Machinefabriek De Valk stapt over op Autodesk Fusion360
Machinefabriek De Valk in Valkenswaard ontwikkelt en bouwt niet alleen machines voor opdrachtgevers uit binnen- en buitenland, het bedrijf is ook toeleverancier van (complexe) componenten en modules voor onder meer ASML. Om digitaal aan te haken bij dit soort grote klanten stapte De Valk met ondersteuning van Cadac Group over op Autodesk Fusion 360. “Onze mensen zijn heel blij met de overstap”, zegt directeur John Hagelaars.
Machinefabriek De Valk is overgestapt op Autodesk Fusion360 en heeft de software inmiddels breed binnen het bedrijf geïmplementeerd. Zowel ontwerpers als de vakmensen aan de machines werken met Fusion360.
“Ja, het is druk”, zegt directeur John Hagelaars terwijl hij naar de twintig CNC-bewerkingscentra kijkt die bijna allemaal in vol bedrijf staan. “Onze klanten, en dus wij ook, zijn volop bezig met een inhaalslag na de coronacrisis. Nu betaalt zich de investering in Autodesk Fusion 360 dubbel en dik uit. Onze mensen winnen tijd in de ontwerpfase en het programmeren van de machines gaat veel sneller. Belangrijk in onze tak van sport, want opdrachtgevers stellen doorgaans stevige deadlines.”
Tot anderhalf jaar geleden werkte De Valk Machinebouw met verschillende CAD-CAM-systemen. Sommige verouderd en niet meer voldoende aansluitend bij de nieuwe ontwikkelingen. Hagelaars: “Een van onze medewerkers kwam met het idee om Fusion 360 van Autodesk eens te proberen. We hebben contact opgenomen met onze voormalige stagiaire Marco Takx, expert bij Cadac. Met hem hebben we eind 2019 de eerste licenties van Autodesk Fusion 360 aangeschaft. Eén voor een hebben we met ondersteuning van Cadac Group onze mensen vertrouwd gemaakt met het nieuwe systeem en nu werkt iedereen ermee. We zijn dik tevreden.”
Implementeren van Autodesk Fusion 360
“We hebben besloten om Autodesk Fusion 360 breed weg te zetten binnen het bedrijf. Zowel onze ontwerpers als de vakmensen aan de machines werken ermee. Daarom staat ook bij elk bewerkingsstation een terminal om te programmeren. De software is zeer gebruikersvriendelijk, kan elk ontwerp aan en ‘past’ in principe op elke machine. Behalve nog op onze 3D-metaalprinters. Hiervoor hebben we nog andere programmatuur nodig. Autodesk Fusion 360 ondersteunt al veel 3D-printers, maar metaalprinten is nog in ontwikkeling. Het is in ieder geval goed dat we nu allemaal met dezelfde software werken. Dat maakt alles een stuk overzichtelijker en efficiënter”, vertelt Marc van Weert, verantwoordelijk voor automatisering bij De Valk Machinebouw.
Basisstrategie
De brede implementatie past bij de basisstrategie van De Valk. Hagelaars: “Een frezer kan bij ons ook lassen, afwerken, in de cleanroom assembleren en programmeren. We krijgen zo veel verschillende opdrachten binnen en dat houdt in dat we heel snel moeten kunnen schakelen. We werken bijvoorbeeld voor de Modelshop van ASML waarin allerlei ontwerpen voor nieuwe producten en machines terecht komen. ASML verwacht dan snel een prototype en dus is het aan onze mensen om flexibel te zijn. Dat betekent dat ze verschillende disciplines moeten beheersen.”
Autodesk Fusion 360 updates
ASML werkt sinds kort met een nieuw format voor wat betreft het aanleveren van de benodigde digitale gegevens, met ook zogenaamde JT-files waarin alle maatgegevens zijn opgenomen over het te maken product. “Helaas nog niet compatibel met Autodesk Fusion 360’, maar dat gaat niet lang meer duren”, zegt Takx. Een ontwikkelteam van Autodesk werkt continu aan nieuwe tools en verbeteringen. Elke vijf weken is er een update met nieuwe features en mogelijkheden. Daarnaast kunnen gebruikers zelf ideeën en suggesties doorgeven die beoordeeld worden. Autodesk Fusion 360 wordt daardoor steeds beter en uitgebreider.
Cloud-platform
Juist voor kleinere ondernemingen is Fusion 360 van Autodesk een perfect platform, vindt Takx. “Een platform waarop het complete proces van ontwerp, simulatie en engineering tot en met productie digitaal plaatsvindt. Geschikt voor het ontwerpen van kleine onderdelen en componenten tot en met complete machines. Uiteraard een programma dat in de cloud draait zodat iedereen die betrokken is bij het proces altijd de actuele en dezelfde versie ziet. De maakindustrie kan er eigenlijk niet meer omheen.” Frank Smets, Manager Digital Fabrication bij Cadac Group, vult aan: “Uit cijfers blijkt dat de doorlooptijden met de helft kunnen dalen, omdat ontwerpen veel minder tijd kost en de communicatie sneller verloopt. Intern, maar ook met de klant en eventueel toeleveranciers. In principe kan iedereen met de juiste rechten meekijken in het proces. Aanpassingen kunnen waar dan ook uitgevoerd worden. Onder de streep verkort dit de productietijd en de time-to-market.”