KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

Bystronic heeft bij kassenbouwer KUBO in Monster een grote buislasersnijmachine geïnstalleerd met een laadbereik van 12 meter aan zowel de in- als de uitvoerzijde. De machine is aan de uitvoerzijde uitgerust met drie chucks, waardoor koker- en buismateriaal met een gewicht van maar liefst 60 kilo per meter nauwkeurig kan worden gesneden. Hiermee is de buislaser geschikt voor het bewerken van zware stalen profielen.

Manager Production David van Rodijnen (links) van KUBO en Joris Meesters van Bystronic bij de nieuwe buislaser.

En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en verzorgt daarbij de contracting, engineering, fabricage, bouw en service om het hele proces te kunnen controleren, op tijd te leveren en zeker te zijn van de nieuwste technieken en concepten. Innoveren staat hoog op de agenda en de kassen worden over de hele wereld verkocht.

“Onze klanten in Nederland zijn klanten die precies weten wat ze willen. Aan hen leveren we vaak alleen de kas. Ze zijn goed geïnformeerd en hebben vaak lange relaties met leveranciers”, zegt Manager Production David van Rodijnen. “In het buitenland hebben we niet alleen de teler als klant maar komen we steeds vaker de investeerders tegen, waarvoor we complete tuinbouwgebieden inrichten. Daarvoor maken we plannen van A tot Z; van de kas en de inrichting daarvan tot en met de planten aan toe.”

Kassen worden steeds groter

Om aan elke klantenwens te kunnen voldoen, bouwt KUBO een brede range aan kassen, taylor made projecten. De trend is dat de kassen steeds groter worden, al is dat wel een ontwikkeling die heel geleidelijk aan gaat. Bovendien worden overal ter wereld verschillende eisen gesteld. In Japan moeten kassen bijvoorbeeld aardbevingsbestendig zijn, terwijl ze in Canada een flink pak sneeuw moeten kunnen dragen. Dat betekent dat er veel verschillende constructie-eisen worden gesteld aan de stalen constructies die KUBO produceert in de eigen fabriek in Monster. Hier worden kokers verwerkt in alle soorten en maten, met verschillende lengten en wanddiktes.

Continuïteit in snijproces

Deze kokers worden al sinds 2004 gesneden op een buislaser. Dat was destijds een relatief jonge techniek en KUBO had zich hiervoor een klantspecifieke machine laten aanmeten, die nu aan vervanging toe was. Maar sindsdien is het buislasersnijden sterk doorontwikkeld en daarom wilde KUBO nu een veelzijdige standaard machine voor het bewerken van stalen kokers aanschaffen. “We wilden geen custommade machine waar je de kinderziektes nog uit moet halen, maar een bewezen product waarmee je direct kunt draaien en verzekerd bent van continuïteit in je proces”, aldus Van Rodijnen.

Hoge capaciteit

Bij het bepalen van de keus voor de nieuwe buislaser is uiteraard gekeken naar wat er nodig was om de huidige range kokers nauwkeurig en met een goede kwaliteit (geen nabewerking) te kunnen snijden en op tijd te leveren. Maar KUBO wilde op de nieuwe machine ook ruimte hebben om in te kunnen spelen op de vraag naar zwaardere constructies, hetgeen zich vertaalt in de behoefte aan dikkere, grotere en langere kokers. “Bovendien wilden we een hoge bewerkingscapaciteit omdat we de ambitie hebben om te groeien en dus meer volume moeten kunnen doen. Voor 1 hectare kas is 50 ton staal nodig, voor 12 hectare dus 600 ton. Projecten van een dergelijke omvang zijn geen uitzondering.”

De buislasersnijmachine heeft een laadbereik van 12 meter aan zowel de in- als de uitvoerzijde. De machine kan met 60 kilo per meter worden belast en dat maakt hem uniek.

De buislasersnijmachine heeft een laadbereik van 12 meter aan zowel de in- als de uitvoerzijde. De machine kan met 60 kilo per meter worden belast en dat maakt hem uniek.

Series en enkelstuks

Er is gekozen voor een Bystronic FL 300 3D buislaser met een 4 kW CO2-laserbron. Deze heeft een laadbereik van 12 meter aan zowel de in- als de uitvoerzijde. Hij is uitgerust met een bundellader én met slots toevoer. Zo is de machine heel flexibel om zowel grote partijen als enkelstuks vlot te kunnen verwerken.
Er is bewust gekozen voor een ‘good old’ C02 laserbron. De hoge snijsnelheid van een fiberlaser heeft KUBO niet nodig.

David van Rodijnen legt uit: “We hebben vooral gekeken hoe de toekomst van de kas eruit ziet en daarbij vastgesteld dat we alleen dikwandig staal zullen gaan snijden. Het belangrijkste is dat we dat zowel in bulk als in een grote diversiteit in een hoog tempo kunnen verwerken. We snijden geen moeilijke producten. Op kokers met een lengte van 6,5 à 7 meter snijden we meestal niet meer dan tien tot twaalf gaatjes en dat is voor een buislaser heel weinig. De snelheid waarmee we de kokers verwerken wordt dan ook niet beperkt door de snijsnelheid van de machine maar door de handling van de koker op de machine. Als je dat allemaal in je overwegingen meeneemt, dan is een CO2-laser nog steeds de beste keuze. Die geeft een beter snijbeeld.”

Zware belasting

Aan de ontlaadzijde van de machine zit een derde chuck. Deze maakt het mogelijk zware kokers heel stabiel in te klemmen en te positioneren, wat een positief effect heeft op zowel de nauwkeurigheid van het product als de levensduur van de machine. “Deze machine kan met 60 kilo per meter worden belast en dat maakt hem uniek”, zegt Joris Meesters van Bystronic Benelux. “Hij is geschikt voor snijden van zware stalen profielen – zowel dicht als open – met wanddiktes tot 20 mm.”

3D snijden open profielen

De nieuwe machine is sinds april operationeel en heeft al heel wat materiaal gesneden. De operators hebben hem al goed onder de knie. Samen met hen is Van Rodijnen nu aan het kijken hoe de efficiency van het snijproces kan worden opgevoerd en de productiviteit gemaximaliseerd.

De buislaser biedt mogelijkheden voor diverse verbeteringen in de (nabije) toekomst. KUBO snijdt allerlei contouren in voornamelijk dichte kokers, allemaal haaks op de wanddikte. Er zit echter een 3D kop op de machine. Hierdoor is ook 3D snijden mogelijk, wat mogelijkheden biedt voor het snijden van open profielen. Ook is het mogelijk om 3D files in machine in te lezen. Dit zal de ontwikkeling van ontwerpen in 3D – wat bij KUBO al steeds meer gebeurt – bevorderen. Tevens wordt onderzocht hoe met name de aan- en afvoer van bundels kan worden geautomatiseerd.

Hal 5, stand A014

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Video: De nieuwe midsize buigcel van Bystronic

06-11 Plaatverwerkende bedrijven hebben zowel snelheid als kwaliteit nodig in hun kantproces. Daarnaast hebben ze…

Plaatbewerking

Buigoplossing voor kleine en middelgrote onderdelen

22-10 De nieuwe ByCell Bend Star M is een buigcel met de ByBend Star 120…

Plaatbewerking

Onberispelijke snijkwaliteit cruciaal voor Boers & Co

24-09 Hiermee is Boers & Co overgestapt van de CO2-laser naar de fiberlaser. Dat lijkt…

Plaatbewerking

Bystronic levert 300ste mobiele buigcel

26-08 Wiegand levert zijn rodel- en glijbanen over de hele wereld. Ze worden door de…

Plaatbewerking

Bystronic showt oplossingen voor plaatwerkuitdagingen

16-07 Om direct maar met dat laatste te beginnen: hiervoor zijn steeds meer oplossingen voorhanden,…

Plaatbewerking

Constructiebedrijf De Vries moderniseert machinepark met buislaser

05-06 Met dit specifieke model is De Vries op dit moment een van de weinige…

Plaatbewerking

Korte omsteltijden van ByTube Star 130 zijn goud waard voor Metlas

05-06 En juist dat laatste was voor directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas een belangrijke reden…

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs