Materials 2017: verbinding tussen innovatie en techniek
Voor de materiaal-minnende Benelux vindt op 31 mei en 1 juni in Veldhoven de vijfde editie van Materials plaats. Deze vakbeurs steunt op vier logische pijlers: materialen, analyses, verbindingen en oppervlaktetechnieken. Elk met een eigen zone op de beursvloer, elk met een aansprekend congresprogramma.
Materialen an sich vormen de basis van deze beurs. Het zijn de bouwstenen van alles wat we om ons heen zien. Want waar zouden auto’s, vliegtuigen, gebouwen, hightech apparatuur en smartphones zijn zonder de juiste materialen? We zijn er aan gewend dat dát materiaal juist voor dÃe toepassing wordt gebruikt, maar achter die vanzelfsprekendheid zit een wereld van techniek. En mocht je voor een bepaalde toepassing nog betere – lees: sterkere, goedkopere of mooiere – materialen nodig hebben, dan zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen die hiertoe leiden. 3D-printen, nanotechnologie, zelfherstellende materialen – om er maar een paar te noemen. Het kan hierbij gaan om nieuwe materialen voor bestaande markten, maar ook om nieuwe ontwikkelingen die nog jaren onderzoek vergen voordat de materialen zijn omgewerkt tot een praktisch toepasbaar product.
Verbindingen
Maar met een materiaal alleen ben je er nog niet. Waar vroeger een voorwerp dikwijls uit één materiaal bestond, heb je tegenwoordig steeds meer te maken met ingewikkelde producten die uit meerdere materialen zijn samengesteld. Bij de ontwikkeling van deze producten is verbindingstechnologie minstens zo belangrijk als de optimalisatie van de materialen waaruit het product gemaakt wordt. Een product ‘doet’ het pas goed als deze materialen, of de afzonderlijke onderdelen, onderling goed op elkaar zijn afgestemd. En hier speelt het grensvlak tussen deze materialen – de verbinding – een doorslaggevende rol. Denk maar eens aan de slimme keuzes die je moet maken om meerdere materialen, die elk op een andere manier uitzetten bij temperatuursverhoging, toch sterk en zonder spanning aan elkaar te verbinden.
Oppervlaktetechnieken
Deklagen staan in direct contact met de boze buitenwereld. Corrosiewerende coatings op metalen ondergronden, slijtvaste coatings bovenop een boortje en verflagen op een huis – zowel mooi decoratief als functioneel beschermend – zijn zo maar een paar voorbeelden. De oppervlaktetechnieken om deze lagen op een voorwerp aan te brengen – of om het oppervlak van een voorwerp zelf te modificeren, zoals bij oppervlakteharden – hangen nauw samen met de gebruikte materialen. Een expertise op zich.
Analyses
Het credo ‘meten is weten’ geldt ook binnen de materiaaltechnologie. Je weet pas of een materiaal geschikt is voor de beoogde toepassing als je het onder gebruiksomstandigheden hebt getest. Dit kunnen simpele testen zijn, maar ook specifieke materiaalanalyses om na te gaan of verontreinigingen geen roet in het eten gooien. Of ingewikkelde metingen om te bepalen of materiaalparameters voldoen aan de mechanische, thermische of elektrische eisen die aan het product worden gesteld. Door de verdergaande automatisering spelen computersimulaties aan materialen een ondersteunende rol bij experimentele metingen.
De vakbeurs Materials verbindt deze vier pijlers materialen, verbindingen, oppervlaktetechnieken en analyses. Elke pijler krijgt een eigen zone op de beursvloer, waarbinnen de exposanten zich rondom de gezamenlijk in te vullen Experience Areas positioneren. Hier geven ze onder meer live demo’s, en kunnen bezoekers zelf aan de slag gaan. Bovendien krijgt elke zone een aparte lezingenzaal, met een keur aan lezingen met praktische informatie en inhoudelijke achtergrondkennis. Naast deze ‘materiaalkundige verbinding’ slaat Materials dus ook een brug tussen wetenschap en concrete toepassing.
Materials is voor bezoekers één plek om van alles te weten te komen over materialen: als je een directe oplossing wilt hebben voor een probleem waar je mee zit, maar ook om een idee te krijgen hoe de materialen van de toekomst er uit zien. Met 85 verschillende exposanten op de beursvloer die het brede materialengebied bestrijken, en ruim 40 lezingen in het congresprogramma, kan dat een hele andere oplossing zijn dan je van tevoren had gedacht. Bezoekers betalen geen entree voor de beurs en het congresprogramma – aanmelding vooraf via de website www.materials.nl wordt wel gewaardeerd.