Lino Metaalwaren bouwt samen met Novako Techniek eigen fiberlaser-snijmachine
Lino Metaalwaren in Haarlem, specialist in maatwerk scharnieren en andere metaalwaren, heeft Novako Techniek een fiberlaser-snijmachine laten ontwerpen. Hierin zijn alle voorkeuren van de eigenaren van Lino Metaalwaren verwerkt. Het uiterlijk hebben ze zelf vormgegeven. Daarnaast heeft Lino zelf ook een groot aandeel gehad in de bouw van deze machine, met name het frame en het plaatwerk, maar ook een flink deel van de techniek. Deze bijzondere samenwerking heeft geresulteerd in een machine die voldoet aan alle vragen van Lino.
Lino Metaalwaren is het bedrijf van Jeanine en Fulco Dommerholt en hun zwager Peter de Vries. Ze hebben alle drie hun eigen rol gespeeld bij de ontwikkeling en de bouw van de machine. Fulco heeft de inkoop van alle onderdelen voor zijn rekening genomen, Jeanine heeft zich om de vormgeving bekommerd en Peter – die de machine nu ook bedient – om de techniek. Terugkijkend op het hele proces, dat anderhalf jaar heeft geduurd, zijn ze heel tevreden, al zegt Peter ook wel eerlijk: “Er zijn momenten geweest dat ik dacht: dit ga ik nooit meer doen. Want het was een flink project en al het andere werk ging natuurlijk ook gewoon door. Maar nu de machine er staat en functioneert, ondervinden we direct de voordelen ervan. En de reacties van de mensen die hier komen, zijn ook heel goed.”
Scharnieren
Bij het Haarlemse metaalbedrijf werken in totaal acht mensen, onder wie de drie eigenaren. Lino Metaalwaren produceert vooral maatwerk scharnieren; elk gewenst scharnier in staal, aluminium, RVS304, RVS316 en messing tot maximaal 6 mm dik kan worden gemaakt, zowel in grotere aantallen als in kleine series. Daarnaast worden ook andere metaalwaren geproduceerd, waaronder transportbanddelen, en tafelonderstellen, zo lang het maar gaat om klein, handzaam en licht constructiewerk.
Sneller schakelen
Een eigen fiberlaser stond al een aantal jaren op het verlanglijstje. Lino Metaalwaren beschikt weliswaar over een eigen ponsnibbelmachine, maar daarnaast werd steeds meer snijwerk uitbesteed. “We wilden intern gaan snijden om levertijden te bekorten en sneller te kunnen schakelen”, vertelt Jeanine. Dus ging het drietal zich oriënteren op een fiberlaser. Maar vanwege hun specifieke wensen vonden ze bij de aanbieders van standaard lasermachines niet wat ze zochten. “Wij maken kleine producten en wilden daarom zeker geen grote machine.” Zo ontstond het idee om zelf een machine te gaan bouwen. Een voor de hand liggende gedachte, want hiervoor kon plaatsgenoot Novako Techniek, een machinebouwer voor dunne plaatbewerking, ingeschakeld worden. Bij Novako is alle kennis over fiberlasers aanwezig; het bedrijf heeft in 2010 de eerste fiberlasersnijmachine al gebouwd.
Roldeur en uitschuifbaar bed
Lino Metaalwaren wilde een machine die dunne plaat tot 6 mm kan snijden. Deze moest zo compact mogelijk worden gebouwd omdat de bedrijfsruimte niet onbeperkt is. Deze wensen hebben geresulteerd in een machine met een lengte van 4,75 meter en een breedte van 2,10 meter met een snijtafel van 2,5 x 1,25 meter. De machine is uitgerust met een 2 kW IPG Laserbron en een Precitec snijkop. Opmerkelijke onderdelen zijn de roldeur (in plaats van de meer gebruikelijke schuifdeuren), het uitschuifbare snijbed om makkelijk te kunnen beladen en de drie lades onderin de machine die het gesneden materiaal direct opvangen.
Robuust industrieel uiterlijk
Eveneens bijzonder is de vormgeving, waarvoor met name Jeanine verantwoordelijk is. De machine heeft een robuust industrieel uiterlijk dankzij de gekozen kleuren, die goed passen in de fabriekshal en bij de andere machines. Maar ook door de opvallend zichtbare schroeven, die deels met het plaatwerk mee zijn gepoedercoat. Voorts is gekozen voor een afgeronde voorzijde, zodat de fiberlaser minder oogt als een blokkendoos. De Prox-motion besturingssoftware voor deze machine is door Novako Techniek ontwikkeld, en gebouwd door Wizzo. Van Leeuwen CADCAM Systems heeft de Metalix CADCAM- en nestingsoftware geleverd.
Proefsnijden
En met dat alles is Peter de Vries nu aan de slag. Medio januari is hij begonnen met proefsnijden. Veel materiaal dat tot nu toe op de ponsnibbelmachine wordt bewerkt, moet geleidelijk aan over naar de laser. Daarbij is een goede snijkwaliteit natuurlijk van belang: geen verkleuring en zo min mogelijk bramen om nabewerking te voorkomen, al gaan alle gesneden onderdelen naderhand de trommelontbraammachines in. Peter moet alle instellingen zelf uitvogelen. Hij zoekt daarvoor op internet, haalt informatie uit wetenschappelijke onderzoeken en spreekt met mensen uit het veld. “In het begin ben je echt aan het zoeken en is het vooral uitproberen. Het lijkt veel op storing zoeken: je gaat veel dingen uitsluiten en zo kom je stap voor stap steeds verder. Heel dun staal tot 1 mm ging direct prima. RVS was al wat lastiger. Voor alle diktes en materiaalsoorten gelden weer andere instellingen qua gasdruk, focuspunt, afstand tussen nozzle en plaat, nozzlediameter et cetera. We willen veel verschillende materialen goed kunnen snijden. Om te beginnen staal en RVS, in de toekomst ook aluminium.”
Eigen gebruik en toeleveren
Lino Metaalwaren zet de nieuwe aanwinst vooral in voor eigen gebruik. “We beschikken nu over twee machines om te produceren”, zegt Jeanine. “Dat maakt ons heel flexibel. Spoedklussen tussendoor kunnen we nu makkelijk handelen. We zien bij de scharnieren dat er steeds gekkere vormen worden gevraagd. Dat kunnen we nu heel goed aan: je maakt een ontwerp, snijdt snel een proefje en past zo nodig wat aan. Een voordeel van het zelf bouwen is ook dat we de machine van haver tot gort kennen. Dat is fijn voor service en onderhoud.” Daarnaast wordt ook gedacht aan toeleveren. “We zijn hier op industrieterrein Waarderpolder het enige bedrijf met een fiberlaser. Dankzij de lagere energiekosten van dit type laser kunnen we snijwerk scherper aanbieden.” De machine is voor Novako Techniek een prototype geworden. De machinebouwer wil deze nu in serie gaan produceren.