Laser boort twee miljoen identieke gaten op 1 m2
De laser is het gereedschap bij uitstek als het gaat om het boren van een groot aantal vergelijkbare gaten naast elkaar. Over het algemeen ondergaat de technologie van laserboren dynamische en fascinerende veranderingen. Er worden nieuwe processen ontwikkeld en steeds krachtigere lasers openen nieuwe mogelijkheden op het gebied van haalbare boorgeometrieën en productiviteit. Met name de grote vooruitgang in ultrakorte puls lasers zal de komende jaren veel nieuwe en opwindende toepassingen in laserboringen mogelijk maken.
Fraunhofer ILT onderzoekt en optimaliseert de verschillende laserboorprocessen al jaren. Dit werk heeft geresulteerd in zeer productieve boorprocessen die tientallen tot honderden gaten per seconde kunnen produceren.
Twee miljoen gaten. Wie heeft zoveel gaten nodig? Er zijn een groot aantal toepassingen te noemen. De luchtvaartindustrie bijvoorbeeld. De vliegtuigindustrie staat onder grote druk om het brandstofverbruik verder te verlagen.
Het principe van ‘Hybrid Laminar Flow Control’ biedt de mogelijkheid om precies dit te doen: de lucht stroomt rond een vliegtuigvleugel met minder weerstand als het oppervlak veel kleine gaten heeft. Brandstofbesparingen tot 10 procent zijn op deze manier mogelijk. De situatie is vergelijkbaar met vliegtuigturbines, waar kleine gaatjes helpen om motorgeluid te dempen.
Een derde voorbeeld is filtertechnologie voor afvalwater. Metaalfolies met gaten in het micrometerbereik kunnen microplastics efficiënt uit afvalwater filteren. Deze drie voorbeelden laten goed zien dat er veel gaten te boren zijn in verschillende vakgebieden.
Lees hieronder het hele artikel in onze online editie van VerspaningsNieuws.
Indien u in de toekomst ook de print-editie van VerspaningsNieuws wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement. De volgende editie van VerspaningsNieuws verschijnt op 07 juni 2022 en zal grotendeels in het teken staan van de voorbeschouwing op de METAV en de TechniShow/ESEF.