Marketing in de maakindustrie: wat werkt en wat niet?
Hoeveel geld moet ik steken in marketing en wat besteden mijn concurrenten eraan? Werken die wekelijkse posts op LinkedIn? En wat leveren traditionele middelen als vakbeurzen en vakbladen mijn bedrijf aan orders op? Het zijn vragen die iedere ondernemer in de maakindustrie zich wel eens stelt. Marketingbureau Maaketing, specialist in de maakindustrie, en 54U Media, de uitgever van Metaalnieuws, lanceren de Benchmark ‘Marketing in de Maakindustrie’ om antwoorden te krijgen op deze en vele andere vragen. Niet alleen voor zichzelf, maar juist voor iedereen die dit onderzoek invult.
Sten van Poppel en Harold Draaijer zijn ervan overtuigd dat de benchmark ‘Marketing in de maakindustrie’ interessante resultaten gaat opleveren. “De uitkomsten kunnen ieder maakbedrijf helpen bij het maken van zijn eigen marketingplan.”
Met dank aan Kusters – Andra Tech Group als locatie voor de foto
Dit benchmarkonderzoek is een idee van Sten van Poppel, de oprichter van Maaketing. Hij weet uit ervaring dat de maakindustrie en marketing niet per se een gelukkige combinatie vormen. “Ik merk gewoon dat veel ondernemers in deze sector liever helemaal geen marketing doen. Ze steken hun energie liever in techniek en innovatie. Daar hebben ze veel meer affiniteit mee.” Toen Sten met zijn plan voor een benchmark aanklopte bij Harold Draaijer van 54U Media, was die gelijk geïnteresseerd: “Wat wij vooral merken is dat maakbedrijven zoekende zijn. Ze hebben de traditionele marketingmogelijkheden via vakbladen en vakbeurzen en daarnaast alle online en social media mogelijkheden. Hoe maak je hierin de juiste keuze? Dat wil iedereen weten.”
Super specifieke markt
Sten hoopt zijn steentje bij te dragen om dit te veranderen. Hij heeft zelf zowel affiniteit met de maakindustrie als met marketing. Geboren en getogen in Bergeijk – een gemeente onder de rook van Eindhoven met veel maakindustrie – begon hij al op jonge leeftijd met het poetsen van machines in het metaalbedrijf van een neef. Later leerde hij daar de CNC machines bijhouden en doorstarten. In het kader van zijn commerciële opleiding aan Avans Hogeschool liep hij stage bij een producent/leverancier van tooling.
Daar trad hij direct na zijn studie in dienst om de digitale marketing op te zetten en een bijbehorende strategie uit te werken. Hij vond het best gek om te constateren dat de meeste maakbedrijven vrijwel niets deden met online uitingen en social media campagnes. “Maar dat is heel lang ook nooit nodig geweest. De orders en de medewerkers vonden hun weg naar de maakbedrijven toch wel. Tegenwoordig is dat anders. Nu is de behoefte om goed zichtbaar te zijn er wel.”
Hij richtte Maaketing op omdat hij kansen zag voor een marketingbureau specifiek voor de maakindustrie. “Het is een super specifieke markt met super specifieke diensten. Het is belangrijk om je in dit soort bedrijven te verdiepen, zodat je weet hoe ze denken. Een techneut vindt het prettig als hij kan sparren met iemand met kennis van zaken, die hij niet elke keer hoeft uit te leggen wat hij bedoelt.”
Nog veel te winnen
De afgelopen jaren hebben maakbedrijven vooral marketingactiviteiten ontplooit om nieuwe medewerkers en talenten aan te trekken. Sinds midden vorig jaar gaat het ook om het aantrekken van nieuwe klanten. Het gevolg is dat bedrijven meer volwassen zijn geworden in social media gebruik. “Maar tegelijk is er nog veel te winnen”, aldus Sten. “Bijvoorbeeld met de inzet van AI en een beter gebruik van data. Kort gezegd: het is best een grote stap van een LinkedIn bericht per week naar een geoliede marketingmachine die data en AI slim inzet.”
De ontwikkeling van een marketingbeleid kent verschillende fases en gaat gepaard met heel veel vragen en keuzemogelijkheden. Juist daarom presenteren Maaketing en 54U Media nu deze benchmark. De centrale vraag is: hoe staat de marketing ervoor in de maakindustrie? Sten: “We zien dat heel veel bedrijven bezig zijn met marketing. Ze onderzoeken en proberen van alles. Maar eigenlijk weet niemand precies wat er werkt. Daarom dachten we: laten we dat eens onderzoeken. Wat werkt wel en wat werkt niet? Wat zijn de ergernissen? Hoe wordt er gedacht over marketingbureaus, uitgevers van vakbladen en organisatoren van vakbeurzen en evenementen? Hoe stellen bedrijven hun budgetten vast en wat is de verdeling tussen online en offline?”
Sten en Harold zijn ervan overtuigd dat benchmark ‘Marketing in de maakindustrie’ interessante resultaten gaat opleveren. “De uitkomsten van deze benchmark kunnen iedere onderneming in de maakindustrie helpen bij het maken van zijn eigen marketingplan.”
Waarom meedoen aan de Benchmark?
Sten van Poppel weet één ding zeker: een fatsoenlijk marketingplan is haalbaar voor ieder bedrijf in de maakindustrie. Zowel voor de grotere MKB’ers met 20 tot 150 medewerkers, als voor de vele kleine bedrijven met 5 tot 10 medewerkers, waar de directeur/eigenaar heel veel zelf moet doen.
De benchmark ‘Marketing in de maakindustrie’ richt zich op beide doelgroepen. Deelname aan het onderzoek is interessant voor bedrijven die al met marketing bezig zijn en willen professionaliseren. Maar even goed voor bedrijven die er min of meer nog aan moeten beginnen.
“Je kunt online en offline zichtbaar zijn voor elk budget”, zegt Sten. “Een plan maken waarin je vaststelt wat je doelgroep is, wat je aanbod is en wat je sterke punten zijn, kan iedereen. Daar heb je geen megagrote budgetten voor nodig. Een LinkedIn kanaal is ook gratis. Een goede, krachtige website is voor ieder bedrijf haalbaar. Daarmee kun je bereik opbouwen door goed vindbaar te zijn in Google. Ook is er software om te zien welke bedrijven er op je website kijken, of om data te verrijken met talloze andere handige tools die online te vinden zijn. Daar heb je voor instapprijzen hele mooie startpakketten voor, die inzicht geven in wat je inspanningen allemaal opleveren. Als je dat combineert met uitingen in een vakblad, kun je serieus geluid maken in de markt.”
Wie hier een weg in zoekt, moet zeker meedoen aan de benchmark. Zo krijg je inzicht in wat werkt en wat niet, wat andere bedrijven doen en wat je eigen positie is ten opzichte van andere bedrijven. Allemaal gegevens die helpen om je eigen marketing en sales in te richten.
De benchmark ‘Marketing in de maakindustrie’ is een onafhankelijk en objectief onderzoek. De vragenlijst bestaat uit eenvoudige en duidelijke vragen, die makkelijk zijn in te vullen. Dat kost tussen de 5 en 10 minuten. Iedereen die de benchmark invult krijgt het eindrapport met conclusies en praktische aanbevelingen gratis toegestuurd.
Meedoen? Ga snel naar de enquete
Heeft u vragen over de benchmark ‘Marketing in de maakindustrie’ of een algemene marketingvraag? Stuur uw vraag naar marketing@54umedia.nl