LVD’s eerste Ulti-Form buigcel in de Benelux gaat naar De Cromvoirtse

De Cromvoirtse heeft bij LVD twee gerobotiseerde buigcellen besteld. Naast de kleine Dyna-Cell gaat de Belgische machinebouwer ook de uitgebreide Ulti-Form buigcel in de fabriek van De Cromvoirtse in Oisterwijk installeren. Dit is de eerste Ulti-Form die in de Benelux wordt geleverd.

De deal voor de twee buigcellen is rond! V.l.n.r. Mathijs Wijn en Francis Vanneste van LVD en JanwillemVerschuuren en Ronnie van den Hurk van De Cromvoirtse.

Met deze investering heeft De Cromvoirtse echt een knoop door gehakt. De leverancier van topkwaliteit plaatmetaal is al jaren bezig met het robotiseren van het kantproces. Mede-eigenaar Janwillem Verschuuren kan zich de eerste gesprekken daarover, zo’n 10 jaar geleden tijdens een bezoek aan LVD in Gullegem nog goed herinneren. “Oplossingen waren er toen al wel, maar niet voor ons. Want voor onze ordergroottes en variatie in producten duurde het programmeren veel te lang. Als je 2 tot 4 uur moet programmeren voor een product dat je in een serie van 5 tot 10 stuks gaat kanten, heeft dat geen zin. Dan blijft handmatig de beste oplossing.”

In de jaren daarna is De Cromvoirtse altijd wel contact blijven houden met LVD en robotbouwer Kuka. Maar ondertussen is het ambitieuze plaatwerkbedrijf zelf ook flink aan het experimenteren geslagen met gerobotiseerd te kanten. Als deelnemer aan het Fieldlab Flexible Manufacturing, een van de projecten van de Smart Industry agenda, werden in de fabriek in Oisterwijk op een kantbank met een robot ervoor tal van projecten opgezet en uitgevoerd. Met wisselend succes.

Programmeersoftware Dyna-Cell

LVD zat tegelijkertijd ook niet stil. Enkele jaren geleden is de machinebouwer al op de markt gekomen met de Dyna-Cell. Dit is een gerobotiseerde buigcel waarin een snelle elektrisch aangedreven afkantpers en een robot functioneren als een compacte eenheid voor het kanten van kleine tot middelgrote stukken in verschillende batchgroottes. De robot heeft een unieke grijper, die geschikt is voor werkstukken van 30×100 mm tot 350×500 mm en deze aan drie verschillende kanten kan buigen zonder te herpakken. Maar het is vooral de programmeersoftware, waarmee deze cel het verschil maakt: Dyna-Cell kan zowel werkstuk als robot snel programmeren volgens de 10-10-regel: 10 minuten voor aanmaak van het gecombineerde CAM-buig- en robotprogramma en 10 minuten voor het buigen van het eerste stuk met de robot.

Deze cel is inmiddels proven technology en al bij meerdere Nederlandse plaatwerkbedrijven operationeel. “Maar hij dekte onze producten nog onvoldoende”, aldus Janwillem Verschuuren.

Deze cel is inmiddels proven technology en al bij meerdere Nederlandse plaatwerkbedrijven operationeel. “Maar hij dekte onze producten nog onvoldoende”, aldus Janwillem Verschuuren.

De Ulti-Form is een gerobotiseerd buigsysteem dat producten tot Europallet formaat kan kanten. De eerste cel in de Benelux komt bij De Cromvoirtse te staan.

De Ulti-Form is een gerobotiseerd buigsysteem dat producten tot Europallet formaat kan kanten. De eerste cel in de Benelux komt bij De Cromvoirtse te staan.

Getriggerd door Ulti-Form

Hij en zijn medewerkers werden echter opnieuw getriggerd, toen LVD eind vorig jaar de Ulti-Form lanceerde. Dit is een gerobotiseerd buigsysteem dat producten tot Europallet formaat kan kanten. Ulti-Form is uitgerust met een afkantpers van 135 ton (waarvan het ontwerp geïnspireerd is op de ToolCell, LVD’s afkantpers met automatische gereedschapswissel) en een robot. Afkantpers en robot werken in synergie om de omschakeltijden te minimaliseren.

Terwijl de robot het eerste werkstuk van de invoerstapel neemt en centreert, wisselt de afkantpers de gereedschappen. Ulti-Form buigt stukken van 50×100 mm tot 1200×800 mm, met een gewicht tot 25 kg. Net als bij de Dyna-Cell is vooral de snelle programmeersoftware de grote kracht: het programmeren van de afkantpers én de robot gebeurt offline en er is geen robot teaching vereist. Bovendien is Ulti-Form een efficiënt georganiseerd automatisch systeem op een oppervlakte van 8×10 meter. De cel omvat drie invoerpallets, een ruime uitvoerzone en dropzone voor kleine stukken, een palletautomaat en een lopende band die volle pallets buiten het hek plaatst.

Breder scala producten

Janwillem Verschuuren en collega-eigenaar Ronnie van den Hurk zijn met een delegatie van de werkvoorbereiding en de werkvloer van De Cromvoirtse bij LVD op bezoek geweest om zich alle ins en outs van de nieuwe cel uit te laten leggen. “Iedereen was laaiend enthousiast, vooral over de software – het belangrijkste om snel te kunnen programmeren”, aldus Verschuuren. Met als resultaat: De Cromvoirtse heeft zowel de kleine Dyna-Cell als de grote Ulti-Form gekocht. “In de Ulti-Form kunnen we een veel breder scala van onze producten kanten dan in de Dyna-Cell. Er zit een heel afvoersysteem in voor grote gekante delen. Je hoeft de cel niet meer in om die af te voeren.” Ronnie van den Hurk voegt daar aan toe: “De krapte op de arbeidsmarkt maakt de noodzaak om te automatiseren groter dan ooit. Dat is voor ons ook een van de drijfveren achter deze investering.”

Binnen een dag aan de gang

De Dyna-Cell zal in het begin van 2022 als eerste worden geleverd. De verwachting is dat hierin al heel snel de eerste producten zullen worden gebogen. Mathijs Wijn, sales manager bij LVD, zegt: “Onze ervaring is dat wie al werkt met onze CADMAN B buigsoftware, binnen een dag met de cel aan de gang is. Dat zal met de Ulti-Form ook zo zijn.”

Die Ulti-Form cel zal LVD in maart 2022 eerst op de TechniShow tentoonstellen. Daarna gaat hij naar De Cromvoirtse. Tegen die tijd zal men daar het programmeren dankzij de Dyna-Cell al aardig onder de knie hebben. De voorbereidingen op de komst van beide cellen zijn al begonnen. “In ons ERP-systeem Ridder iQ zijn we al een voorselectie aan het maken van welke producten geschikt zijn om in de Dyna-Cell en in de Ulti-Form te produceren”, zegt Janwillem Verschuuren. Hij realiseert zich daarbij goed dat er daarna nog heel wat ontwikkeling nodig zal zijn om de Ulti-Form optimaal te benutten. “Alleen al het afstapelen van gereed product zal een hele uitdaging zijn, zeker bij complexe producten. Maar hierover hebben we met LVD goede afspraken gemaakt: we gaan de cel samen verder ontwikkelen. Daar hebben we allebei baat bij.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs

28-10 LaserTWO levert betrouwbare snijprestaties in een flexibele uitvoering tegen lage kosten per stuk. De…

Plaatbewerking

LVD gaat voor maximale productiviteit

15-10 LVD onthult een nieuwe lasersnijmachine met lage investerings- en exploitatiekosten, praktisch, nauwkeurig en zonder…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

14-10 Artificial Intelligence, ofwel AI, is all over the place. Zoals wij het zien: AI…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse breidt nabewerkingen uit

07-10 Hierdoor hebben klanten voortaan nog meer keuze in nabewerking. Zo verliezen ze geen kostbare…

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

TechnishowNieuws

Nieuwe Easy-Cell van LVD beleeft wereldpremière op TechniShow

29-01 Deze flexibele buigcel is de grote broer van de Dyna-Cell  en valt precies onder…

Plaatbewerking

LVD presenteert nieuwe lijn paneelbuigmachines

15-11 Het nieuwe gamma met ultrasnelle paneelbuigsystemen werd vorige week op de Blechexpo in Stuttgart…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs