Machinefabriek Tuin maakt complex eenvoudig

De recente investering in een Kitamura HX630 horizontaal bewerkingscentrum is illustratief voor de ontwikkelingen bij Machinefabriek Tuin in Dedemsvaart. Deze stabiele en betrouwbare machine met een hoge nauwkeurigheid, stelt het bedrijf nog beter in staat om markten te bedienen waar materialen met een hoge treksterkte worden toegepast. Maar de jongste aanwinst in het machinepark biedt ook mogelijkheden om slimmer en manarmer te produceren. “Het vullen van de nachtelijke uren is een belangrijk doel van deze machine”, zeggen bedrijfsleider Harm Veijer en manager operations Hans Blom.

Machinefabriek Tuin, toeleverancier voor de machinebouw, is gespecialiseerd in langgatboren, draaien, frezen en complexe lasconstructies. De kracht van Tuin zit in de combinaties van deze bewerkingen onder 1 dak. De machinefabriek in Dedemsvaart is onderdeel van de Masévon Group, waartoe ook Masévon Technology en Vernooy Vacuüm Engineering behoren. Masévon produceert complete  high-tech machines, inclusief engineering, en levert deze turnkey op bij de klant. Vernooy is producent van vacuüm onderdelen en systemen. “De drie bedrijven vormen samen een sterke en stabiele groep, die goed bekend staat in de markt”, zegt Elgar van der Bij, sales director van de groep. “We werken makkelijk samen en halen veel synergievoordelen uit onze samenwerking, waarbij het oplossen van het probleem van de klant altijd centraal staat. De maakbaarheid van al onze producten komt al in het engineeringproces nadrukkelijk aan bod omdat we daarmee veel voordeel halen in het productietraject. Dat is de basis voor ons motto ‘make complex easy’.”

Langgatboren
Bij Machinefabriek Tuin werken zo’n 50 medewerkers. Tuin beschikt over een modern machinepark om klanten te bedienen in onder andere de algemene machinebouw, de voedingsmiddelenindustrie en de olie- en gassector. “We richten ons nadrukkelijk op het maken van complexe producten uit moeilijk verspaanbare materialen met een hoge trekvastheid”, aldus Harm Veijer. “Hiervoor zijn we een kwalitatief goede en betrouwbare partner.”

De olie- en gassector is pas een speerpunt sinds een jaar of 5 à 6,  toen werd begonnen met langgatboren. Daarin zit bij Tuin een mooie ontwikkeling. De boorcapaciteit wordt momenteel verdubbeld, met name voor de grotere afmetingen. Veijer: “We kunnen tot rond 250 mm boren. Daarmee zijn we uniek. Door de verdubbeling van de capaciteit kunnen we nog sneller reageren op de markt en kortere doorlooptijden realiseren.”

Regelmatig wordt de bewerking op de langgatboormachines gevolgd door draai- en freeswerk. “Combinaties van bewerkingen, daar zijn we goed in. We doen hoogwaardig RVS laswerk. Sinds eind vorig jaar zijn we in het bezit van ISO 3834, waardoor we ook gecertificeerd hoogwaardig laswerk kunnen aanbieden.”

Blokgeleidingen
De freesafdeling is begin dit jaar uitgebreid met de Kitamura HX630, geleverd en geïnstalleerd door Humacs Krabbendam CNC Service uit Nieuwleusen. Deze horizontale bewerkingsmachine, met palletgrootte 630×630 mm, is uitgerust met vele extra’s zoals automatische toolpresetter voor het meten van de offsets en breukcontrole, 3D tastsysteem, 100-voudig BBT-50 gereedschappenmagazijn en een 70 bar hoge druk unit. Het is een machine met zware blokgeleidingen die, door de speciale nabewerking, een hoge voedingssnelheid en ijlgang aan kunnen van 60 m/min. De X-, Y- en Z-as aandrijvingen zijn dubbel uitgevoerd;  géén master-slave variant, maar echt een directe aansturing van beide motoren. Met name voor de vloeiende bewegingen en de nauwkeurigheid is dit een voordeel. Dubbele aandrijvingen dienen verder voor een stabieler verspaningsproces. Verder is de opspantafel standaard als volledig gestuurde vierde as uitgevoerd.

Hogere kwaliteit
De Kitamura staat bij Machinefabriek Tuin naast een vergelijkbare machine met lineaire geleidingen. “We hebben gekozen voor blokgeleidingen vanwege de stabiliteit en de hoge nauwkeurigheden die daarmee haalbaar zijn”, zegt Hans Blom. “Dat resulteert in een nog hogere kwaliteit. Vroeger was een blokgeleide machine duidelijk trager dan een lineair geleide, maar deze Kitamura is bijzonder snel.” Deze machine is uitermate geschikt voor het bewerken van materialen met een hoge treksterkte (exotische materialen). Hierdoor is Machinefabriek Tuin in staat om de meest complexe producten voor haar klanten te bewerken.

Bij Tuin staan meer combinaties zoals deze in de werkplaats; duo’s van vergelijkbare machines, waardoor er altijd een alternatief is. De medewerkers kunnen meerdere machines tegelijk bedienen en beschikken over laptops (met CADCAM-pakketten erop), die inzicht geven in digitale tekeningen, programma’s en opspanningen. De producten kunnen op verschillende machines worden gemaakt. Dat alles geeft een hoge mate van efficiency en – minstens zo belangrijk – flexibiliteit in de productie. Machinefabriek Tuin steekt daarbij veel energie in een goed ingericht ERP-systeem. Dat heeft nu nog koppelingen met verschillende softwaresystemen, maar Harm Veijer is ervan overtuigd dat de software in de nabije toekomst één systeem wordt, waar alles inhangt en alles uitkomt.

’s Nachts produceren
Machinefabriek Tuin werkt onbemand in de nachtelijke uren en wil dat geleidelijk aan uitbouwen. Een aantal producten wordt al onbemand bewerkt. Hiervoor zijn slimme opspansystemen ontwikkeld/aangekocht, waarop meerdere producten kunnen worden gespannen. Belangrijk is natuurlijk dat er in de nacht geen problemen ontstaan en er geen afbreukrisico is. Daarvoor moet je wel geschikte producten hebben: liefst producten in een serie, met een repeat karakter en een niet te korte cyclustijd. Veijer: “Hierover spreken we veel met onze klanten. Als zij hun producten zo vorm geven en op tekening zetten dat wij ze manarm, s’ nachts kunnen maken, is dat aantrekkelijk voor beide partijen. De keten staat steeds meer open voor een goede manier van samenwerking. Je moet het met elkaar doen, dat denkproces zien we echt op gang komen; samen werken aan slimme oplossingen om zo voordelig mogelijk te produceren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Wat is vijfassig frezen?

18-12 Hoewel het al jaren binnen de verspanende maakindustrie wordt toegepast, blijft vijfassig verspanen een…

Verspanen

Seco JS754 Stub-serie waardevol bij frezen moeilijkere materialen

07-06 De frees met vier snijtanden is ontworpen voor freesdraaimachines en multi-tasking-machines en bevat de…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

Verspanen

Tieltjes investeert in geavanceerd freeswerk met vijfassige Kitamura

27-09 “Onze focus ligt op het draaien van complexe en hoognauwkeurige componenten. Echter als de…

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs