Merrem automatiseert kleine series met BMO-cel
Merrem Kunststoffen in Dinxperlo beschikt al enkele jaren over twee geautomatiseerde productiecellen. Ze zijn geschikt voor grote series. Nu was het echter tijd om ook kleine series geautomatiseerd te kunnen produceren. Daarom is in juli een flexibele productiecel bestaande uit een Finetech 5-assig bewerkingscentrum en een Platimum beladingssysteem van BMO Automation in gebruik genomen.
Bij het moederbedrijf Merrem Materialen in Zaltbommel is tegelijkertijd precies dezelfde cel geïnstalleerd.
Vlak voor de ingebruikname vormden beide productiecellen het middelpunt van een open dag van Dormac CNC Solutions, BMO Automation en Siemens in Nederweert. Daar vertelde Joop Leonhardt, technisch directeur en mede-aandeelhouder van Merrem Kunststoffen, dat de twee cellen een onmisbare aanvulling vullen op de reeds aanwezige productie-automatisering: “Hiermee kunnen we nu ook kleinere series van pak ‘m beet vijftig stuks efficiënt produceren.”
Eenvoudig programmeren
Leonhardt heeft verschillende combinaties bestudeerd en is uiteindelijk uitgekomen bij Dormac en BMO, twee bedrijven die regelmatig samenwerken bij het automatiseren van verspaningsprocessen. Het was voor hem een logische keuze. Ten eerste omdat Merrem al zo’n twaalf machines van Dormac heeft staan. Allemaal betrouwbare machines, waarbij de machineleverancier uit De Goorn voor een goede service zorgt. “Feitelijk is dat voor een machine voldoende”, aldus Leonhardt. “Wat voor ons in dit geval veel belangrijker was, was de robot en de machinebesturing. Het programmeren moet eenvoudig zijn. Als je snel kunt programmeren en snel de machine kunt omstellen, heb je de flexibiliteit die nodig is om kleine series rendabel te kunnen produceren.”
Snel programmeren en snel omstellen; dat is precies waar BMO, producent en leverancier van automatiseringsoplossingen voor het beladen van CNC draai- en freesbanken, op focust. Frank Biemans, directeur en oprichter van BMO, zegt hierover: “We ontwikkelen onze systemen en vooral onze software zodanig, dat de drempel om producten te wisselen heel laag is. Onze cellen zijn zo eenvoudig dat de gebruiker er ook om 5 voor 5 nog wat anders erop zet.”
Product- en palletbelading
De nieuwe productiecellen van Merrem bestaan uit een PT20 robotcel uit de Platinum serie van BMO en een Finetech GTX-620 5-axis bewerkingscentrum. Met een Platinum robotcel voor het beladen van één of twee CNC machines is zowel alleen productbelading, als een combinatie van product- en palletbelading mogelijk. De cellen van Merrem hebben zeven productladen, 20 kilo handelingsgewicht en dubbele gripper, zodat het uitnemen en inzetten van het product in één beweging van de robot kan gebeuren. Bijvullen tijdens bedrijf is mogelijk. Door dat het ladensysteem vrij is in te delen, is een variabele producthoogte mogelijk.
De Finetech GTX-620 5-axis, een machine uit het middenklasse segment, is een 5-assig simultaan bewerkingscentrum met verticale spil waarbij middels de geïntegreerde draai- zwenktafel volledige 5-assige functionaliteit mogelijk is. Groot voordeel is de ruime toegankelijkheid van het freescompartiment. De machine heeft zowel aan de voorzijde als ook aan de zijkant een ruime deur en is daarmee ideaal om te automatiseren. Volgens René van der Peet van Dormac is deze machine een hele universele keuze voor gebruikers die willen frezen en automatiseren en hoge toerentallen eisen.
De nieuwe productiecellen gaan bij Merrem niet ten koste van werkgelegenheid. Integendeel, ze zorgen volgens Leonhardt juist voor meer werk. “We gaan nu ook de Duitse markt benaderen, daarvoor hebben we al een medewerker aangenomen. Mijn overtuiging is dat robots de toekomst hebben. Wij zijn al bezig met de automatisering van de volgende machine, een draaibank van Doosan.”
Flexibel automatiseren is maatwerk
Er bestaat momenteel grote belangstelling voor flexibel geautomatiseerd verspanen. De open dag die Dormac, BMO en Siemens organiseerden trok meer dan honderd bezoekers. Zij konden meerdere productiecellen bekijken en kregen ook uitleg over de automatisering van het verspaningsproces.
Volgens René van der Peet van Dormac komen bij geautomatiseerd verspanen tal van aspecten aan de orde, maar gaat het uiteindelijk maar om één ding: hoe kan ik het metaalbewerkingsproces zo betrouwbaar maken dat ik met een druk op de knop het bewerkingsproces kan starten. Van der Peet: “De gebruiker moet er blind op kunnen vertrouwen dat de goede producten uit de machine komen. Dan is het kwestie van de juiste machine kopen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de vereiste nauwkeurigheid, de materialen die bewerkt gaan worden en de omvang van de series. Automatisering is daarom voor elk bedrijf maatwerk.”
Dat is ook de mening van Frank Biemans van BMO Automation, die al tijdens zijn afstuderen zijn eerste robotcel ontwikkelde. Dat was in 2008. Sindsdien focust hij op flexibel automatiseren en dat doet hij samen met inmiddels al twaalf medewerkers. BMO produceert standaardoplossingen, waarmee het mogelijk is om klantspecifiek maatwerk te leveren. Naast de Platinum cellen, die aan Merrem zijn geleverd, bevat het BMO-assortiment ook de Iridium, een compacte robotcel voor productbelading op slechts 0,8 vierkante meter, en de Titanium, een flexibel systeem voor palletbelading, dat tevens te combineren is met productbelading. Biemans: “Wij automatiseren van a tot z en gaan daarbij uit van de frezer en de draaier. Onze visie is namelijk dat frezen wel frezen moet blijven en geen robot programmeren moet zijn.”
Beladen aan voorzijde
BMO Automation is vooral goed in het beladen van machines vanaf de zijkant. Op de open dag werd echter ook een nieuw systeem getoond, dat aan de voorzijde belaadt. Deze Pt20F cel, die gekoppeld was aan een Puma 2100 SY draaimachine, beschikt behalve over laden voor producthandling over vier palletplaatsen voor pallets met automatische klemmen. Hiermee kan de robot de opspanning manloos wisselen. Deze cel is verkocht aan Makomar CNC-Verspaning in Boxmeer. De cel is zodanig ontworpen, dat de machine zelf volledig toegankelijk blijft voor de operator. Ook kan hij zowel aan een frees- als draaibank worden geplaatst.