Maakindustrie prijst ambities kabinet maar vraagt wel om daadkracht

“Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een beter ondernemersklimaat, onder andere door MKB-regeldruk aan te pakken.”

Metaalunie is positief over de gepresenteerde plannen met betrekking tot een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt om daarmee de instroom van werknemers naar tekortsectoren te stimuleren.

Dit zegt Metaalunievoorzitter Mark Helder in een reactie op de Miljoenennota en het eerder bekendgemaakte regeerakkoord.

Beperkte financiële ruimte

Metaalunie is positief over de gepresenteerde plannen met betrekking tot een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt om daarmee de instroom van werknemers naar tekortsectoren te stimuleren. Helder: “Maar essentieel is wel om het niet alleen bij woorden op papier te laten. De beperkte financiële ruimte van het kabinet maakt het extra uitdagend om de plannen daadwerkelijk uit te voeren.”

Een goed teken is volgens de Metaalunievoorzitter wel de aandacht die de industrie krijgt. Punten die in het oog springen zijn de prioritering van de thema’s: beschikbaarheid van talent, versterking van de kenniseconomie, innovatie en digitale infrastructuur. “Ook hiervoor geldt dat de papieren intenties vooralsnog onvoldoende stroken met de gereserveerde benodigde financiële middelen”, waarschuwt Helder.”

Verhoging arbeidsproductiviteit

De verhoging van de arbeidsproductiviteit lijkt volgens Helder de laatste maanden een belangrijk thema te zijn in Den Haag. “Het kabinet wil de arbeidsproductiviteit binnen het mkb verhogen, door onder andere in te zetten op het stimuleren van ‘arbeidsbesparende innovaties’ in het MKb. Metaalunie pleit hier al jaren voor en onderschrijft de aandacht van het kabinet van harte. “Nog slimmer werken, nog meer automatiseren en inzetten op nieuwe technieken zijn essentieel om concurrerend te blijven en om het tekort aan technische vakmensen op te vangen”, aldus Helder.
Positief is dat het kabinet een arbeidsproductiviteitsagenda aankondigt, maar vooralsnog is onduidelijk wat de concrete plannen van het kabinet zijn en hoeveel het kabinet hier echt in wil investeren. Helder: “Maar wij zijn echt blij met deze stap van het kabinet en pakken graag de handschoen op om gezamenlijk een ‘Kabinetsprogramma Arbeidsbesparende innovaties’ – concreet in te gaan vullen.” Voor Metaalunie is het essentieel dat daarbij stimuleringsmaatregelen van de overheid nadrukkelijk focussen op het brede mkb (het peloton) en niet op de ‘paar’ innovatiekoplopers. Helder: “Dat zet zoden aan de dijk. En ook wij zijn als sector bereid onze financiële bijdrage te leveren.”

Kloof tussen ambitie en beleid

Ook FME is in beginsel positief over de ambities van het kabinet Schoof.  De branchevereniging voor de technologische industrie vindt het verstandig dat het kabinet de basis voor het vestigingsklimaat weer op orde brengt, onder andere door het tegengaan van regeldruk, aandacht voor arbeidsproductiviteit en het terugdraaien van een aantal pijnlijke lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven. Ook de versobering van de 30%-regeling wordt voor een groot deel teruggedraaid. FME-voorzitter Theo Henrar: “Het kabinet laat hiermee zien oog te hebben voor de uitdagingen van ondernemers, dat is een goede zaak.”

Tegelijkertijd wordt er flink bezuinigd op onderwijs, innovatie en onderzoek, wordt de energiebelasting juist voor de industrie verhoogd en is er weinig aandacht voor Europese samenwerking. Henrar: “Wij onderschrijven de ambitie van het kabinet om bij de top vijf meest concurrerende economieën van de wereld te horen, van harte. Er zit echter teveel ruimte tussen wat het kabinet zegt te willen en het daadwerkelijke beleid. Wij zien niet hoe we op deze manier in de komende kabinetsperiode weer de top vijf halen. En dat is zorgelijk, want door nauwelijks te investeren in innovatie, neemt het kabinet een hypotheek op de toekomst.”

Hoop is nog geen plan

“Het is goed dat het kabinet ambitieus is en aandacht heeft voor de te grote druk die op ondernemers af is gekomen de afgelopen tijd. Bij stevige ambities, hoort echter ook een stevig onderbouwd beleid mét voldoende middelen. Enkel hoop is nog geen plan”, sluit Henrar af.

Lees hier de FME-analyse over de Miljoenennota 2025.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Structurele verhoging van WBSO belangrijke opsteker voor technologische industrie

18-11 Deze verhoging is essentieel voor het stimuleren van innovatie in Nederland, vooral binnen het…

Bedrijf en Economie

Metaalunie en FME positief over regeerprogramma

16-09 “Metaalunie kan zich goed vinden in de kernpunten van het regeerprogramma, zoals het inzetten…

Bedrijf en Economie

FME verlangt inzet op innovatie van nieuwe kabinet

03-07 Met deze agenda, getiteld ‘Naar een sterker, slimmer en groener Nederland’, roept FME het…

Bedrijf en Economie

FME sluit zich aan bij IMVO-convenant Metaalsector

10-06 Al 5 jaar steunbetuiger FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, was al vijf…

Bedrijf en Economie

Metaalunie en FME positief over Hoofdlijnenakkoord

17-05 Metaalunie waardeert vooral de nadruk op het maatschappelijke belang van het MKB en de…

Bedrijf en Economie

Voorjaarsnota smaakt voor FME zoetzuur

22-04 Theo Henrar, voorzitter FME: “Daarmee smaakt de Voorjaarsnota zoetzuur. Herstel van de IKC-regeling is…

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Bedrijf en Economie

FME presenteert nieuwe meerjarenstrategie

15-01 Met een groot team is het afgelopen jaar hard gewerkt om deze meerjarenstrategie 2024-2030…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs