Kunststoffen 2018: actueel met oog voor de geschiedenis

Kunststoffen 2018 belicht vooral de actuele thema’s op het gebied van kunststoffen, maar biedt ook een reis door de geschiedenis. Mikrocentrum organiseert dit vakevenement op 26 en 27 september namelijk voor de twintigste keer in de Koningshof in Veldhoven. Al 20 jaar is Kunststoffen dé vakbeurs en ontmoetingsplek voor de gehele kunststof- en rubberindustrie.

De afgelopen jaren zijn vele innovaties, producten en andere ontwikkelingen de revue gepasseerd. Bezoekers kunnen tijdens de Kunststoffenbeurs daarom een reis door de geschiedenis maken en zich laten verrassen door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Niet alleen grondstoffen, maar ook de evolutie van spuitgiettechnieken, matrijzen maken, machinebouw, prototyping en de komst van software komen hierbij aan bod.

Actuele thema’s
Maar het zijn natuurlijk vooral weer de actuele onderwerpen die centraal staan op Kunststoffen, want dat is uiteindelijk toch waarvoor de meeste bezoekers komen. Ze worden op hun wenken bediend met thema’s als circulaire economie, duurzaamheid, slimme grondstoffen, nieuwe materialen, kostprijsbesparing, innovatieve productiemethodes, productontwikkeling en kansen voor de maakindustrie.
Er zijn doorlopend nieuwe ontwikkelingen op kunststoffengebied en dat is logisch. Want voor 70% van alle nieuwe uitvindingen worden kunststoffen gebruikt. De dunwandigheid, het lage gewicht, flexibele vormgeving en houdbaarheidsverlengende eigenschappen maken de mogelijkheden eindeloos. Juist de enorme toepasbaarheid en het grote aantal producten zorgen voor kansen en uitdagingen. Zowel op de beursvloer als in het congresprogramma belicht de Kunststoffenbeurs dan ook traditiegetrouw de actuele ontwikkelingen, uitdagingen en kansen.

Tal van innovaties
De Kunststoffenbeurs is al jaren een succesnummer van Mikrocentrum. Ook dit jaar is de Koningshof weer gevuld met 275 exposanten, hoofdzakelijk specialistische bedrijven op het gebied van spuitgieten, gereedschapmaken, extruderen, materialen en grondstoffen, machinebouw, productontwikkeling en software. Daarnaast is er een lezingenprogramma met vijftig inspirerende sprekers, die ingaan op actuele ontwikkelen en/of hun innovaties toelichten.  De exposanten demonstreren innovaties op allerlei gebied. Zo tikt bij Coolrec Plastics (stand 84) het eerste circulaire horloge dat in samenwerking met Circular Clockworks is ontwikkeld. Coolrec levert de plastics uit afgedankte koelkasten en oude tv’s, waarvan deze horloges worden gemaakt. Circular Clockworks gaat nog verder: ook de band is gemaakt van gerecycled leder. Een andere innovatie op het gebied van circulaire economie en duurzaamheid is de nieuwe productlijn BeoBase van het Belgische Innologic (stand 214). Dit is een afbreekbare bioverpakking voor voedsel.

Matrijzen
Een innovatie op het gebied van matrijzen is te zien bij P3D (stand 74), dat PRIM (Printed Injection Mould) presenteert, ofwel kunststof producten spuitgieten middels 3D geprinte kunststofmatrijzen. Met deze techniek is P3D in staat om binnen enkele dagen van ontwerp naar productie te komen, kleine series te spuitgieten en in een vroeg stadium te testen en valideren. Moulds and More (stand 7) demonstreert Texture Plate. Regelmatig vragen opdrachtgevers om voorbeeldproducten om de kleur, textuur en materiaal te kunnen beoordelen. Met de texture plate kan dat. In deze matrijs kunnen de meest verkrijgbare kleuren, texturen en materialen worden gespoten.

Verbinden en bewerken
Exypnos (stand 170) presenteert de Component Bonding-technologie, een innovatieve methode om componenten aan substraten te koppelen. Deze technologie positioneert en verzegelt de component op het substraat. De Component Bonding technologie elimineert oppervlaktebehandelingen en resulteert in grenzeloze materiaalkeuze in de richting van adhesie. Gravograph-Technifor (stand 262) laat zien dat men niet hoeft te kiezen voor fiberlaser of CO2-laser. Door twee laserbronnen in één machine te integreren, biedt de LS900 EDGE de mogelijkheden van twee machines. De fiberlaser is krachtig omdat het wordt gegenereerd en geleverd via optische vezels. Hierdoor maakt deze laserbron markeren van materialen zoals aluminium of RVS mogelijk. De CO2-laserbron wordt gegenereerd door een mengsel van gas en elektriciteit, waardoor het effect heeft op meer delicate materialen zoals glas of plastic.

Coatings
Oerlikon Balzers (stand 201) demonstreert de coating Balinit Dylin, die uitstekende corrosiebescherming en anti-hechtingseigenschappen biedt. De slijtagebescherming en wrijvingseigenschappen zijn vooral belangrijk voor werktuigbouw, kunststofverwerking en de halfgeleiderindustrie. Balinit Dylin wordt ook gebruikt voor holle ruimtes en vormtoepassingen in de medische industrie en de verpakkingsindustrie (met name voor de vervaardiging van schroefdoppen en PET-flessen), evenals voor alle bewegende en glijdende delen van spuitgietgereedschappen.
Special Coatings (stand 226) presenteert de drumcotaing-machine SC-Coater. Hiermee kunnen in serie geproduceerde kleine onderdelen economisch en efficiënt worden gecoat met behulp van een milieuvriendelijk ‘heet sproeiproces’.

Meten en kwaliteit
Nieuw in het leveringspakket van J.J. Bos (stand 263) is LiTeM (Life Testing Machines). LiTeM is gespecialiseerd in vermoeiings-testsystemen welke op pneumatiek werken. Met deze systemen is het mogelijk om met een eenvoudige persluchtaansluiting in het lab statische testen te doen tot 7 kN en dynamisch tot 3.5 kN bij 40 Hz. max. Tevens zijn torsietesten mogelijk.
Technex (stand 159) toont Netzsch DSC 214 Polyma. Dit is een eenvoudig te bedienen techniek voor identificatie van polymere blends zoals PE/PP mixen. Met Priamus Kwaliteits Monitor is realtime, online kwaliteitscontrole van een spuitgietproduct aan de hand van binnendruk, temperatuur en viscositeit mogelijk. De Spuitgiet Kwaliteits Monitor maakt een realtime, online kwaliteitscontrole van een spuitgietproduct aan de hand van binnendruk, temperatuur en viscositeit mogelijk.
Vega Meet- en regeltechniek (stand 192) presenteert de Vegapuls 69, een sensor voor continue niveaumeting van stortgoederen onder verschillende procesomstandigheden. Het is ideaal voor niveaumetingen in hoge silo’s, grote bunkers en smalle silo’s.

Vijftig sprekers behandelen actuele onderwerpen en innovaties
Waar liggen de kansen voor technische spuitgieters? David Kemps van ABN AMRO en Erik Smakman van Mare Advies vertellen het in hun lezing ‘(Kunst)stof tot nadenken: kansen & obstakels voor de Nederlandse kunststofspuitgietindustrie’. Zij zijn twee van de vijftig inspirerende sprekers die het lezingenprogramma van Kunststoffen 2018 vullen. Alle sprekers gaan in op actuele ontwikkelingen en/of lichten hun innovaties toe.

Kemps en Smakman baseren zich op een nieuw rapport van ABN AMRO, dat een beeld schetst van de technische kunststofspuitgietbranche. Dit zijn circa 250 bedrijven die door middel van spuitgieten producten in kleine series maken, tot maximaal tienduizend stuks. Slechts een klein deel van hen maakt producten voor het eigen merk; het grootste deel produceert voor derden. Felle concurrentie en het stijgend eisenniveau van de veelal machtige afnemer zetten deze bedrijven op scherp. Ook de markt verandert: komt straks massaproductie misschien uit een gerobotiseerde megafabriek, en maatwerk uit de 3D-printshop om de hoek. Of bieden machinebouwers over een tijd via internetmarktplaatsen Spuitgietcapaciteit-as-a-Service tegen de laagste prijs aan? Er liggen echter kansen in het gebruik en advisering van bioplastics en recyclaat. Ook samenwerking met de actieve start-up-scene zorgt voor meer onderscheidend vermogen en hogere marges.

Kemps en Smakman geven hun lezing op de eerste beursdag aan het begin van de middag. Twee dagen lang is er tijdens Kunststoffen 2018 een uitgebreid lezingenprogramma, parallel in drie zalen. Tal van onderwerken komen  aan bod.  Op het gebied van voedselverpakkingen zijn er bijvoorbeeld meerdere lezingen. Interessant is ook de bijdrage van Marcel Elenbas van Damen Schelde Naval Shipbuilding over composiet product ontwikkeling in de maritieme. Hij vertelt welke uitdagingen overwonnen moeten worden bij het toepassen van composiet in deze sector en geeft aan de hand van de nieuwe Damen waterbus een voorbeeld van hoe de productontwikkeling tot stand is gekomen.
Diverse exposanten lichten hun innovaties toe. Zoals Rik Knoppers, senior Innovation Technologist van P3D, die uitlegt hoe door middel van 3D geprinte matrijzen snel hoge kwaliteit prototypen kunnen worden gekregen. Chris de Jong, accountmanager van Helian Polymers, legt uit welke meerwaarde 3D printing biedt voor spuitgietbedrijven.

Het volledige congresprogramma met sprekers, onderwerpen en aanvangstijden van alle lezingen staat op de website van Kunststoffen 2018.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Mikrocentrum met cursusaanbod naar Zuid-Holland

04-12 Deze strategische samenwerking sluit volgens Mikrocentrum naadloos aan op de groeiende behoefte in de…

Verspanen

International Precision Conference podium voor topsprekers uit precisietechnologie

16-10 Vooraanstaande keynotesprekers bespreken hoe samenwerkingen binnen het Dutch Eco systeem bijdragen aan technologische innovatie…

Toeleveren

Feestelijke Kunststoffenbeurs bevestigt reputatie

23-09 Met diverse feestelijkheden, netwerkactiviteiten en volop kennisdeling rondom actuele uitdagingen en ontwikkelingen binnen deze…

Plaatbewerking

Mikrocentrum lanceert Sheet Metal Event 2025

16-09 Het nieuwe evenement zal worden gehouden in de Koningshof in Veldhoven en Mikrocentrum wordt…

Materialen

Inspiratiesessie over circulariteit in kunststofindustrie

26-08 Wat betekent circulariteit precies in deze context en hoe kan effectief projectmanagement hierbij helpen? Bezoekers…

Toeleveren

Kunststoffenbeurs viert 25e editie

15-07 De Kunststoffenbeurs, de vakbeurs voor innovatieve, slimme en duurzame oplossingen met kunststof en rubber,…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs