Kweekvijver voor leidinggevend talent in Smart Industry
Eind september is bij STODT Toekomsttechniek de HBO-module Mechatronica gestart, waarin de competenties voor de industrie van vandaag en morgen centraal staan. Naast technisch vakmanschap zijn in de Smart Industry communicatie, samenwerking en probleemanalyse cruciaal. Een enthousiaste en divers samengestelde groep van veertien deelnemers is op zoek naar inhoudelijke verdieping en ontwikkeling van leidinggevende capaciteiten. De nieuwe module is daarmee een kweekvijver voor leidinggevend talent op HBO-niveau.
De technologische industrie ontwikkelt zich tot een Smart Industry en die vraagt veel van haar medewerkers. Ze moeten complexe producten en processen kunnen analyseren om problemen op te lossen en storingen te verhelpen. Bovendien moeten ze goed kunnen communiceren met collega’s uit andere disciplines. Samen met een groot aantal bedrijven heeft STODT voor deze competenties een HBO-module Mechatronica ontwikkeld (mechatronica is de combinatie van mechanica, elektrotechniek en besturingstechniek). Op 30 september is deze eenjarige deeltijdopleiding van start gegaan.
Eerste groep
De veertien deelnemers komen van vooraanstaande bedrijven uit Twente en Achterhoek. Daaronder Voortman Steel Machinery (Rijssen), Reginox (Rijssen), Bauhuis (Goor), Braakhuis (Borne), Trumpf (Hengelo), Apollo Vredestein (Enschede), Nedap (Groenlo) en Philips Lighting (Winterswijk). De deelnemers passen in de vooraf benoemde doelgroep van ontwerpers, engineers en de betere monteurs die naar een HBO-functie toegroeien. Ze werken nu onder meer als gereedschapmaker, service-engineer, hoofd technische dienst, storingsmonteur of elektrotechnisch engineer, soms al op senior niveau. Hun leeftijd loopt uiteen van 25 tot 50+. De eenjarige module omvat zes contacturen per week, die worden verzorgd door docenten uit de praktijk. Daarnaast wordt beperkte zelfstudie gevraagd, maar van de deelnemers wordt vooral verwacht dat ze het geleerde meteen in hun eigen werksituatie toepassen.
Drie blokken
De module bevat drie blokken die uit een behoeftepeiling naar voren kwamen. Het eerste blok betreft Root Cause Analysis: het analyseren van complexe storingen en problemen in producten en processen. Dergelijke analyses vragen een projectmatige aanpak, reden waarom projectmatig werken onderdeel van dit blok is.
Zeker zo belangrijk is communicatie, en niet alleen over probleemanalyse, met collega’s, leveranciers en eindgebruikers. Dit is het onderwerp van het tweede blok: interdisciplinair samenwerken en communicatie in de keten. De groep die nu is gestart, heeft hiervoor veel leerdoelen geformuleerd, meldt Johaniek Bus, adviseur bij STODT. “Dit blok is een schot in de roos. Veel deelnemers aan de module ontwikkelen zich richting een leidinggevende taak. Zij willen daarom veel leren over samenwerken, projectmatig werken, het creëren van overzicht en het aansturen van collega’s. Vaak wordt van hen verwacht dat zij de kar gaan trekken van veranderprocessen, bijvoorbeeld in het onderhoudsmanagement. Zij moeten dan bijvoorbeeld ook een coördinerende rol gaan spelen richting andere afdelingen. In dit tweede blok leren ze wat ze daarbij nodig hebben.”
Het derde en laatste deel betreft praktijkcasussen, waarvoor de deelnemers onderwerpen hebben aangedragen. Besturingstechniek blijkt een populair thema. Gezamenlijk gaan de deelnemers de ingebrachte cases interdisciplinair analyseren, eventueel in combinatie met bedrijfsbezoeken. STODT voegt waar nodig de HBO-theorie toe.
Kweekvijver
In de nu gestarte groep hebben de meeste deelnemers een MBO-vooropleiding, tot en met niveau 4. Sommigen hebben in de praktijk echter al een HBO-denk- en werkniveau ontwikkeld, weet Johaniek Bus. “Deze module biedt hen de gelegenheid om van een HBO-opleiding te proeven. Als het bevalt en ze willen voor het HBO-diploma gaan, dan kunnen ze doorstromen naar een HBO-opleiding. Deze module is daarvoor een kweekvijver.”
De succesvolle start van de nieuwe HBO-module is voor STODT aanleiding om te onderzoeken of op korte termijn al een volgende groep kan starten. Daarnaast wordt de behoefte aan een HBO-module CNC Verspaning gepeild.