Lissmac maakt plaatuitslagen Vecomach klaar voor poedercoating

Vecomach in Emmeloord heeft begin dit jaar een Lissmac oxideverwijderings-/ontbraammachine SBM-XL1500 S2B2 in gebruik genomen. De machine rondt de scherpe kanten van plaatuitslagen (binnen- en buitencontouren, boven- en onderzijde) af en verwijdert tegelijkertijd de oxide (binnen- en buitencontouren) van snijkanten van het materiaal. Vecomach is het eerste bedrijf in Nederland dat een Lissmac met deze combinatie heeft geïnstalleerd. De machine is geleverd door Bruma Machines uit Spankeren.

Er zijn niet veel toeleveranciers die in korte tijd maakdelen, inclusief poedercoating kunnen leveren. Maar Vecomach, het bedrijf van directeur-eigenaar Mart Verbruggen, kan dat wel. Het bedrijf is ontstaan na splitsing van de activiteiten van Verbruggen Emmeloord in een OEM’er en een toeleverancier. Vecomach telt inmiddels 15 medewerkers. Hun focus ligt op de productie van maakonderdelen en sub-assemblages. Omdat klanten steeds kortere levertijden (en just in time delivery) eisen, is de organisatie daar helemaal op ingericht. Met het 3D tekenprogramma is Vecomach in staat complexe onderdelen door middel van hun modulaire opbouw snel en efficiënt te realiseren. Dankzij de aanwezigheid van een eigen lasersnijmachine en twee kantbanken is de Emmeloordse toeleverancier niet afhankelijk van andere toeleveranciers en wordt het logistieke proces nog meer verkort. “We hebben alles in eigen hand”, zegt Mart Verbruggen. “Staal van 2 tot 12 mm dik kunnen we zelf snijden, samenstellen en poedercoaten. Dat is een logistiek voordeel, want je hoeft niet met onderdelen op pad.”

Oxidehuid verwijderen
Aanvankelijk hanteerde Vecomach het natlakken als oppervlaktebehandelingstechniek. Maar medio 2014 is een eigen poedercoatinstallatie in gebruik genomen. “Poedercoaten geeft een veel mooier resultaat”, aldus Verbruggen. “Het is glad, strak, sterk en in één keer af.” De coating is na het afkoelen direct uitgehard en kan direct voor transport verpakt worden.
Tevens is een schoonmaakinstallatie gebouwd om de producten chemisch te reinigen alvorens ze te poedercoaten. Die installatie werkt op zich goed, maar de oxidehuid kreeg Vecomach er niet mee van de gesneden plaatuitslagen af. Het handmatig verwijderen van de oxidehuid met een borstelmachientje bleek onbegonnen werk.
Om dit probleem op te lossen had Verbruggen twee opties: Snijden met stikstof of een slijpmachine aanschaffen. “Voor stikstof hebben we niet gekozen omdat we eigenlijk alleen maar staal snijden en heel weinig RVS.”
Een Lissmac bleek voor het verwijderen van oxidehuid de beste oplossing. Verbruggen heeft diverse machines bekeken. Ook machines die veel energie verspilden aan het langdurig borstelen van het materiaaloppervlak. “Daardoor werd het super glad, maar daar ging het ons niet om. Essentieel was het kanten afronden en de oxidehuid verwijderen om onthechtingsproblemen bij het poedercoaten te voorkomen.”

In één bewerking
De keus viel daarom op de Lissmac SBM-XL1500 S2B2. Deze biedt een unieke methode van kantafronding en oxidehuidverwijdering aan de binnen- en buitencontouren (boven- en onderzijde) van lasergesneden onderdelen in één bewerking. Dat levert een besparing op de productietijden op, die tot wel 60 procent kan oplopen in vergelijking met conventionele slijpmachines. Omdraaien van uitslagen om ze voor een tweede keer te bewerken is immers niet nodig.
De Lissmac machine gebruikt een droog proces, wat betekent dat er geen gevaarlijk slijpresidu overblijft of complexe droogsystemen nodig zijn. Het stof wordt simpel afgezogen. De machine is makkelijk te bedienen en elke gereedschap unit in de machine kan individueel gebruikt en afgesteld worden. Elke gereedschap unit kan ook geconfigureerd worden voor de specifieke toepassing. De machine levert een uitstekende, consistente kwaliteit.

Coatinglaag overal even sterk
Bij Vecomach gaan nu alle gesneden plaatuitslagen die gecoat moeten worden door de Lissmac machine. Zo wordt voorkomen dat gebrekkige coatinglagen worden aangebracht, waardoor uiteindelijk roest ontstaat. Roest ontstaat door een combinatie van oppervlaktespanning in de laklaag en een scherpe hoek, waardoor de coatinglaag op de hoek veel dunner is dan elders op de plaat. Het ontbramen en afronden van de kanten zorgt ervoor dat de laag overal even dik en sterk is.
Vecomach rondt af tot een radius van maximaal 0,5 mm. Dat is volgens Lissmac ruim voldoende voor poedercoaten. De Duitse machineproducent heeft samen met een lakproducent zelf uitgezocht hoeveel radius er nodig is bij poederlakken. Tests hebben uitgewezen dat 0,5 mm ruim voldoende is. Een grotere radius, waarvoor meer materiaal afgenomen moet worden, heeft geen effect meer op de kwaliteit van de coating en is dus overbodig en zonde van de energie.

Een gevolg van de komst van de Lissmac bij Vecomach is dat nu vrijwel al het snijwerk van de laser er doorheen gaat. Ook het materiaal dat niet gepoedercoat hoeft te worden. “Het is een fluitje van een cent en de plaatuitslagen krijgen er een veel betere uitstraling door”, aldus Verbruggen.

Website Bruma Machines

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe beitstunnel bij Laura Metaal

20-11 Laura Metaal verwerkt met geavanceerde decoilinstallaties coils tot platen. De beitslijn verwijdert onzuiverheden zoals…

Oppervlaktetechniek

Naar futureproof oppervlaktebehandeling

20-11 De Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie is vooraanstaand in de wereld, maar kent diverse uitdagingen. Werknemers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs