Lissmac bouwt aan eigen organisatie in Nederland
Lissmac Maschinenbau is bezig met het opzetten van een eigen verkoop- en service-organisatie in Nederland. De machines voor het borstelen, slijpen en ontbramen van vlakke plaatuitslagen van deze Duitse machineproducent zijn jarenlang op de markt gebracht door Bruma Machines, maar dat stopt hiermee.
De overgang naar een eigen Nederlandse organisatie gaat in goed overleg. “Dat is niet een knop die je van de ene op de andere dag indrukt“, zegt Peter de Vrieze, die verantwoordelijk is voor de activiteiten van Lissmac in ons land. “Vooral de klanten die al een machine van ons hebben moeten natuurlijk wel verzekerd zijn van een goede service als ze bij ons aan kloppen. We zijn bezig een eigen service-afdeling op te zetten, maar Bruma heeft toegezegd dat ze ons tot september met service ondersteunen. Dat geldt ook voor de aanvragen die nog lopen.”
Directe verkoop werkt goed
De Vrieze was aanvankelijk actief bij Bütfering Schleiftechniek, maar toen Lissmac Steelmaster, producent van slijp-, ontbraam- en polijstmachines, overnam van Bütfering, is hij mee verhuisd. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring met de verkoop van slijp- en ontbraammachines. Toen hij hoorde dat Bruma na 10 jaar succesvolle samenwerking genoodzaakt was om te stoppen als dealer in Nederland en Lissmac op zoek was naar een nieuwe dealer, heeft hij aan de bel getrokken. “Waarom zouden we de verkoop in Nederland niet zelf gaan doen? We voeren in Duitsland ook een strategie van directe verkoop en dat werkt goed. Dat gaan we hier nu dus ook doen.”
Daarbij krijgt De Vrieze ook een aantal technologieën van Ernst in zijn portefeuille, want deze Duitse branchegenoot is eind vorig jaar overgenomen door Lissmac. Per 1 maart is dat effectief ingegaan.
Deelname aan TechniShow
Lissmac neemt deel aan de TechniShow. “We hebben de stand die Bruma Machines had gereserveerd over kunnen nemen en zullen ons daar presenteren”, aldus De Vrieze.
Lissmac zal drie machines demonstreren. Dat is allereerst de dubbelzijdige ontbraammachine SBM-L, het meest verkochte model in Nederland. Deze zal worden getoond onder de naam Smart SBM met een aantal nieuwe features voor het automatiseren en integreren van het ontbraamproces, zoals het beladen met een robot en het verlinken van de machine met andere machines en productielijnen en het instellen van de machine met barcodescanners. Verder zijn vele voorbereidingen getroffen om te voldoen aan de uitdagingen van de digitalisering in de industrie, ofwel Industrie 4.0.
Daarnaast toont Lissmac twee nieuwe enkelzijdige modellen van de Eco-line. Een machine is voor het gelijkmatig ontbramen en slijpen van lasergesneden dun plaatwerk vanaf 0,5 mm. Hierbij is het mogelijk om het krasbeeld op de werkstukken richtingloos of juist in een gedefinieerde richting te creëren. De tweede machine is voor dikker staal dat doorgaans afkomstig is van een plasmasnijmachine of vlamsnijder. In dit machineconcept smelten drie technologieën samen: het mechanisch verwijderen van slakken door een soort hamersysteem en het slijpen en borstelen van de kanten zodat deze egaal afgerond zijn voor latere oppervlaktebehandelingsprocessen. Door juist deze technologieën te combineren is het mogelijk efficiënt slak en grote bramen te verwijderen en een egale afronding te verkrijgen. Hierdoor zullen de gereedschapskosten ondanks de agressieve bewerking laag blijven. Deze Eco-line machines zijn nog niet eerder in Nederland gepresenteerd en zijn daarmee een primeur voor de TechniShow.
Lissmac, hal 7, stand C077