Kwaliteit ontmoet kwaliteit
Door hun eigen plaatmagazijn aan de nieuwste BLM plaatlaser te koppelen, beschikt aalbers|wico sinds kort over een volautomatische lasersnij-installatie, waarmee het metaalbedrijf 24/7 plaatdelen snijdt. Aalbers|wico was ruim twintig jaar geleden al een van de eerste metaalbedrijven die investeerde in een Adige plaat- buislaser van de BLM Group, waarna meerdere investeringen in Adige buislasers volgden. Met de LS7 plaatlaser van BLM Group kiest aalbers|wico nu opnieuw voor een lasersnijmachine van deze Italiaanse fabrikant.
Hoewel de Sheetliner Connect van aalbers|farina op eigen software draait, is de LS7 plaatlaser leading in het proces. Tijdens de snijbewerking haalt de Sheetliner de gesneden plaat van de wisseltafel en legt er een schone plaat voor terug. De enige fysieke handeling is het vullen van de lades van het plaatmagazijn en het uitsorteren van de gesneden delen.
“Over de service, hoge betrouwbaarheid, hoge snelheid en geweldige snijresultaten van de nieuwe plaatlaser zijn we super enthousiast”, zeggen Aart Aalbers en Gijsbert Aalbers. “Als een van de eerste Nederlandse klanten van BLM Group hebben we de ontwikkelingen op zowel technologisch als organisatorisch gebied de afgelopen twintig jaar sterk zien groeien. De gecombineerde plaat- buislasersnijmachine heeft later plaats gemaakt voor een nieuwere generatie BLM Adige buislaser. BLM Group was een voorloper op het gebied van buislasers, waarmee de lasertechnologie is uitgegroeid tot een nagenoeg onmisbare tool in de metaalbewerking.”
Open voor samenwerking
“Dat deze fabrikant ook openstaat voor samenwerking blijkt wel uit de manier waarop BLM Group de koppeling van ons eigen plaatmagazijnsysteem PM Logic E+ aan de LS7 plaatlaser mogelijk heeft gemaakt”, vertelt Aart Aalbers. “BLM Group heeft daarvoor de open source geleverd, waarmee wij de koppeling met ons ERP en de software van het plaatmagazijn-systeem konden realiseren. Zo hebben we een automatiseringsoplossing gecreëerd geheel in de visie van Industrie 4.0, mede mogelijk gemaakt door BLM Group. Wanneer je er met hen niet uitkomt, kom je er helemaal niet uit”, benadrukt Aart Aalbers.
Automatisch plaatmagazijn
Zusterbedrijf aalbers|farina heeft een uitgebreid programma plaat- en langgoedmagazijnen ontwikkeld, waarmee het in 2016 is gestart met de commerciële verkoop. “Het idee een opslagsysteem te ontwikkelen is gegroeid uit eigen behoefte nadat we aanliepen tegen ruimtetekort voor materiaalopslag in onze eigen productieruimte. Pas nadat we dat uitgebreid en met succes in eigen huis hadden getest, zijn we met de verkoop gestart. Wij zeggen dan ook: ‘voor plaatwerkers, door plaatwerkers’. Inmiddels hebben we al ruim 120 systemen in zowel binnen- als buitenland geleverd en we verwachten dat die groei door zal zetten, temeer omdat vloeroppervlakte steeds schaarser en duurder wordt.”

De plaatmagazijnen van aalbers|farina kunnen in principe aan ieder machinemerk worden geplaatst en gekoppeld.
Sheetliner koppeling
De Sheetliner is de koppeling tussen de automatische platenmagazijnen en een lasersnijder. De Sheetliner van aalbers|farina is ideaal voor bedrijven in de metaalbewerking die hun productieprocessen willen optimaliseren, materiaalverlies willen minimaliseren en efficiëntie willen verhogen. Het zorgt voor efficiënt laden en lossen van platen naar machines, bespaart ruimte, vermindert heftruckbewegingen, beschermt materiaal en verhoogt de productiesnelheid. Perfect voor optimale logistiek in de metaalbewerking!
Merkonafhankelijk
De plaatmagazijnen van aalbers|farina kunnen in principe aan ieder machinemerk worden geplaatst en gekoppeld. Gijsbert Aalbers merkt op: “We zien dan ook dat steeds meer grote merken interesse tonen omdat ook hun afnemers tegen dezelfde problemen van ruimtetekort aanlopen. Een plaatmagazijn met een systeemhoogte van 10.000 mm kan 78 lades bevatten, waarbij iedere lade 2.500 kg grootformaat plaat kan dragen en dat op een relatief kleine vloeroppervlakte.
Met een aalbers|farina Sheetliner wordt de voorraad dus direct gekoppeld aan de laser. Zowel toeleveranciers als productiebedrijven willen daarom ook af van opslag op pallets of draagarmstellingen. Het zoeken naar de juiste plaat is bovendien tijdrovend en daarnaast brengt het verplaatsen met de vorkheftruck door de werkplaats veiligheidsrisico’s met zich mee.”
Laser is leading
Hoewel de Sheetliner Connect van aalbers|farina op eigen software draait, is de plaatlaser leading in het proces. De LS7 plaatlaser wisselt binnen 10 seconde een gesneden plaat met een schone plaat. “Dat is supersnel en het levert bij 30 wisselingen per dag een forse tijdwinst op.” Tijdens de snijbewerking haalt de Sheetliner de gesneden plaat van de wisseltafel en legt er een schone plaat voor terug. De enige fysieke handeling is het vullen van de lades van het plaatmagazijn en het uitsorteren van de gesneden delen. De Sheetliner biedt de flexibiliteit om gesneden delen terug te plaatsen in het magazijn, of de gesneden plaat te lossen op een uitraaptafel of AGV.
In de toekomst zal de uitraaptafel worden uitgerust met een robot voor automatische verwerking. Het zoeken en vinden van de juiste plaat of reststuk loopt over de software voor het plaatmagazijn. Bovendien kan werkvoorbereiding realtime zien welk materiaal en hoeveel er op voorraad ligt en eventuele tekorten direct aanvullen.”
Nog veel winst uit logistiek te halen
Volgens Aart Aalbers valt er nog veel winst uit logistieke automatisering te halen. In de werkplaats van het bedrijf worden pallets al met AGV’s naar verschillende locaties vervoerd zonder dat daar ‘handjes’ aan te pas komen. Dat ook de inzet van opslagsystemen voor verdere reductie van kraan- en vorkheftruckbewegingen zorgen, sluit daar naadloos op aan. helemaal wanneer je deze direct koppelt aan een machine.
Huisshow
Voor wie wil zien hoe de lasersnijproductiecel in de praktijk werkt, organiseert aalbers|farina open dagen op 27 en 28 maart a.s. U kunt zich aanmelden voor de aalbers|farina Lancering PM Sheetliner Connect met de BLM Plaatlaser.