Lasergraaf groeit hard
Wie tijdens METAVAK zocht naar lasersnijmachines is ongetwijfeld op de stand van Lasergraaf terechtgekomen. De prijsvechter uit Hilvarenbeek had namelijk een combinatie plaat- en buisfiberlaser, een fiber markeerlaser en een krachtige compacte shop-fiberlaser meegenomen naar de beursvloer.
Lasergraaf is aanbieder van fiberlasermachines en heeft in Nederland het agentschap voor diverse merken, zoals G. Weike, Bofa International, XT Laser, Raycus Laser, Friendess en Ruida. Tijdens METAVAK konden bezoekers onder meer een op een fiber markeerlaser gepersonaliseerde aluminium wallet meenemen. Iets dat volgens Lasergraaf veel bezoekers trok. “We konden het soms amper bijhouden, maar gingen uiteindelijk wel naar huis met veel aanvragen”, aldus accountmanager Nastja Romanova.
Uitbreiding
De aanbieder van fiber lasermachines had bovendien goed nieuws te melden: de showroom wordt verbouwd en uitgebreid. Daarnaast is het bedrijf op zoek naar een nieuwe bedrijfshal en extra showroom. Deze uitbreidingen zijn nodig omdat Lasergraaf naast de fiberlasers van de Chinese producent G. Weike ook inzet op de buislasertechniek en het lassen met laserlicht. Volgens Peter Scheepens, directeur van Lasergraaf, is de interesse bij het MKB voor fiberlasermachines al langer aan de orde, maar is de trend nu ingezet op de combinatie lasermachines met buis- en pijplasers. “Veel bedrijven stappen nu in om complexe werkstukken in eigen beheer uit te voeren of om prototyping en kleine series in eigen werkplaatsen te produceren”, zegt hij. “Snellere omlooptijd, multifunctionaliteit en kostenreductie zijn daarbij de voornaamste redenen om een fiberlaser aan te schaffen.”
Handheld laserlassen
Daarnaast verwacht Scheepens dat 2020 het jaar wordt van het handheld laserlassen. “De vraag naar deze techniek is enorm”, vervolgt hij. “Lassen met laserlicht heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van conventionele lastechnieken. De laserlasmachines zijn zo populair dat er een flinke wachtlijst is voor demonstraties en leveringen van machines. De fabrieken van G. Weike draaien op volle toeren om de wereldwijde vraag bij te houden en er wordt al gesproken over het bouwen van nieuwe fabrieken om de capaciteit voor laserlasmachines flink te verhogen.”