Laser biedt Deforma zicht op nieuwe markten

Bij Deforma in Bleiswijk is een Nardo 4020 lasersnijmachine geïnstalleerd. Voor eigenaar Michael Somerwil is deze investering een belangrijke stap in zijn ambitie om de beste aluminiumbewerker van Nederland te worden. De focus ligt nu nog op het maken van producten voor de bouw, maar door de laser komen ook andere markten in beeld. “Het gaat nu nog prima met de bouw, maar dat gaat een keer minder worden. Dan moeten we ook andere klanten kunnen bedienen”

Michael Somerwil ziet de komst van de laser als een mijlpaal, die nieuwe perspectieven biedt voor de ontwikkeling van Deforma. Er wordt nu hoofdzakelijk aluminium tot 3 mm dik gesneden, maar de laser kan natuurlijk ook klein en grootformaat RVS en stalen plaatmateriaal tot 18 mm dik snijden. (Foto Stephan Boom)

Somerwil is ruim 3 jaar geleden gestart met Deforma. Daarvoor was hij vele jaren in dienst bij een ander bedrijf, dat eveneens aluminium producten voor de bouw produceert. Als hoofd bedrijfsbureau zag hij dat bedrijf maar groeien en groeien, maar hij miste de passie, de beleving en de uitdaging om bijzondere projecten tot een goed einde te brengen. “Juist die speciale projecten vind ik leuk. Die miste ik echt. Ook wilde ik graag werken met gepassioneerde vakmensen, die net als ik energie en voldoening willen halen uit het werk dat ze doen.”

Inrichting machinepark

Omdat hij het maken van aluminium zetproducten nog steeds hartstikke leuk vond, besloot hij zijn werkplezier terug te zoeken in een eigen bedrijf. In Bleiswijk kon hij een ruime productiehal huren en daar begon Deforma in april 2021. Met eigen spaargeld, financiële steun van familie en een bank richtte hij zijn machinepark in. Somerwil begon met een knipschaar, ponsmachine, kantbank en lasapparatuur. Ook trok hij zijn eerste medewerkers aan. Zijn gedachte dat hij wel personeel zou kunnen vinden omdat aluminium plaatwerk tot 3 mm dik goed te tillen is, bleek te kloppen. Enkele mensen die wel klaar waren met de handling van loodzware plaatdelen, wilden wel bij hem in dienst komen. Tegenwoordig heeft Deforma een team van acht mensen.

Ponsen of lasersnijden?

Deforma is gestart in coronatijd en dat betekende best wat beperkingen. Zo kocht Somerwil zijn Amada ponsmachine vanaf foto’s in Duitsland. “Dat was best spannend”, bekent hij. Zo kwam hij ook in contact met Peter Plomp van Nardo Machines & Services in Hendrik-Ido-Ambacht. Die zorgde ervoor dat de ponsmachine operationeel werd, onder andere door elektrotechnisch het een en ander aan te passen.

In de gesprekken met Plomp kwam de vraag op tafel waarom Somerwil had gekozen voor een ponsmachine en niet voor een laser, die gezien de aard van de werkzaamheden van Deforma prima zou passen. “Maar een laser was voor mij te duur”, zegt Somerwil. “Voor een goede lasersnijmachine dacht ik aan een aanschafprijs van een half miljoen euro en dat bedrag kon ik niet rond rekenen. Bovendien geeft zo’n dure machine een andere druk. Daar moet je elke dag bezetting voor hebben.”

De investeringen in het machinepark gingen ondertussen wel gewoon door. In de productieruimte staan nu drie moderne LVD kantbanken met een werklengte van 4 meter. Ook staat er een zwenkbuiger van de Duitse fabrikant Schröder voor het maken van cassettes en producten met mooie rondingen. Daarnaast kocht Somerwil veel snijdelen in. Onder meer om de beperkingen van de ponsmachine te omzeilen. “De afwerking bij het ponsen is niet altijd even fraai en je kunt ook niet alle vormen maken die je wilt. Vaak waren we voor details die een klant wilde hebben aangewezen op lasersnijwerk.”

Bewezen laserbron en snijkop

Hierdoor kwam een eigen laser veel sneller op de radar dan Somerwil had verwacht. Een investering van vele tonnen was hem echter nog steeds te groot. Een gebruikte machine met verouderde CO2-techniek zag hij ook niet zitten. Ondertussen zag hij wel steeds meer aantrekkelijk geprijsde lasers uit China op de markt komen. Hij zocht opnieuw contact met Peter Plomp, die ook lasers verkocht en inmiddels de eigen huismerken Nardo en Benchmark voerde. “Daar was ik best enthousiast over”, zegt Somerwil. “Want in deze machines zit een IPG laserbron in plaats van een Chinese bron én een snijkop van Europese kwaliteit. Ik vind dat bij een lasersnijmachine het stuk waarmee je snijdt goed moet zijn. Zo zit Peter ook in de wedstrijd: een Chinese kast met daarin een bewezen laserbron en snijkop.”

Bovendien dacht Plomp goed mee. Omwille van de prijs ging de voorkeur aanvankelijk uit naar een machine met een formaat van 3×1,5 m. Plomp adviseerde echter 4×2 m omdat de rest van de productie van Deforma daar ook op is uitgelegd. Het prijsverschil was te overzien. Ook de keuze voor een 3 kW laserbron en een geavanceerder beladingssysteem werd in overleg met Plomp gemaakt. In plaats van een handmatig in- en uitschuifbare tafel vanaf de zijkant, is gekozen voor de variant van een eenvoudige wisseltafel in het verlengde van de machine, die automatisch in- en uit de machine schuift. Deze variant werkt prettiger en efficiënter dan belading vanaf de zijkant en is ook ruimtetechnisch beter voor Deforma. Ook hierbij was het prijsverschil te overzien.

Meer diversiteit in klanten

De nieuwe laser is in april bij Deforma geïnstalleerd. Somerwil is er heel blij mee. Hij is tevreden over hoe machine door Nardo Machines & Services is opgebouwd. Ook de snijkwaliteit staat hem aan. “Dat mag nog wel wat mooier – braamarmer met name – maar de kwaliteit die de klant wil, halen we eraf.”

De oprichter en eigenaar van Deforma ziet de komst van de laser als een mijlpaal, die nieuwe perspectieven biedt voor de ontwikkeling van zijn bedrijf. Er wordt nu hoofdzakelijk aluminium tot 3 mm dik gesneden, maar de laser kan natuurlijk ook klein en grootformaat RVS en stalen plaatmateriaal tot 18 mm dik snijden. “Dat betekent dat we andere klanten in andere markten kunnen bedienen, wat ons minder afhankelijk maakt van de bouw. Ik denk aan apparatenbouwers, aan beletteringen en aan het maken van creatieve vormen. Een webshop voor decoratieve stukken voor in de tuin en in huis is wellicht ook een optie.”

Een belangrijk gegeven is dat op de laser details kunnen worden gerealiseerd die op de ponsmachine niet haalbaar zijn. Met een heel hoog afwerkingsniveau bovendien. Deforma mag al regelmatig een bijdrage leveren aan projecten met iconische gevels, daken en constructies. Somerwil kan enthousiast vertellen over een entree van een ambassade die is omgebouwd naar een grote statige entree voor een hotel. En over de woontoren Elements aan het IJ in Amsterdam. “Dergelijke uitdagende projecten zijn precies de reden waarom ik met Deforma ben begonnen. Hier kunnen we nu uitstekend aan meewerken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Plaatbewerking

Nardo presenteert Benchmark fiberlaser tijdens Open Huis

22-05 Nardo is het bedrijf van Peter Plomp. Hij is in 2016 voor zichzelf begonnen,…

Plaatbewerking

Nauta reduceert snijtijden met 22kW Bodor laser

03-02 Het leven is keuzes maken en dat geldt ook voor zakelijke beslissingen. Zo stond…

MetavakNieuws

Econox verbetert snijproces met Yawei laser

02-10 Econox is leverancier van luchtbehandelings- en ventilatieproducten. Het bedrijf produceert deze zelf en handelt…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Mazak lanceert lasersnijmachine Optiplex 3015 NEO

09-03 De machine past automatisch de straaldiameter aan om verschillende materialen optimaal te snijden en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV