Lastoorts Extractor: doorbraak in schoon en gezond lassen

iTanks – innovatiemotor van en voor vloeibaar massagoed in de Rotterdamse haven– presenteerde onlangs de Extractor. Dit is een lastoorts die 95 procent minder dampen produceert tijdens het lassen. Volgens het innovatieplatform en TNO is het een baanbrekende uitvinding. De lastoorts zorgt daarmee voor gezonde arbeidsomstandigheden op onder andere werven, in de offshore en opslagtanks.

In samenwerking met TNO en de Nederlandse lastoortsenfabrikant Translas heeft iTanks de Extractor ontwikkeld. Deze innovatie betreft een stand-alone bronafgezogen lastoorts. Met de lasdampafzuiging die geïntegreerd zit in de lastoorts wordt de lasrook die vrijkomt bij het lassen direct afgezogen in plaats van dat deze in de werkomgeving van de lasser blijft hangen. Een schone en gezonde oplossing.
De nieuwe lastoorts neemt meer dan 90% lasrook weg, direct bij de bron. Terwijl de bestaande generatie afzuigtoortsen de hoeveelheid lasrook slechts met een factor 2 reduceren, reduceert de Extractor de hoeveelheid lasrook met een factor 20. Hiermee wordt de concentratie van de lasrook in de werkruimte gereduceerd tot een niveau onder de huidige wettelijke norm voor lasrook: 1 mg/m3 gedurende de dag. De Extractor kan worden gebruikt voor alle MIG-/MAG lasprocessen, waarbij beschermgas wordt gebruikt. De lastoorts is ontwikkeld in nauwe samenwerking met TNO.

De introductie van de Extractor lastoorts betekent een grote stap voorwaarts in het streven naar een gezonde werkomgeving. Niet alleen voor kleine, gesloten werkruimten zoals opslagtanks en scheepsruimen, maar ook voor alle medewerkers en de hele werkruimte. Bij testen in een ‘worst case ruimte’ bij TNO, is een reductie van de lasrook gemeten van 90-95% in verschillende lasposities.

Hoge laskwaliteit
Om meer dan 90 procent van de deeltjes en de lasrook direct bij de bron weg te kunnen nemen, is de Extractor voorzien van een conische gaskop met zuigopeningen waardoor de lasrook wordt weggezogen. Door de conische vorm van de gaskop stroomt het beschermgas met een hogere snelheid uit en bereikt het het lasbad zonder weggezogen te worden. Daarmee wordt een hoge laskwaliteit gegarandeerd. De conische vorm geeft ook een beter zicht op het smeltbad en zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het werkstuk.

Optionele afzuiginstallatie
De lasrook wordt weggezogen via een slang die is aangesloten op een externe afzuiginstallatie (minimale capaciteit van 50-60 m3/h) met een constant debiet en bij voorkeur een zelfreinigend filtersysteem.

De Extractor wordt verkocht door een selecte groep dealers in nagenoeg alle Europese landen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Nieuw eBook EWM over gebruik lastoortsen

08-07 Lastoortsen worden vaak onderschat, maar zijn o zo belangrijk voor het lasproces. De gebruiker…

Verbinden

Lasrook toortsafzuiging voor robotlassen

19-02 In een omgeving waar gevaarlijke dampen worden gebruikt, is de bescherming van lassers altijd…

Toeleveren

Compact afzuigapparaat

28-04 De fabrikant heeft het mobiele hoogvacuüm-afzuigapparaat consequent doorontwikkeld en nog handiger gemaakt. De slanke…

Featured

Rechtstreeks van de las naar schone lucht in de hal

23-08 De kwaliteit van de ademlucht in de hal was op aanvaardbaar niveau. Maar in…

Verbinden

Toorts database Kemper basis voor optimale lasrookafzuiging

28-06 Deze datapool bevat de parameters van ongeveer honderd verschillende typen lastoortsen en vormt zo…

Verbinden

Extra editie webinar Lasrook

11-05 5xbeter heeft per 1 juli 2020 de Verbetercheck Lasrook geactualiseerd. Om aan de veiligheidsrichtlijnen te…

Verbinden

Veilig lassen in 5 stappen

14-04 De Check van 5 Lasrook is een doorontwikkeling van de Verbetercheck Lasrook.  Hij werkt…

Verbinden

Translas ontwikkelt nieuwe 8XE MIG en 8TE TIG afzuigtoorts

04-11 De Nederlandse lastoortsenfabrikant Translas heeft de nieuwe lastoortsen 7XE, 8XE MIG en 8TE TIG…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs