Lesje veiligheid voor ruim duizend ROC-leerlingen

CNV Vakmensen en Arbouw organiseren deze maand 75 veiligheidslessen voor ROC-leerlingen in de bouw en metaaltechniek. “We bereiken hiermee ruim duizend leerlingen”, zeggen initiatiefnemers Saskia Spaargaren en Temmina Bouwknecht van CNV Vakmensen. “We hopen hen bewuster te maken van de risico’s die zij lopen. Ondanks speciale wetgeving zijn jonge werknemers twee keer zo vaak slachtoffer van een bedrijfsongeval als 50-plussers. Met deze lessen willen we ongelukken op de werkvloer helpen voorkomen.”

De gastlessen zijn onderdeel van de ‘Maand van de Veiligheid’, een initiatief van CNV Vakmensen en Arbouw (gesponsord door opleidingsfondsen OOM en OTIB). Veiligheidsdeskundigen verzorgen in totaal 75 lessen voor eerste- en tweedejaars leerlingen van ROC’s (35 lessen voor de bouw, 40 lessen voor de metaaltechniek).

Kwetsbaar
Jonge werknemers zijn kwetsbaar, vooral in de bouw en metaal. “Er zijn wel speciale regels om hen te beschermen, maar toch gaat het nog vaak mis”, zegt Temmina Bouwknecht. “Ze hebben minder ervaring en letten in hun jeugdig enthousiasme niet altijd even goed op. Er gebeuren nog te veel ongelukken.”
Elk jaar komen ongeveer 19.000 jongeren in de leeftijd van 15-24 jaar na een arbeidsongeval bij de spoedeisende hulp. Gemiddeld overlijden er elk jaar acht jonge werknemers. Vooral in de bouw en de metaal gebeuren ongelukken (1.200 per jaar). “Met de gastlessen hopen we daar iets aan te doen”, zegt Saskia Spaargaren. “We maken het heel concreet, aan de hand van foto’s uit de praktijk. Losliggende leidingen, rommel waarover je je nek kunt breken, ontbrekende gezichtsbescherming. Soms moeten de leerlingen er hard om lachen, bijvoorbeeld als ze een foto van een slecht in elkaar geknutselde steiger zien. Maar de boodschap komt wel aan.”

De lessen zijn ook bedoeld om de leerlingen meer bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. Spaargaren: “Veiligheid begint bij jezelf. Maar ook je opdrachtgever kan er wat aan doen. Als het nodig is, moet je elkaar daarop aan kunnen spreken.”

Gastlessen metaaltechniek
Gastlessen voor de metaaltechniek zijn er deze maand onder meer in: Assen, Emmen, Groningen, Hardenberg, Hoogeveen, Leeuwarden en Stadskanaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe beitstunnel bij Laura Metaal

20-11 Laura Metaal verwerkt met geavanceerde decoilinstallaties coils tot platen. De beitslijn verwijdert onzuiverheden zoals…

Oppervlaktetechniek

Naar futureproof oppervlaktebehandeling

20-11 De Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie is vooraanstaand in de wereld, maar kent diverse uitdagingen. Werknemers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs