Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

Bij TMP Constructies in Waalwijk ontstond 5 jaar geleden de wens voor een lasrobot. Het werk van de specialist in lichte constructiewerken bestaat voor 60% uit seriewerk en 40% projectmatige opdrachten. Voor die 60% was TMP op zoek naar een manier om het laswerk makkelijker te maken.

De AR2010 Yaskawa Motoman lasrobot met Fronius TPS400i CMT stroombron die op een meerijdend bordes achter de robot is geplaatst.

De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen, lasersnijden, kanten, walsen en stansen van plaatmateriaal in zowel staal, aluminium en RVS in diverse diktes. Op een tweede locatie zit TMP Coatings, dat de finishing touch op metaalproducten aanbrengt. Op dezelfde locatie zit TMP Constructies, waar de lasrobot staat. Hier worden lichte constructiedelen geproduceerd, het kleinere constructiewerk. Onder andere produceert TMP Constructies ondersteuning voor speeltoestellen, trappen voor waterglijbanen, veel ondersteuning van entresol vloeren, trappen, leuningen, liggers. Dat is de core business en deze bestaat uit veel seriewerk. Producten zoals kolomkoppen en leuningkolommen worden inmiddels allemaal gelast met de Yaskawa lasrobot.

Samenstellen

Er zijn uiteraard ook nog steeds handmatige lassers in dienst. Veelal eigen personeel en als het nodig is wordt gebruik gemaakt van een vast uitzendbureau. “Het is voor ons een probleem om aan goed personeel te komen voor het samenstellen. Veel van ons werk is lastig samen te stellen”, vertelt technisch commercieel directeur Herbert van der Stelt. “Een robot kun je programmeren om een goede las te maken, iets samenstellen is een ander verhaal. Neem bijvoorbeeld een spiltrap. Deze samenstellen vergt veel vakmanschap en daarvoor wordt het steeds lastiger goede mensen te vinden.”

Andere vorm van werk

Samen met ingeleende mensen werken er totaal ruim 45 mensen bij TMP. Mensen die het werk deden dat de lasrobot nu doet, lassen tegenwoordig de andere producten. “We hebben niemand minder in dienst,” zegt Van der Stelt. “Sommige mensen in de werkplaats waren bang dat ze hun baan kwijtraakten, maar we hebben ze gezegd: ‘Zo werkt dat niet met een lasrobot’. Veel mensen denken dat, maar iemand moet ook die robot voeden en bedienen. Het is een andere vorm van werk geworden. We hadden zoveel werk dat we soms werk af moesten zeggen en dat pakken we er nu gewoon bij. Dus het heeft alleen meer gebracht.”

De lasrobotinstallatie en slede met een synchroon aangestuurde rijweg van 5.150 mm.

De lasrobotinstallatie en slede met een synchroon aangestuurde rijweg van 5.150 mm.

Inmiddels heeft het bedrijf kunnen ervaren dat een lasrobot veel meer continuïteit geeft. In een kolomkop zitten bijvoorbeeld 24 lassen en met handmatig laswerk wordt er wel eens een vergeten. Met een robot heb je dit probleem niet meer waardoor de kwaliteit veel constanter wordt.

De installatie bestaat uit een AR2010 Yaskawa Motoman lasrobot welke gemonteerd staat op een slede met een synchroon aangestuurde rijweg van 5.150 mm. In het hiermee gecreëerde werkbereik van de robot zijn twee werkzones opgezet. Één zone is voorzien van een synchroon aangedreven horizontale manipulator type RWV2 met twee werkstations. Elk werkstation is op zijn beurt uitgerust met een synchroon aangestuurde horizontale externe robot as met een inspanlengte van 3.000 mm en een doordraairadius van 1.200mm.

In de tweede zone moet de robot ‘geparkeerd’ worden om de voordraaitafel over de track een werkstation te kunnen laten voordraaien. De RWV2 manipulator is uitgerust met een middenschot dat tevens dienst doet als laslichtafscherming. De Fronius TPS400i CMT stroombron is op een meerijdend bordes achter de robot geplaatst. Deze configuratie is standaard uitgerust met een touch-sensor over de lasdraad. Aansturing van deze stroombron verloopt via het teach pendant van de robotcontroller door middel van de WeldCom II interface. Deze stroombron is geschikt voor het lassen van zowel staal als aluminium.

Veel groter bereik

De lasrobot wordt sinds begin dit jaar operationeel ingezet. Het eerste halfjaar was een opbouwende fase, met als doel dat de installatie vanaf het najaar volledig ingezet zou worden, als alle mallen gereed waren. Dat is ook gelukt.

De robot is makkelijk te programmeren voor de kleine serieproducten doordat hij op een rail staat. “Je programmeert het product en hij schuift 500 mm op en doet hetzelfde trucje nog een keer. Je kunt gewoon vier of vijf producten achter elkaar laten lassen, vandaar dat we voor de rail gekozen hebben. Het bereik wordt daardoor veel groter”, aldus Van der Stelt.
De komst van de lasrobot ging vooral om de continuïteit. “Ook een lasser die goed en snel kan lassen kan nooit tegen een robot op. Het ziet er gewoon ontzettend gelikt uit.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

Verbinden

Flexibel lassen met nieuwe Lorch MicorMIG mobile

28-10 De nieuwe MicorMIG mobile is 63,5 cm lang, 31,1 cm breed en 54,7 cm…

Verbinden

Volledige controle bij geautomatiseerd lassen

07-10 Wanneer je een proces met kortsluitboog combineert met digitale lasprocesbesturing en daar een dynamische…

Verbinden

Lasrobot voor wisselende productie MKB-bedrijven

25-09 Juffermans stuitte op het probleem dat er geen geschikte modulaire robot bestond voor las-…

Automatisering

Laswerkzaamheden uitbreiden met robot lascel

16-07 “Ontwerp, prototypebouw, productie en automatiseren van de productie, doen we allemaal zelf. Lasersnijden en…

Verbinden

Ergonomie en lassen zijn geen paradox

03-06 “Bij het inrichten van lasplekken moet de fysieke gezondheid van de lassers centraal staan,…

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Personeel en Opleiding

Samenwerking Kumoweld en RTC Hardenberg

29-01 Kumoweld staat bij het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) geregistreerd als Erkend Opleider. Deze…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs