Maakindustrie Zuid-Holland krijgt cyberweerbaarheidscentrum

Er komt een cyberweerbaarheidscentrum voor de maakindustrie in Zuid-Holland. Dit centrum wordt het expertisecentrum en informatieknooppunt voor cybersecurity-vraagstukken binnen de gehele toeleveringsketen van de maakindustrie in Zuid-Holland.

De belangrijkste taak van het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland wordt het geven van relevante en duidelijke informatie.

Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland, waarvoor een subsidie is toegekend, is een initiatief van Hi Delta en Security Delta (HSD) samen met Koninklijke Metaalunie, FME, InnovationQuarter, Batenburg Techniek, Boers & Co, Hittech en Lely. Zij hebben een uitvoeringscoalitie gevormd, die nauw gaat samenwerken met Cyberweerbaarheidscentra Brainport, Greenport & FERM, Centrum voor Veiligheid & Digitalisering (CVD) en Cyber Netwerk Drechtsteden.

Maakindustrie meer onder druk

De maakindustrie staat, meer dan andere sectoren, onder druk als het gaat om cybersecurity. Dit komt doordat een groot gedeelte van de industrie met twee netwerken werkt: niet alleen hun IT, maar ook hun OT (Operationele Technologie) omgeving. Het nieuwe centrum wil bedrijven praktische tools bieden om hun cybersecurity te verbeteren. Daarnaast wil het centrum de uitdagingen van de sector aanpakken door een speciaal programma voor OT op te zetten, naast de aandacht voor IT.

Zuid-Holland is een logische locatie voor dit centrum, omdat in deze provincie de meeste maakbedrijven in Nederland zijn gevestigd. Deze meer dan 6.000 bedrijven zijn bijna uitsluitend MKB-bedrijven die beperkte mogelijkheden hebben om aandacht te besteden aan cyberweerbaarheid. Martin van Gogh, directeur Hi Delta: “Organisaties binnen de maakindustrie spelen een cruciale rol bij de uitvoering van alle belangrijke transities, zoals energie, circulair, digitalisering en robotisering. Een succesvolle cyberaanval op één bedrijf kan de hele waardeketen tot stilstand brengen: de impact is enorm. Daarom moeten we gezamenlijk werken aan cyberweerbaarheid.”

Wat gaat het centrum doen?

De belangrijkste taak van het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland wordt het geven van relevante en duidelijke informatie, zodat bedrijven maatregelen kunnen nemen om zich beter voor te bereiden op cyberdreigingen en incidenten. Anne Visser, programmamanager cyberweerbaarheid bij het nationale veiligheidscluster Security Delta (HSD): “Via het Cyberweerbaarheidscentrum gaan we praktisch advies bieden op verschillende volwassenheidsniveaus voor ondernemers in de toeleveringsketen. Ook gaan we bedrijven stimuleren elkaar actief te informeren over cyberbedreigingen en best practices, zodat ze van en met elkaar kunnen leren. Een goede vertrouwensbasis is hiervoor van groot belang. Daarnaast onderzoeken we hoe we dreigingsinformatie het beste kunnen delen met bedrijven binnen de toeleveringsketen. En faciliteren we deze uitwisseling via een platform.”

Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland gaat: actuele, relevante en duidelijke (dreigings)informatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau verstrekken; werken aan het verhogen van de bewustwording rondom digitale veiligheid bij ondernemers, CEO’s, managers en medewerkers; een digitaal loket oprichten voor hulp en advies; een platform opzetten voor het delen van dreigingsinformatie; expertbijeenkomsten faciliteren voor kennisdeling en netwerken; gezamenlijke inkoop van cybersecuritydienstverlening faciliteren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

23-04 Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs