onlangs al een grote samenwerkingsovereenkomst met ASML. Samen investeren de universiteiten minimaal 4 miljoen euro, en dat bedrag zal naar alle waarschijnlijkheid nog oplopen door de werving van extra fondsen en eventuele nieuwe opleidingen.

De TU/e is al meer dan vijftig jaar actief op gebied van halfgeleidertechnologie. Momenteel werken er zo’n 700 TU/e-onderzoekers op dit terrein, in het Future Chips flagship van de universiteit. De TU/e tekende vorig jaar al een intentieovereenkomst met KU Leuven en de RWTH Aachen voor samenwerking op gebied van AI.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Geslaagde eerste editie Eurofinish+Materials

20-05 Mikrocentrum en de Belgische branchevereniging voor oppervlaktebehandelaars VOM organiseerden op 15 en 16 mei…

Plaatbewerking

LVD erkend als ‘Belgium’s Best Managed Company 2019’

13-05 Voor het tweede jaar op rij is LVD Company door Deloitte uitgeroepen tot “Belgium…

Plaatbewerking

SheMet bevordert kennistransfer

13-04 Tal van interessante sprekers, maar ook een bezoek aan de bierbrouwerij Inbev, met enkele…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs