Lasersnijmachine tilt Taurus MilieuTechniek naar hoger niveau
Machinehandel Overmars heeft een lasersnijmachine van Baykal geïnstalleerd bij Taurus MilieuTechniek in Ysselsteyn. “We hadden deze machine eigenlijk al 2 jaar eerder moeten kopen”, zegt commercieel directeur en hoofd productontwikkeling Peter Klomp. “Dan hadden we ons heel wat slijpen en schuren bespaard.”
V.l.n.r. Joey, Stefan en Wouter Klomp bij de nieuwe lasersnijmachine. Het meeste materiaal dat Taurus MilieuTechniek hierop snijdt is 1,5 tot 6 mm dik. “Maar we snijden ook tot 15 mm staal en 8 mm RVS braamloos op deze machine.”
Peter Klomp is de oprichter van het familiebedrijf in Noord-Limburg (Ysselsteyn ligt in de gemeente Venray). Met een eenvoudige slijptol en een zaagmachine begon hij ruim 20 jaar geleden met het maken van machines die hout tot pellets persen. Geleidelijk aan zijn deze machines doorontwikkeld tot droogmachines voor verschillende producten. Zo werd de basis gelegd voor het huidige Taurus MilieuTechniek, dat sinds 2012 droogmachines ontwikkelt en bouwt voor de agrarische sector. Deze machines kunnen van alles drogen: mest en aardappelschillen, maar ook wortelen voor de petfood industrie. Ook worden ze ingezet in de waterzuiveringssector voor het drogen van rioolslib.
Warmte-opwekking
De droogmachines van Taurus onderscheiden zich door een systeem voor warmte-opwekking, dat in samenwerking met het Duitse energiebedrijf RWE is ontwikkeld. De machines worden niet zoals voorheen op temperatuur gebracht met warmte die door biomassaketels wordt gegenereerd, maar door een elektrisch systeem. Hierdoor is maar een kwart zoveel energie nodig als bij de biomassaketels en is er geen CO2-uitstoot.
Taurus is de enige fabrikant in Europa die dit gepatenteerde systeem heeft. Het is nu zover doorontwikkeld dat het echt begint te lopen. “We moeten nu in 2,5 jaar tijd 35 van deze machines leveren”, vertelt Peter Klomp. En dat is een mooi vooruitzicht voor het familiebedrijf, dat acht medewerkers telt, onder wie de drie zonen van Peter: oudste zoon Stefan is technisch directeur en hoofd werkplaats, Joey neemt de elektrotechniek voor zijn rekening en Wouter de commercie.
Plasmasnijden en ponsen
De droogmachines zijn 16 meter lang, 8 meter hoog en 3 meter breed. Ze worden in vier delen opgebouwd om ze te kunnen transporteren. Daarna worden ze op de eindbestemming helemaal gemonteerd, zodat ze plug & play kunnen draaien en vochtige massa’s worden omgezet in handzame, droge pellets. Aan de machines zit veel plaatwerk. Taurus besteedt wel enige productie uit, maar wil ook alles zelf kunnen maken. Het plaatmateriaal werd altijd gesneden op een plasmasnijmachine; een ponsmachine maakte de gaten en het walsen gebeurde op een oud platenwalsje.
Maar het walsen van cyclonen ging daarop niet zo goed. Daarom is bij Machinehandel Overmars een 4-rollen platenwals (2 meter op 10 mm) van het merk Akyapak gekocht. Bij zijn bezoek aan Overmars in Warder stuitte Peter Klomp ook op een lasersnijmachine van de Turkse fabrikant Baykal, die door Overmars in ons land wordt vertegenwoordigd. Deze machine stond op voorraad omdat hij afgelopen voorjaar eigenlijk op de TechniShow zou worden getoond.
Hoger niveau
Klomp was niet per se van plan een lasersnijmachine te kopen, aangezien dit toch een vrij forse investering is. En hij dacht dat Taurus er maar een halve dag per week snijwerk voor zou hebben. Maar dat is heel anders uitgepakt. “We konden de plasmasnijmachine goed inruilen en hebben de lasersnijmachine gekocht. Die is sinds de jaarwisseling operationeel en we gebruiken hem vrijwel elke dag. We snijden er alles op; de knipschaar wordt praktisch niet meer gebruikt en de ponsmachine ook niet meer. Deze lasersnijmachine heeft ons naar een hoger niveau getild. Het allergrootste voordeel is dat we dingen als een kraspen en een rolmaat niet meer nodig hebben omdat de nauwkeurigheid van de laser fantastisch is.”
De Baykal machine heeft een werkbereik van 1,5 x 3 meter en een fiberlaserbron met een relatief bescheiden vermogen van 2 kW. Peter Klomp: “Het meeste materiaal dat we snijden is 1,5 tot 6 mm dik. Maar we snijden ook tot 15 mm staal en 8 mm RVS braamloos op deze machine. Dat verbaasde ons. We hadden gedacht dat daarvoor meer vermogen nodig zou zijn. Het snijden van dat dikkere materiaal gaat minder snel, maar dat maakt niet uit. Want we zijn geen toeleverancier en snijden alleen voor eigen gebruik.
Veel belangrijker is de kwaliteit van het snijwerk en de nauwkeurigheid. Alle gaten zijn precies aan de maat en zitten exact op de goede de goede plek. Dat scheelt enorm bij de assemblage en de opbouw van machines ter plekke. We werken nu veel efficiënter. Ook een voordeel is dat we prototypes bij nieuwe ontwikkelingen nu zelf kunnen snijden. Dat scheelt tijd.”
West-Europese componenten
Peter Klomp heeft alle vertrouwen in de machine en in de fabrikant Baykal. De vlakbedlaser is uitgerust met West-Europese componenten, zoals motoren van Beckhoff en software van Lantek. “Dat gaf ons het vertrouwen om voor een Turks merk te kiezen. Medewerkers van Overmars hebben de machine hier eerst opgebouwd, daarna is er een monteur uit Turkije gekomen om hem helemaal operationeel te maken en ons te leren met de machine om te gaan.
De communicatie ging prima in het Engels, ook met de fabriek. Baykal kan vanuit Turkije meekijken in onze machine. Dat werkt goed. Ook de samenwerking met Machinehandel Overmars verloopt uitstekend. Er is inmiddels ook al een tweede, iets kleinere platenwals aangeschaft. En binnenkort wordt er ook een Baykal CNC-kantbank met een werklengte van 3 meter en een vermogen van 160 ton in de werkplaats van Taurus geplaatst. Met Delem DA66T besturing en zetbeveiliging en hydraulische klemming van Wila. “We kunnen daarop veel sneller gereedschappen wisselen. Dat is voor ons van belang omdat we heel veel verschillende stukken zetten. We wisselen zo vijf tot acht keer per dag.”
Vader en zoons Klomp hebben zelf een compact magazijn met twaalf laden voor de opslag van plaatmateriaal gebouwd. Deze staat direct achter de laser, zodat het materiaal makkelijk op de wisseltafel kan worden gelegd. De machine is aangesloten op internet, waardoor CAD-programma’s rechtstreeks in de Lantek-software kunnen worden gelezen. “We ondervinden heel veel voordelen van deze lasersnijmachine. We zouden niet meer zonder kunnen”, besluit Peter Klomp.