Leica Geosystems scant met 3D-laserscanner op Spot-robot van Boston Dynamics

Leica Geosystems heeft een mobiele oplossing voor reality capture ontwikkeld. Door de Leica RTC360 3D-laserscanner op een Spot-robot van Boston Dynamics te monteren ontstaat een flexibele oplossing om geautomatiseerde scanpaden te herhalen en de inzet van menselijke operators te verminderen. De technologie kan toegepast worden in verschillende omgevingen zoals de bouw, de industrie, voor facilitair management, openbare veiligheid, defensie, media en entertainment of andere sectoren, waarvoor autonoom scannen een oplossing is. Vooral voor objecten die herhaaldelijk gescand moeten worden om bijvoorbeeld digital twins up-to-date te houden of het object over langere tijd te monitoren, is de nieuwe capture-oplossing erg handig.

De Spot-robot van Boston Dynamics in combinatie met de Leica RTC360 3D-laserscanner is in staat om geautomatiseerd te scannen

Wanneer nauwkeurige, betrouwbare en up-to-date 3D-gegevens nodig zijn, biedt de combinatie van de RTC360-technologie van Leica Geosystems en de mobiele Spot-robot van Boston Dynamics aanzienlijke toegevoegde waarde voor gebruikers. Dat geldt voor de meest uiteenlopende bedrijfstakken en scanscenario’s waar dynamische en slimme laserscanning-workflows noodzakelijk zijn. De extra klantwaarde wordt gecreĆ«erd door het vermogen van de Spot-robot om op vele soorten locaties te werken en het Visual Inertial System (VIS) van de RTC360.

Naast de Leica RTC360 die op de rug van de Spot-robot wordt gemonteerd, gebruikt de VIS-technologie vijf camera’s om de locatie van de scanner te volgen. Het VIS-systeem biedt een hoog niveau van nauwkeurige en geautomatiseerde preregistratie om het vastleggen van de omgeving te stroomlijnen. Voor het scannen moet de gebruiker de scan op afstand activeren via een mobiel apparaat, terwijl de Spot-robot en de RTC360 automatisch door het geprogrammeerde scanpad navigeren.

Documentatietaken versnellen

De VIS-technologie van de RTC360 creƫert een eenvoudigere en snellere scanworkflow. Gebruikers kunnen de Spot-robot bijvoorbeeld over een terrein navigeren door een mobiel apparaat voor de bediening van de RTC360-scanner te gebruiken. Hierdoor kunnen ze routinematige documentatietaken versnellen en gegevens nauwkeurig, snel en met hoge frequentie vastleggen. De technologie combineert ook automatisch de vastgelegde scangegevens van ieder station omdat het apparaat zijn locatie in de ruimte kent. Dat resulteert in een volledige, vooraf geregistreerde puntenwolk van de gescande locatie, die de uiteindelijke gegevensverwerking op kantoor veel eenvoudiger maakt.

“Het beschikbaar maken van de RTC360 en de VIS-technologie voor de Spot-robot is voor Leica Geosystems een grote stap voorwaarts om autonome reality-capture oplossingen te bieden”, zei Thomas Harring, CEO van Leica Geosystems. “Klanten profiteren van de gebruiksvriendelijke combinatie van de beide apparaten. Dankzij onze relatie met toonaangevende technologie-experts kunnen we de ontwikkeling van dergelijke technologieĆ«n versnellen en tegelijkertijd inspelen op de groeiende behoefte aan automatisering van bouwprocessen en op de vraag naar hoge nauwkeurigheid bij het 3D-scannen.”

De Spot-robot is voor Leica Geosystems een grote stap voorwaarts om autonome reality-capture oplossingen te bieden

De Spot-robot is voor Leica Geosystems een grote stap voorwaarts om autonome reality-capture oplossingen te bieden

Standaard scans herhalen

Door de Spot-robot van Boston Dynamics te combineren met de RTC360 ontstaat een mobiele scanoplossing die tijd bespaart, omdat de Spot-robot de scanner verplaatst en de scanner op de individuele scanlocaties opstelt. Zodra Spot en de RTC360 een geprogrammeerde scanroute over het terrein leren, kunnen ze die route gemakkelijk en snel herhalen voor standaard scans. Omdat de Leica RTC360 met een mobiel apparaat bediend kan worden, is de Spot-robot in staat om met zijn behendigheid en mobiliteit oppervlakten te scannen die moeilijk bereikbaar zijn of zelfs gevaarlijk voor een menselijke operator.

De nieuwe Leica RTC360 voor Spot bevat alle benodigde installatie-accessoires, een beschermingsbalk voor de scannercameraā€™s Ć©n de Leica Geosystems-software die ervoor zorgt dat gebruikers binnen enkele minuten aan de slag kunnen. De RTC360-installatiekit voor Spot is verkrijgbaar via de distributiekanalen van Leica Geosystems en de Spot-robot is verkrijgbaar bij Boston Dynamics.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Demcon neemt 3D-printerfabrikant Bond3D over

11-12 Toepassingen liggen onder meer in medische implantaten en complexe onderdelen voor hightech machines. Nieuwe…

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriƫle 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 ā€œWe organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs