Mecopol-Kemaspray en Platteau Subcontracting investeren in RoboJob Tower
Het gaat hard voor Pieter Cappoen en de bedrijven waarin hij participeert: Platteau Subcontracting en Mecopol-Kemaspray. Begin dit jaar zetten de twee bedrijven een flinke stap richting Industrie 4.0 door de aankoop van een RoboJob Tower. Ondertussen bestelden ze een tweede én derde Tower: de tweede Tower voor Platteau Subcontracting. De derde Tower gaat naar zusterbedrijf Mecopol-Kemaspray, waar Cappoen tevens aandeelhouder en mede-eigenaar is.
Mecopol-Kemaspray en Platteau Subcontracting hebben geinvesteerd in een tweede en derde Tower van RoboJob.
Platteau Subcontracting staat al jaren bekend voor het grote werk in de verspaning: de grote bewerkingscentra kunnen stukken frezen van meer dan 11 meter lang. Cappoen nam het 65 jaar oude bedrijf zeven jaar geleden over en zag veel kansen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden.
Zo investeerde Cappoen in nieuwe machines én in automatisering: eerst kwam er een Turn-Assist van RoboJob, en begin dit jaar werd een RoboJob Tower geïnstalleerd aan een nieuwe Mazak Integrex j-200S.
Deze combinatie werd voorzien van een servogrijper op de robot en een klauwwisselsysteem van SMW. “Met deze combinatie kunnen we vijf of zelfs meer batches produceren zonder dat er een operator tussenkomt.” Pieter Cappoen gelooft sterk in de combinatie van multitasking machines met de flexibele automatisering van RoboJob.
“Series vanaf vijftien stuks produceren we nu al volledig automatisch”, vertelt hij trots. “Dat willen we nog verder naar beneden brengen. Klanten bestellen in steeds kleinere hoeveelheden. Uiteindelijk wil ik vanaf twee stuks geautomatiseerd verspanen.”
Dat Cappoen in de Tower gelooft mag blijken uit de twee nieuwe bestellingen die hij recent plaatste. Zo komt er een Tower bij op de werkvloer van Platteau Subcontracting. Ook deze zal worden opgesteld aan een nieuwe Mazak Integrex j-200S. Er komt ook een barfeeder bij.
“Deze combinatie zal opnieuw worden voorzien van de servogrijper, maar deze keer met een Hainbuch spantangwisselsysteem. Dat moet ons toelaten om nog sneller om te schakelen van product A naar product B. De flexibiliteit is gigantisch!” Bij Platteau hebben ze ondertussen ook al ervaring kunnen opbouwen met het gebruik van de Tower en dus wordt de lat wat hoger gelegd: “We gaan drie lades voorzien van Hainbuch-spantangen en zullen dus ook kleinere aantallen volautomatisch kunnen produceren.”
Tower voor Mecopol-Kemaspray
In Diksmuide, amper 20 minuten rijden van Platteau Subcontracting, komt er binnenkort ook een Tower. Daar is Cappoen aandeelhouder en medevennoot bij de firma Mecopol-Kemaspray. “In 2018 nam ik samen met mijn collega Kathleen Kesteloot de leiding van het bedrijf over,” vertelt mede-eigenaar Christof Verhaeghe. Verhaeghe heeft sindsdien de dagelijkse leiding van Mecopol -Kemaspray overgenomen van de vorige eigenaar, die in 2018 uit het bedrijf stapte.
Ook hij volgde de evoluties bij Platteau Subcontracting: “Mecopol-Kemaspray is gespecialiseerd in de verspaning van kleine series en stukwerk. Tot voor kort dachten we dat automatisering niet aan ons besteed was. Wanneer wij een serie doen van 50 stuks, is dat al een grote serie. Uiteraard was ik onder de indruk van wat de RoboJob Tower bij Platteau allemaal kan. In zulke mate dat Pieter en ik zijn gaan onderzoeken of automatisering ook voor Mecopol-Kemaspray relevant zou kunnen zijn.”
“Ook voor ons wordt het steeds moeilijker om goede werkkrachten aan te trekken. Anderhalf jaar geleden hebben we onze Doosan DVF 5000 aangekocht en die loopt gemakkelijk tien tot twaalf uur per dag,” weet Verhaeghe. “Maar dat is puur met manuele bestukking. Dat moet anders.” Mecopol-Kemaspray investeert in een Tower die geïnstalleerd zal worden aan een bestaande Doosan DVF 5000, die vijfassig simultaan kan frezen.
De Tower zal worden voorzien van een robot met servogrijper, die zowel werkstukken als pallets kan beladen. “Overdag willen we nog altijd complex stukwerk blijven doen en het is dan de bedoeling om de Tower vooral ’s avonds en ’s nachts aan het werk te zetten voor het seriewerk. Op die manier blijft het werk ook boeiend voor onze medewerkers, want niemand houdt hier van monotoon seriewerk,” aldus Verhaeghe.