Laserreiniging interessant voor toepassing in metaalbranche
Laserreinigingsmachines kunnen tegenwoordig meerdere vierkante meters per uur reinigen. Dat maakt deze milieuvriendelijke reinigingstechniek nu ook interessant voor toepassingen in de metaalbranche.
De techniek om met laser oppervlakken schoon te maken is zo’n 30 jaar geleden op de markt gekomen. Een van de eerste aanbieders is de firma Laserclean uit Alphen aan den Rijn. Deze innovatieve reinigingsmethode werd in de eerste jaren voornamelijk gebruikt bij cultureel waardevolle toepassingen zoals het reinigen van museumobjecten, stenen beelden en gevels.
Meer vierkante meters
Laserclean heeft het hele ontwikkelingstraject meegemaakt van Nd-YAG lasers met een zeer beperkte reinigingscapaciteit tot de introductie van fiberlasers die in staat zijn meerdere vierkante meters per uur te reinigen. “Met een Nd-YAG laser haal je een halve of misschien één vierkante meter per uur. Nu halen we met een fiberlaser met een vermogen van 200 W 5 vierkante meter per uur en met 1 kW zelfs 10 tot 15 meter”, zegt eigenaar Martin de Wit van Laserclean. “Daarmee is de laser een aantrekkelijk alternatief voor lagen die nu nog met chemische middelen worden verwijderd.”
Laser voor algemeen gebruik
Vanaf 2003 heeft Laserclean zich bezig gehouden met het reinigen van rasterwalsen die gebruikt worden in de drukkerijwereld. Het bedrijf heeft in eigen beheer een portfolio van machines ontwikkeld die wereldwijd via een netwerk van agenten worden verkocht. Maar de afgelopen jaren werd Laserclean steeds vaker benaderd door bedrijven met reinigingsproblemen waarbij laserreiniging een oplossing biedt. Daarom heeft De Wit besloten een laser te introduceren voor algemeen gebruik. Dat wil zeggen een veelvuldig inzetbare machine voor bijvoorbeeld het verwijderen van metaaloxide, het reinigen van matrijzen, het verwijderen van vet- en olie-aanslag, verf, en lijmresten of het voor- en nabehandelen van oppervlakken voor processen zoals verlijming en lassen.
Testlocatie
Laserclean biedt de Nederlandse en Belgische industrie de mogelijkheid laagdrempelig kennis te maken met deze innovatie reinigingsmethode. Het bedrijf beschikt in Waddinxveen over een testlocatie waar geïnteresseerde bedrijven tests kunnen laten uitvoeren. Daarnaast is testen op locatie mogelijk.
Het bedrijf biedt laserreiniging aan als service en verkoopt diverse laserreinigingsmachines variërend in vermogen. Voor bedrijven die zelf over deze techniek willen beschikken kan Laserclean de lasersystemen ook integreren in het bestaande machinepark en begeleiden met integratie. Zo is bijvoorbeeld een combinatie met een robotarm mogelijk.
Sinds de start van deze nieuwe activiteit hebben zich al diverse bedrijven gemeld waaronder een lasbedrijf en een industriële bakkerij. Bij het lasbedrijf is na succesvolle testen nu een vervolgtraject gestart.
Nanocoating
Naast het reinigen van bepaalde oppervlakken zoals RVS kan Laserclean ook een oppervlak van een nanocoating voorzien. Dit is vooral in de levensmiddelen verwerkende industrie een interessante optie. De nanocoating zorgt ervoor dat residuen zich minder sterk hechten aan het oppervlak en dat de reiniging ervan veel gemakkelijker verloopt.
Milieuvriendelijk
In een tijd waar steeds meer waarde gehecht wordt aan het behoud van het milieu is het reinigen met laser volgens De Wit een waardevol alternatief voor traditionele reinigingsmethoden waarbij gebruik wordt gemaakt van chemicaliën en straalmiddelen die veel afval veroorzaken tijdens het reinigen. “Het reinigen met laser veroorzaakt geen afval, alleen het vuil dat verwijderd moet worden geldt als afval en dit wordt door de laser compleet verdampt en in een filter afgevangen. Dit maakt laserreiniging niet alleen de meest efficiënte maar ook de meest duurzame reinigingsmethode.”