Manarm en foutloos snijden, laden, lossen en sorteren

In veel plaatwerkfabrieken staan diverse materialen niet georganiseerd, waardoor men een product vaak meerdere malen moet verplaatsen voordat het gereed is. Wie dit wel goed organiseert, kan een flinke procesoptimalisatie realiseren, zegt Sales Manager Ben Heikoop van Astes4 Benelux.

De mogelijkheden die Astes4 hiervoor biedt, zullen op de Brabantse Metaaldagen worden gedemonstreerd aan de hand van de E-factory van Mitsubishi Electric en de SortCam software van Astes4. Astes4 is vorig jaar overgenomen door Mitsubishi Electric. Deze combinatie kan nu een complete lasersnijcel aanbieden; niet alleen voor het snijden van plaatmateriaal, maar ook voor het laden, lossen en sorteren daarvan. Het hele systeem kan naadloos worden geïntegreerd in ERP- en andere managementsystemen. Heikoop: “Bij het veelvuldig verplaatsen van producten, kunnen ook veel fouten ontstaan. Door een aantal kritieke punten in het productieproces te automatiseren kun je die fouten voorkomen. De productiecel die wij leveren heeft alle zaken in zich om die problemen te voorkomen doordat het geheel is geautomatiseerd.”

Software, machine en logistiek
Deze productiecel van Astes4 (LaSorting genaamd) is een combinatie van software, machine en logistiek. “Doordat wij onze SortCam software zelf inrichten kunnen wij een ideale periferie creëren in de productiecel waardoor overbodige bewegingen weggelaten kunnen worden”, legt Heikoop uit. “Op het moment dat ruw materiaal wordt aangevoerd door een externe partij wordt dit in de plaatopslag ingevoerd. Zo weet de productiecel al waar het materiaal ligt. De volgende stap komt uit het ERP-pakket, dat de behoefte genereert. De nesting wordt door de programmeersoftware gedaan en de rest gebeurt door SortCam. Als de file is ingelezen kan de productiecel starten met het proces. Alle producten worden vervolgens gesorteerd op de juiste locatie die door het ERP-pakket is bepaald. De informatie als het product gereed is wordt weer teruggekoppeld naar ERP. De koppeling met een ERP-pakket en de terugkoppeling als het product gereed is zorgen voor een manarm en foutloos systeem in het productieproces.”

Goed plan
Een dergelijk systeem vraagt natuurlijk een behoorlijke investering. Toch is het volgens Heikoop in principe voor ieder bedrijf – groot of klein – haalbaar: “Als je maar een goed plan voor ogen hebt hoe je in de toekomst verder wilt. Zo’n traject is natuurlijk een meerjaren-proces, waarbij je wel een strategie voor de komende minimaal 5 jaar moet uitstippelen. Heb je maar weinig snijwerk, dan is deze investering niet zinvol. Dan zul je op zoek moeten om meer werk te creëren.” Heikoop meent dat het voor elk metaalbewerkingsbedrijf onontkoombaar is om te investeren in procesoptimalisatie. “Als je als bedrijf de komende jaren mee wilt groeien met de economie zul je moeten investeren in automatisering en optimalisatie. Wil je daarin niet meegaan, dan zul je uiteindelijk het bedrijf moeten sluiten. De kosten worden dan te hoog. Het doel is om je product zo efficiënt mogelijk te produceren met zo weinig mogelijk kosten. Dan kun je concurrerend in de markt zijn.” Voor wie twijfelt waar te beginnen heeft Heikoop het volgende advies: “Om te beginnen zou ik gaan kijken naar de workflow in het bedrijf, en bekijken welke kosten er gemaakt worden om het product nu te produceren. Vervolgens bekijken welke handelingen er automatisch gedaan kunnen worden en wat dat uiteindelijk oplevert. Normaal gesproken is de ROI van een geautomatiseerde productiecel 2,5 tot 3 jaar, dus met een beetje rekenwerk moet dat lukken. Het belangrijkste is wel dat je er volledig voor moet gaan.”

Astes4 Benelux, Mitsubishi Electric, stand C067

Gratis-toegangskaarten-Brabantse-Metaaldagen

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Mapal integreert digitale diensten

28-10 Mapal’s dochteronderneming c-Com, die in 2017 werd opgericht, stimuleert modernisering, interconnectiviteit en automatisering in…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Plaatbewerking

Automatisering hét thema op Tuwi Next

09-05 Met het oog op het nijpende personeelstekort en de wens om productieprocessen zo snel…

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs