Machinefabriek Verhees houdt open huis
Jarenlang heeft Machinefabriek Verhees vooral geïnvesteerd in de modernisering van het machinepark. Daar moet immers het geld worden verdiend. Maar in de afgelopen periode is ook het bedrijfspand flink onderhanden genomen. De productieruimte en het kantoorgedeelte hebben nu een uitstraling, die past bij een dynamisch bedrijf. Om dat te laten zien aan de buitenwacht, houdt de toeleverancier in Valkenswaard op 17 mei open huis.
Machinefabriek Verhees is het bedrijf van Jos en Ria Verhees. Hun oudste dochter Nikki is inmiddels ook al actief in het familiebedrijf. Afgelopen jaar heeft ze met het automatiseren van de gereedschappenvoorraad al bewezen wat ze in haar mars heeft. Nu is ze onder meer bezig zich te verdiepen in de mogelijkheden van het 3D printen en houdt ze zich bezig met de organisatie van het open huis.
Verhuizing
Haar ouders zijn in 1985 met het bedrijf gestart in Aalst; in een bescheiden ruimte van 200 vierkante meter, maar die was al snel te klein. Na enkele uitbreidingen en een tijdelijke dependance in Westerhoven, verhuisde het bedrijf in 1996 naar het huidige pand in Valkenswaard, dat feitelijk de achterzijde van een bestaand bedrijf vormde. Vier grote roldeuren vormden het aangezicht van Machinefabriek Verhees. “Dat zag er eigenlijk niet uit”, zegt Ria Verhees. “Maar we hadden wel in één keer 2000 vierkante meter vloeroppervlak.”
In Valkenswaard is de machinefabriek uitgegroeid tot het bedrijf dat het nu is: een dynamische toeleverancier, die verspanend bewerkte producten uit metaal, RVS, kunststof en aluminium levert aan een brede klantenkring, onder meer in de landbouw- en de automobielindustrie, de medische en de elektronica-sector. Verhees produceert vooral kleine series. Bij het frezen is een serie van honderd stuks al groot, bij het draaiwerk zijn de series over het algemeen wat groter.
Automatisering
De ongeveer vijftien medewerkers beschikken over een jong en modern CNC-machinepark, dat verregaand is geautomatiseerd. Jos Verhees kocht al in 2001 bij een bedrijf in Oostenrijk zijn eerste beladingssysteem, omdat hij zag dat de marges terugliepen en er steeds harder moest worden gewerkt voor ‘een boterham met dun beleg’. Dat Oostenrijkse systeem was mooi maar tevens zeer omslachtig. En dat kon eigenlijk niet, omdat de machines bij Verhees vanwege de kleine series vaak meerdere malen per dag moesten worden omgesteld. Jos Verhees besloot daarom zelf een beladingssysteem te gaan maken: een gantryloader. De eerste gantryloader was vrijwel direct een succes. Een tweede en derde systeem, met de nodige verbeteringen, volgden dan ook al snel. “Onze omzet ging met sprongen omhoog”, aldus Ria Verhees. “Die gantryloaders zijn echt leuke personeelsleden.”
Nu zijn vier freesmachines en twee draaibanken uitgerust met een gantryloader. Hierdoor kan Verhees haar klanten flexibel en op korte termijn bedienen tegen concurrerende prijzen, met zowel grote als kleine series. Tevens beschikt het bedrijf over een extern programmeersysteem waarmee sollids kunnen worden ingelezen, waardoor ook de meer complexe producten kunnen worden geleverd.
De verbouwing
Bij het prima functionerende machinepark stak het bedrijfspand schril af. Een aantal jaren geleden is al een nieuwe entree en een kantoorruimte aan de voorzijde gebouwd. Dat gaf al meer uitstraling, maar de meetkamer en diverse andere voorzieningen zaten nog steeds aan de achterzijde. Dat is nu veranderd door de verdubbeling van het kantoorgedeelte aan de voorzijde. Daar zijn nu de meetkamer, de personeelskantine en het kantoor ondergebracht.
Maar ook de productieruimte heeft een metamorfose ondergaan. Vooral de slechte vloer vormde al jaren een bron van ergernis. Verhees had deze al eens helemaal laten coaten, maar omdat de ondergrond slecht was, bleek dat geen succes. Nu zijn de zaken rigoureus aangepakt. De hele vloer is er uit gehaald en vervangen door een nieuwe. Dat was een heel karwei, omdat de productie ondertussen gewoon door moest gaan. Daarom is eerst de ene en daarna de andere helft gedaan, waarbij de machines tijdelijk werden verkast. Ook is een akoestisch plafond aangebracht. Dit oogt niet alleen veel fraaier, het scheelt ook 30 procent in geluid.
Open huis
Nu alles klaar is, is het tijd voor een open huis. Op zaterdag 17 mei van 12.00 tot 17.00 uur zijn veel mensen uitgenodigd, maar is er ook een vrije inloop. Iedereen die interesse heeft in metaaltechniek, is welkom; ook mensen die op zoek zijn naar een aantrekkelijke baan in de techniek. Want de productie bij Machinefabriek Verhees mag dan verregaand geautomatiseerd zijn, goede en/of aankomende vakmensen blijven altijd welkom.