Meer dan de helft van de jongeren ziet toekomst in de techniek
Jongeren zien vaker een toekomst voor zichzelf weggelegd in de techniek. De interesse in een exact of technisch beroep is met 16% gestegen; van 36% in 2011 naar 52% in 2019. Dat blijkt uit het Bèta&TechMentality-onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Platform Talent voor Technologie.
Platform Talent voor Technologie is een initiatief dat zich inzet om alle jongeren in het onderwijs hun talenten voor technologie en ict te laten ontdekken door het opdoen van positieve ervaringen. Doelstelling is om meer jongeren te laten kiezen voor technologie en ict. Het platform heeft een nieuw Bèta&TechMentality-model ontwikkeld, dat het onderwijs en het bedrijfsleven een nieuwe kijk op jongeren en hoe zij betrokken kunnen worden bij techniek moet geven. Om het model bij te staan, is onder bijna 1.500 jongeren in de leeftijd van 9 tot en met 17 jaar het Bèta&TechMentality-onderzoek uitgevoerd.
De toekomst moet het van vrouwen hebben, dat is één van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. Waar in 2011 slechts 15% van de meiden aangaf een exact of technisch beroep te ambiëren, steeg dit percentage in 2019 naar 38%. Ten opzichte van 2011 is techniek populairder geworden bij jongeren. In het algemeen hebben jongeren meer vertrouwen in de vooruitgang van de technologie. Ruim driekwart van hen vindt dat technologie steeds belangrijker wordt in de wereld. Meiden bestempelen zichzelf dit jaar vaker als ‘technisch’: 36% in 2019 versus 28% in 2011. Het vertrouwen in de technische vaardigheden is in 2019 onder jongens nog altijd flink groter dan bij meisjes; respectievelijk 66% versus 36%. Dat jongeren steeds meer het belang van technologie voor hun toekomst inzien betekent nog niet dat ze vaker technische vakken kiezen. Een kwart van de jongeren is bang niet slim genoeg te zijn voor technische en exacte vakken: 20% van de jongens versus 28% van de meisjes.