Landré geeft inzicht in stand van zaken 3D printen

Met ruim 160 bezoekers, een seminar van 3DSystems, demonstraties op de nieuwste ProJet 4500 en Projet 3510 3D kleuren printers van 3DSystems, een ConceptLASER MLab metaalprintsysteem en meer dan honderd productvoorbeelden, heeft Landré een succesvol 3D Printing 2.0 event neergezet.

Landré richt zich op de serieuze industriële toepassingen van 3D printen en wil breed uit de doeken doen wat de stand van zaken is op het gebied van 3D printen. Daarvoor was de European sales manager van 3DSystems, Simon van de Crommert, naar Vianen afgereisd om in een omgeving van draai-/frees en erodeermachines, te vertellen wat de laatste stand van de techniek is en wat de gebruiker daar mee kan.

Hoewel 3DSystems met de Cube zelf ook eenvoudige Plastic Jet draadjesprinters op de markt brengt, concentreert het zich als één van de grootste fabrikanten van 3D printsystemen vooral op de high end markt. Met de introductie van een groot aantal nieuwe printsystemen, scanners en software wil het bedrijf het gehele traject van 3D content tot print afdekken. Belangrijkste boodschap tijdens 3D Printing 2.0 is dat het voor iedere toepassing specifieke printsystemen ontwikkelt op basis van zowel SLA, SLS, FTI, ColorJet, MultiJet en Direct Metal Technology. Wie een hogere productkwaliteit wil, een gladder oppervlak, meer kleuren en een hogere printsnelheid zal daarvoor dieper in de buidel moeten tasten. SLS en SLA printers in de prijsklasse van 2 tot 9 ton zijn daarbij de paradepaardjes, die producten met de hoogste mechanische eigenschappen leveren en daarom nog steeds toonaangevend in het programma zijn. In de formule 1, de vliegtuigbouw worden deze printers al veel gebruikt. De ColorJet (van 17.500 tot 115.000 euro) en MultiJet printsystemen (van 50.000 tot 175.000 euro) worden op dit moment het meest op industrieel niveau gebruikt.

Direct bruikbare functionele onderdelen
Groot nieuws is dat de nieuwste printsystemen een hogere kwaliteit en meer toepassingsmogelijkheden bieden tegen een lagere prijs. De ProJet 4500 die Landré tijdens het event introduceerde, is daarvan een goed voorbeeld. Met een prijskaartje van 60.000 tot 70.000 euro, levert deze printer met bijna 1 miljoen kleuren, direct bruikbare, full color, functionele onderdelen en samenstellingen zonder nabewerking. De ProJet 4500 maakt gebruik van de nieuwe ColorJET printtechnologie van 3DSystems gecombineerd met de nieuwe VisiJet Spectrum materialen. Daarmee maakt de ProJet 4500 natuurgetrouwe modellen. De machine werkt snel, heeft lage verbruikskosten en is gebruikersvriendelijk.

Uiterst gladde producten
3DSystems maakt tevens de introductie van de ProX500 bekend. Een Selective Laser Sintering (SLS) printer, die high volume functionele producten print in de allerfijnste details en met een oppervlakteruwheid van 10 micron. Daarmee kan deze printer de concurrentie aan met spuitgietproducten. Doorbraak bij deze machine is de 80% recyclebaarheid van het gebruikte poeder wat er voor zorgt dat de economisch inzetbaarheid van de machine enorm is verbeterd. De meeste systemen in de markt komen niet verder dan een hergebruik ratio van 50-60%.

Tandheelkunde en juweliers
Specifiek voor tandheelkundige laboratoria en juweliers heeft 3DSystems op basis van micro SLA technologie printsysteem ontwikkeld waarmee beugels en verloren was gietmodellen kunnen worden gemaakt. In die sector zijn met 3D printers al meer dan 17 miljoen custom build beugels gemaakt. Met een prijskaartje van rond de 3.500 euro biedt 3DSystems op dit gebied een prijsdoorbraak.

Waarde toevoegen
Met de kunststof printers van 3DSystems en de metaalprinters van CONCEPTLaser kan Landré de hele range leveren en heeft het de kennis in huis om de klant zowel het juiste systeem te adviseren als de nodige support te leveren. Jan Floor van Egmond: “Zeker met een onbekende techniek is het voor de klant belangrijk om met een leverencier in zee te gaan die je in de opstartfase kan ondersteunen. De markt heeft de illusie dat 3D printen een druk op de knop is. Dat is zeker niet het geval, bij bepaalde 3D procedés is bijvoorbeeld de positionering van het werkstuk op het bouwplateau bepalend voor de kwaliteit. Wij krijgen regelmatig vragen van bedrijven die elders een printer hebben gekocht en er niet uit krijgen wat ze verwacht hadden. Er zijn veel verschillende printsystemen elk met hun eigen kenmerken en specifieke problemen, wij hebben met al deze systemen een ruime ervaring . Dat komt doordat we al behoorlijk lang met de techniek bezig zijn en ook zelf over werkende machines in de demoruimte beschikken en dus weten waar we het over hebben.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Eriks bevordert met 3D-printen cultuur van innovatie

28-02 De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen…

3D

Relevantie AM-processen blijft toenemen

15-11 Onder de metatrend van duurzaamheid benadrukten de 859 exposanten het hogere volwassenheidsniveau van hun…

3D

Waar staan de toeleveranciers nu met 3D metaalprinten?

06-11 John Hagelaars van De Valk Additive, onderdeel van Anvil Group, is een van de…

3D

Formnext 2023 stevent af op recordaantal exposanten

25-09 Met 771 exposanten en een geboekt bruto oppervlak van ruim 50.000 m² twee maanden…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

3D

3D-geprinte handrem van titanium

10-07 Tot nu toe heeft de fietsindustrie vaak carbon gebruikt als materiaal voor hoogwaardige remhendels.…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

Nieuw 3D-printcentrum Ford ondersteunt productie e-modellen

22-02 Eind dit jaar rolt in Keulen het eerste volledig elektrische volumemodel van Ford in…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs