Maakindustrie Brainport wil ‘Deeltijd-ww nieuwe stijl’
Werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland en Brainport Eindhoven roepen het nieuwe kabinet op een ‘deeltijd-ww nieuwe stijl’ in te voeren om ook in de toekomst talent en banen te behouden bij plotselinge vraaguitval. Ze doen een uitgewerkt voorstel voor structureel, toekomstgericht beleid dat een opvolger is van de NOW-regeling.
Lars van der Hoorn, bestuurslid bij VNO-NCW Eindhoven: “Bedrijven in de hightech maakindustrie investeren veel in hun medewerkers en willen bij een tijdelijke dip ontslagen voorkomen.”
Een nieuwe regeling is volgens de organisaties hard nodig. “Bedrijven in onze regio investeren veel in hun medewerkers en willen bij een tijdelijke dip ontslagen voorkomen”, stelt Lars van der Hoorn, bestuurslid bij VNO-NCW Eindhoven.
Talentbehoud
Bij plotselinge vraaguitval kan verlies van zorgvuldig opgebouwde kennis, talent en vakmanschap een ongewenst gevolg zijn. Van der Hoorn: “Zonde, omdat bedrijven en overheden hier fors in investeren en dit werknemers minder zekerheid en perspectief biedt. Maar ook omdat dit personeel na herstel juist weer hard nodig is.” De organisaties pleiten daarom voor een permanente regeling voor werktijdverkorting, zoals de deeltijd-ww waarmee toekomstbestendige bedrijven tijdelijk worden ondersteund bij een onverwacht sterke productie- en vraaguitval.
Veerkracht
“Een dergelijke regeling draagt bij aan een veerkrachtig ecosysteem in de regio. Dat merken we juist in de hightech maakindustrie. Het is een internationaal opererende sector die daardoor snel impact ervaart van externe gebeurtenissen en conjuncturele schommelingen. Dit vraagt om beleid dat bedrijven altijd in staat stelt om flexibel op deze schommelingen in te kunnen spelen. Een regeling die geen noodlijdende bedrijven overeind houdt, maar toekomstbestendige bedrijven helpt om vakmensen en kenniswerkers wél in dienst te houden”, zegt Paul van Nunen, directeur van Brainport Development.
Argumenten
In andere Europese landen zoals Duitsland en Zwitserland zijn zulke regelingen er al meerdere jaren en de effecten daar blijken zeer positief. De NOW-regeling laat zien dat een dergelijke regeling inderdaad een dempend effect kan hebben op werkloosheid in crisistijden. Daarnaast zijn er nog meer argumenten aan te voeren waarom ook de overheid zo’n permanente regeling zou willen. Zo verminderen we druk op de uitkeringen en voorkomt het afbreuk aan sectoren die essentieel zijn voor onze nationale economie.
Vervolgstappen
Dit agenderen VNO-NCW Brabant Zeeland en Brainport Eindhoven bij het nieuwe kabinet. Zij roepen de politici op om te gaan voor beleid dat de Nederlandse open economie – juist post-corona – veerkrachtiger en robuuster maakt. Een deeltijd-ww regeling nieuwe stijl is daarin volgens hen een belangrijk instrument.