Landelijke cao-staking in metalektro
De vakbonden FNV en CNV roepen alle leden en niet-leden in de metalektro op het werk voor 48 uur neer te leggen. Vanaf donderdag 1 juli wordt in het hele land gestaakt voor een betere cao.
Belangrijkste struikelblok is nog altijd de loonsverhoging. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar, minder dan de inflatie.
Foto: FNV
Sinds januari worden er in de sector door het hele land estafettestakingen gehouden, telkens in verschillende regio’s. Donderdag, vrijdag en volgende week maandag wordt voor het eerst in alle regio’s tegelijk gestaakt. Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: “Blijkbaar is dat de enige manier om een eerlijke en moderne cao voor elkaar te krijgen. Al meer dan een half jaar krijgen medewerkers nul op rekest als ze vragen om een eerlijk loon, een betere werk-privébalans en afspraken over eerder stoppen met werken.”
Loonsverhoging is struikelblok
Arthur Bot, onderhandelaar CNV Vakmensen: “Het wordt onderhand hoog tijd dat de FME het achterhaalde gevecht over de nieuwe cao opgeeft. Door hun starre opstelling loopt de FME het gevaar de eigen branche onaantrekkelijk te maken voor werknemers. Lijkt me onwenselijk gezien de schreeuwende behoefte aan vakkundig personeel.”
Belangrijkste struikelblok is nog altijd de loonsverhoging. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar, minder dan de inflatie. Ook over een betere werk-privébalans en eerder stoppen met werken is geen overeenstemming tussen bonden en werkgevers. Daarnaast willen de bonden meer zekerheid voor flexwerkers en dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt.
Om de stakingen volgens de RIVM-richtlijnen te laten verlopen, schrijven de stakers zich in bij staakstraten, verdeeld over het land. Er zullen staakstraten zijn in Zwolle (regio Oost), Marum (regio Noord), Hilversum (regio Midden), Rotterdam (regio West) en Eindhoven (regio Zuid).